Miért lesz jó az erdélyi magyaroknak, ha Moldova és Románia egyesül?

2020. november 17. 19:13

Igen, tudom: nemzetáruló, libernyák, kommunista és még sorolni sem tudom, hogy mi vagyok.

2020. november 17. 19:13
Antal Róbert-István
Azonnali.hu

„A Romániától keletre fekvő kicsi, három és fél milliós Moldova vasárnap köztársasági elnököt választott. Nagyon leegyszerűsítve a sztorit, a vasárnapi második fordulóban arról volt szó, hogy az országnak Nyugat- és Románia-barát (a rövid ideig miniszterelnök Maia Sandu), vagy inkább az önállóság és az Eurázsiai Unió felé tekintő elnöke lesz-e (a szocialista Igor Dodon).

Aki olvasott vasárnap este Azonnalit, már tudja, hogy Moldovának először lesz női köztársasági elnöke: Maia Sandu ugyanis már a vasárnap esti exit poll szerint is óriási fölénnyel húzta be a második fordulót. A hétfő délelőtti végleges eredmények szerint Sandu 57,75 százalékot, Dodon pedig 42,25 százalékot szerzett. Én pedig most, Sandu győzelme után azt mondom: Moldova egyesüljön Romániával!

Igen, tudom: nemzetáruló, libernyák, kommunista és még sorolni sem tudom, hogy mi vagyok. Azt is elmondom, miért: pusztán cinikus – vagy azt is lehetne mondani, reálpolitikai nézőpontból –, erdélyi magyar számításból, érdekből kívánom az egyesülést. Romániát és Moldovát ugyanis többségében etnikai románok lakják.

A moldovaiak mondjuk a több, mint kétszáz éves orosz, majd szovjet uralom hatására veszítettek román identitásukból, viszont az 1992-es függetlenség óta a román identitás reneszánászát éli náluk. A moldovaiak elnemzetietlenítésének eszköze a moldovai mesterséges nyelv megalkotása volt. Noha a moldovaiak által beszélt nyelv mind nyelvtanában, mind szókincsében 99 százalékban azonos a románnal, a szovjet iskolák hatására még ma is sokan úgy tartják, hogy ők Moldovában külön nyelvet beszélnek és külön nemzetet alkotnak. Ez kicsit olyan, mintha a palóc vagy a székely nyelvjárást kiáltanánk ki önálló nyelvnek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2020. november 18. 13:41
Nincs lezárva Romániával történő egyesülésük kérdése. Többféle egyesülés történhet. Mi lesz Transznisztriával?
Vakfolt
2020. november 18. 09:50
Csak éppen a Moldávia nem akarják a románokat. Ez egy kicsit zavaró tényező lehet a dologban.
zsanett-kúnrum
2020. november 18. 09:25
Az lenne, hogy nem huszonharommillio, hanem 26 millió
scion
2020. november 18. 08:28
ez a csávó már a nevében is áruló, román szokás szerint kötőjellel van elválasztva a két utóneve...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!