Ha nem születik kompromisszum

2020. november 17. 07:23

A jogállamisági kritérium egy képlékeny, megfoghatatlan normarendszerré vált.

2020. november 17. 07:23
Azelemzőszemével
Facebook

„Ha nem születik kompromisszum, elindulhat a blame-game arról, kinek a felelőssége a kialakult helyzet. Egyik oldalról a »korrupt, autoriter vezetésű kormányzatokat« (ezalatt elsősorban a magyar és a lengyel kormányt értve), a másik oldalról pedig a jogállamisági kérdésben a politikai zsarolás eszközét látó, ideológiai alapú támadásokat indító, brüsszeli elitet lehet majd fő felelősként megjelölni. Az azonban világos, hogy a jogállamisági vita kinyitása hátráltatja az uniós döntéshozatalt. Válságkezelés idején pedig minden késedelemnek ára van. Éppen ezért nagyon szerencsétlen és felelőtlen döntés volt egy lapra feltenni mindent, és kompromisszum-keresés helyett megpróbálni erőből áttolni egy politikai termékkapcsolást.

A jelenlegi helyzetben persze az egyes tagállami kormányok féltik a pozícióikat, hiszen a járványhelyzet mindenhol nagy nyomást helyez a döntéshozókra. A választóik szemében pedig szimpatikus lehet (itt főleg a nettó befizető országokról van szó) az uniós források további feltételekhez kötése, mivel jogállamisági vita alatt az átlag nyugati polgár főleg antikorrupciós törekvéseket ért. A föderalisták pedig lehetőségként tekintenek a válságra, amelyből megerősödve kerülhet ki az uniós intézményrendszer – ha leszámol a »populistákkal«. Pikáns, hogy a korrupció-ellenes feltételeket az érintett, célkeresztbe állított kormányok is elfogadnák (ezt korábban már jelezték is, hiszen a nyári megállapodás záródokumentumába is bekerült az a passzus, amit a hazai ellenzék akkor győzelemként, pontosabban Orbán Viktor vereségeként értékelt), további eljárási szabályok nélkül vagy konszenzusos megállapításával.

Csakhogy a politikai küzdelem már túllendült ezen a ponton, a jogállamisági kritérium egy képlékeny, megfoghatatlan normarendszerré vált, amelybe újabb és újabb témák betuszkolhatók (legutóbb éppen a Bizottság  LGBTQI-stratégiájában szereplő célok), és a tárgyaló felek egyre inkább »mindent vagy semmit« játszanak. Valószínűsíthető, hogy ezt a gordiuszi csomót a németeknek kell majd átvágniuk. Egyelőre azt tesztelik, meddig terjed a »tűréshatár«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
u.cserkész
2020. november 17. 12:18
Ez a jogállamiság olyan szöveg, mint a régi időkben, amikor azt mondták, hogy Kovács elvtárs jó elvtárs, Horváth elvtárs meg nem jó elvtárs. Hogy miért jó az egyik, és miért nem jó a másik, az soha sem derült ki.
MZ/X
2020. november 17. 11:09
De baszzad meg! Elsunnyogtad a bizonyítékokat...! Csak a proli pofád jár, aztán majd azok szarják teli, akikért most tapsolsz debil, kidülledt szemekkel...
Hétszűnyű Kapanyányi Monyók
2020. november 17. 10:12
Az egyetlen igazi jogállamiság az orbánizmust, vagyis ez elv, hogy minden jog Orbán Viktor akaratából fakad. Ezt a győztes világnézetet kell irányadóvá tenni a világ minden országában.
luzitanxaver
2020. november 17. 09:17
"Ha nem születik kompromisszum, elindulhat a blame-game arról, kinek a felelőssége a kialakult helyzet." Pontosan - sőt, igazából már most is ez zajlik, meglehetősen magas fordulatszámon. És egyáltalán nem látszik, hogy a német elnökség bármilyen gordiuszicsomó-átvágásra képes lenne - Michael Rothokkal és Heiko Maasokkal ez persze nem is csoda.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!