Meseország mindenkié, avagy a megosztottság mindenkié

2020. október 16. 14:02

És ma is, tényleg még ma is belemegyünk a játékba?

2020. október 16. 14:02
Földi Ádám
egy.hu

„Az embereket manapság két nagy csoportra lehet osztani: azokra, akik, mindent két csoportra osztanak és azokra, akik nem. Ez persze egy vicc, de van annak alapja, hogy sokan szeretik két csoportba osztani az embereket. Az egyik csoportot én úgy azonosítom, hogy ők azok, akik épp a szabadságra, elfogadásra, toleranciára hivatkozva tépnek szét minden megmaradt kerítéselemet, míg a másik csoport a régi sövény helyett vasbeton falakat húz szögesdróttal, persze ők is a bent maradók szabadságára hivatkozva. Ez a látszólag két ellentétes ideológiájú csoport egy élő dinamizmus, hullámzik, lüktet, hol egyik dagad nagyobbra, hol a másik, de végső soron pont ugyanazt csinálja: megadja a választás lehetőségét és elhiteti, hogy ez a szabadság.

Szabadon választhatsz két szék közül, úgyis egészen biztosan a földre fogsz esni.
Hiszen a fenti példából kiindulva, mindegy, hogy teljesen elbontjuk a szabadság határait vagy acélrácsokból építjük meg, rabság lesz a vége.

2020-at írunk, így két kettessel. Két véglet között raboskodik a szabadság. Hol a kétségbeesettek csoportja nagyobb, hol a kételkedőké. Vagy ide tartozol, vagy oda. De ki marad egész-séges egy megosztott világban? Nem leegyszerűsíteni szeretném a dolgot, hanem egészében látni. A körúton nem mindegy, hogy jobbra vagy balra mész? Ha nem találsz a színházban számodra élvezhető és értékes darabot, nem mindegy, hogy ki rendezi? Ha tények helyett híreket találsz a lapokban, nem mindegy, hogy melyik lobbista íratja? Hány évszázada ismeri mindenki: Divide et impera (Oszd meg és uralkodj)! És ma is, tényleg még ma is belemegyünk a játékba?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2020. október 17. 09:27
JAVÍTÁS: "És az sem mindegy, hogy a körúton jobbra, vagy balra fordulsz. Mert ha cipőt akarsz venni, és a Cipőbolt jobbra van, sosem lesz cipőd, ha balra fordulsz." Elnézést!
néhai Ch.Pilot
2020. október 17. 09:24
Kedves Ádám! El vagy tévedve. Akár hiszed, akár nem, az az igazság, hogy valóban "csak" két dolog közül lehet választani: Jó és Rossz között. Erre van szabadságunk. És ez elég is. És az sem mindegy, hogy a körúton jobbra, vagy balra fordulsz. Mert ha cipőt akarsz venni, és a Cipőbolt jobbra van, sosem lesz cipőd. Te is csak elbizonytalanítani akarod cikked olvasóit. Vagy azért, mert áldozat vagy, téged is elbizonytalanítottak, vagy azért, mert bűnös (bűnöző) vagy. Valamilyen cél érdekében - amiben biztos vagy -, bár tudod az általam is leírt igazságot, el akarod bizonytalanítani az embereket.
egripeti77
2020. október 17. 08:24
Mi köze van ennek a kisgyerekeknek írt abnormális szexualitást hangsúlyozó könyvhöz? DK-s szomszédom ugyanúgy elítéli mint én. Mellesleg a demokrata fellegvár USA-ban is 2 politikai identitás van: demokrata és republikánus. Ha legközelebb aléltan olvasnak a CNN-ben valamit, ez jusson eszükbe!
Welszibard
2020. október 16. 23:00
Darázs nevű hozzászólónak adok igazat: A cikkíró nem képes dönteni, akarja vagy nem akarja ezt a mesekönyvet? Pedig saját gyermekei vannak (ez kiderül cikke további részéből). Darázs azt mondja, a játékelmélet szabályai szerint aki tartózkodik, a csak veszíthet. Egyetértek - az csak veszíthet, mert mások döntenek helyette. A cikkírónak mivel gyermekei vannak vállalnia kellett volna annak a felelősségét, hogy kiadja-e a kezéből a gyermekei nevelését másnak vagy sem? Ez a más lehet egy óvónő vagy egy tanítónő (alsó tagozatban szinte 99%-ban csak nők vannak). De lehet egy kívülről jött (szűk, de nagyon erős) lobbicsoport mesekönyve is. Ebben az esetben a szülő nem átadja, hanem - kéretlenül - átveszi más (egy Leszbikus Egyesület) - az ő gyermeke nevelését. Vagyis szülői beleegyezés nélkül sem az óvónő, sem a tanítónő, sem pedig a Labrisz Leszbikus egyesület ezt nem teheti meg. A felelősség tehát a szülőké, mert övék a gyermek. Igen vagy nem? Tertium non datur.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!