Lefejezett francia szolidaritás

2020. november 23. 12:18

Samuel Paty meggyilkolása után rejtélyes módon felszívódott a Je suis Charlie mozgalom.

2020. november 23. 12:18
Apáti Bence
Magyar Nemzet

„»Ennek a légkörnek lett a tragikus áldozata Samuel Paty. Minden részvétünk mellett (és természetesen a hibáztatás árnyéka nélkül) el kell mondanunk, hogy biztosan a legjobbat akarta, de azért azon szerintünk nem árt elgondolkodni, hogy a mai Franciaországra jellemző légkörben jó ötlet-e egy párizsi külvárosi iskolában a szólásszabadságot 13 éves gyerekeknek éppen Mohamed-karikatúrákon bemutatni.«

A fenti mondatok és még sok más egészen döbbenetes gondolat a Mérce.hu nevű szélsőbalos, újmarxista portálon jelent meg november 1-jén, és azóta is emésztgeti az ember, az egyszeri olvasó, tehát az, aki szeretné megérteni az újkommunistákat és azt, hogy mi változott meg 2015 óta, amikor is néhány muzulmán terrorista hidegvérrel, a fejlett világot sokkolva lemészárolta a fél Charlie Hebdo szerkesztőségét.

A tragédiát mindjárt felelevenítjük, de előtte elemezzük kicsit, mit is akart mondani a Mérce költője, Balázs Gábor. Az első, ami eszünkbe jut, hogy Balázs szereti a légkör szót, a szinonimaszótárt viszont nem annyira.

De ezen talán lépjünk is túl. Vannak fontosabb dolgok is. A szerző ugyanis azt állítja, hogy a jelenlegi franciaországi légkörben nem biztos, hogy jó ötlet a külváros kamaszainak a szólásszabadságról beszélni. Persze nem hibáztatja ő Samuel Patyt, de azért szerinte kár volt a prófétát kigúnyoló karikatúrákat mutogatni. Azért tegye mindenki a szívére a kezét, számítani lehetett rá, hogy ha büszke muszlimok még büszkébb gyerekei­nek arról beszél egy fehér tanárember, hogy érdemes lenne elfogadni – pláne ha francia állampolgárok vagyunk –, hogy Franciaország alapértékeihez tartozik, hogy nyugodtan le lehet rajzolni, sőt még ki is lehet gúnyolni bárkit, legyen a kicsúfolt személy például egy tetszőleges vallás istene, szent embere vagy prófétája, akkor bizony úgy járhat, mint a Charlie Hebdo újságírói.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Európai téridő
2020. november 23. 20:10
Az eredeti cikk alcíme: SAMUEL PATY MEGGYILKOLÁSA UTÁN REJTÉLYES MÓDON FELSZÍVÓDOTT A JE SUIS CHARLIE MOZGALOM - a francia felhomályosulást előkészítő, akkortájt gyakorolt "hagyományát", a "helyi" urakkal szembeni tiszteletlenség "kultúráját" nem díjazzák a betoborzott, "befogadott" egykori gyarmati alattvalók muszlimjai, amikor a nyegle gallok az ő értékrendjüket "fikázzák". Talán ez is oka annak, hogy a multikulti ennyire befuccsolt.
furunkulus13
2020. november 23. 17:39
Amikor a hóhért akasztják! Pár hete Macron megtapasztalhatta, hogy európai szolidaritás nincs, mikor szövetségeket keresett a franciákra zúduló nemzetközi dzsihád ellen. Partnerei azt mondták, ők jól megvannak a drogháborús, nőket megerőszakoló mozlimjaikkal, mert azok példás önmegtartással fejeket egyelőre nem vágnak le, ugyhogy: Allez France, mais seul!!
Adella
2020. november 23. 16:29
Nem azt mondtam, hogy Patty naív volt. A "szerencsétlen" szót használtam, de találóbb lett volna a "Darwin díjas". Más vallásával gúnyolódni ugyanolyan agresszivitás, mint más származásával, vagy bőrszínével. Az a pátosz, amivel őt valaminek a bajnokaként próbálja beállítani, itt nem müködik. Itt legtöbben tudják mit jelent a kétféle mérték. Az a nyelv, amin éppen eszmét cserélünk, nem a rabszolgatartók nyelve. A magyarban a néger nem "niggert", hanem fekete bőrű embert jelent. Kérem vegye ezt figyelembe, mielőtt kioktat PC nyelvtanból.
Adella
2020. november 23. 13:56
Nem értek egyet a cikkíróval. Paty, szerencsétlen, elég ostoba volt ahhoz, hogy elhiggye, a szólásszabadság egyenlő mások vallása kigúnyolásának szabadságával. Tragikus, hogy az ellenvéleményt ilyen módon kapta. Egyébként miért védik a Mohamed gúnyrajzokat, amikor büntetendő az antiszemitizmus, egyetlen újság sem hoz le néger, vagy cigány karikatúrákat, különben megnézhetné magát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!