Klónok harca

2020. november 17. 15:46

A posztmodern terrorizmus egy autoimmun-betegséghez hasonlít.

2020. november 17. 15:46
Békés Márton
Békés Márton
Látószög blog

„A terrorizmust az erőszakkal való zsarolás kapcsolja a valósághoz, amely a média közvetítésével érvényesül. Médiatudósítás nélkül mit sem ér egy terrorcselekmény, ugyanis a merénylet okozta sokk, instabilitás és a megismétlődésétől való félelem ejti túszul a társadalmat, amelyet az államhatalom azzal szabadít ki, hogy vagy enged nekik, vagy likvidálja az elkövetőket. A hagyományos terrorizmus ezért valójában nagyon is racionális üzem, hiszen a nyilvánosságon keresztül fenyegetőzik, amikor egy-egy terrorcselekménnyel az egész társadalmat sakkban tartja s lefoglalja az államapparátust, ugyanakkor bornírt módon az erőszakspirál kiútját is megmutatja követelései nyilvánosságra hozatalával.

A 20. század második felében a modern, ipari államok szervezetrendszerébe kerülő terrorsejtek vagy etnikai-szeparatista célokat fogalmaztak meg (IRA, FLNC, PFSZ) vagy szélsőbaloldaliak voltak (RAF, Vörös Brigádok), esetleg mindkettő együtt (ETA, PKK). A 21. század posztmodern, posztindusztriális körülményei között a terrorizmus azonban inkább olyan autoimmun-betegséghez hasonlít, amelyet a globalizáció, a tömegkommunikáció és a szekularizált–racionális nyugati civilizáció túlműködése segít létrejönni. Az Iszlám Állam önkénteseinek jelszavai (Az umma turizmusa a dzsihád; A kalifátusnak nincsenek határai, csak frontvonalai) tökéletesen kifejezi azt a »sötét globalizációt«, amely az áruk, az eszmék és az emberek szabad áramlásába beleérti a terrorizmushoz szükségeseket is.

A transzatlanti globalizációs modellt támadó, de iszlám ellenglobalizációs mozgalomként is funkcionáló új típusú terrorizmus az al-Kaidával vette kezdetét és az Iszlám Állam működésében teljesedett ki, amely két szempontból is meghaladta eszmei-szervezeti elődjét. Egyfelől a dzsihádizmushoz való kapcsolódáshoz még kevesebbet kért, amikor a terrorszervezethez csatlakozást kiváltotta a kalifátusnak tett hűségeskü (bayat) és a végrehajtott merénylet elvállalása. Másfelől az Oszáma bin Láden-féle barlangprédikációkat rögzítő szemcsés felvételek helyett HD-minőségű, GoPro-kamerás akcióvideókkal tette lehetővé a »képernyő előtti radikalizálódást«. Persze, egy újabb posztmodern gesztussal a World of Tanks-videógrafikákhoz hasonló virtuális terrorimitáció a legszélsőségesebb tényleges erőszakcselekményekkel párosult és az 1300 évvel ezelőtti sharia-törvények végrehajtását a legmodernebb iPhone-okkal rögzítették.

A 2015–17 közötti nyugat-európai terrorhullám és a 2020-ban elkövetett (párizsi, nizzai, bécsi) merényletsorozat a korábban ismert terrorcselekményekhez képest nem közvetít üzenetet, mert valójában nem is akar kizsarolni semmit, hacsak azt nem, hogy a puszta terrorra lecsupaszított erőszakhasználat a gyorséttermek hétköznapiságára redukálódjon Európában. A magányos merénylők (lone wolf) a terrorizmus új, szervezetrendszer hiányában nehezebben felderíthető végrehajtói, hiszen nem terrorcsoportban működnek, hanem egymás szabadforráskódú klónjai.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2020. november 18. 11:11
Az Antifass terroristákat a Német kormány pénzeli.
Reggedieh
2020. november 17. 18:41
Békés sajátos stílusban ír.
matykox
2020. november 17. 18:31
Ugyan kedvelem Békést, de ez egy elég lapos kompiláció. Vitathatatlanul igaz állitások gyűjteménye, de mérsékelt relevanciával és nem sok reflexióval az épp aktuális történésekre. Mondhatni, egy bejáratott témára fut rá, pedig most aztán vannak veszélyes és kétséges történések, garmadával. Czopfnak a látószögön megjelent írása sokkal izgalmasabb most éppen. Azt a Mandi ugyan szemlézi?
Hétszűnyű Kapanyányi Monyók
2020. november 17. 16:48
Gratulálok a szerzőnek ehhez a zseniális látószöggel a koronajárvány tetőzésére időzített príma traktátushoz. Mi lehetne égetőbb kérdés kishazánkban a terrorizmussal kapcsolatos politikaelméleti merengésnél, amikor naponta száz honfitársunk veszti életét a jelentéktelen és unalmas Covid-19 miatt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!