Borsodban befuccsolt a balliberális csodalabor

2020. október 12. 07:28

Koncz Zsófia győzelme annak köszönhető, hogy szimpatikus, szerethető karakter, egy tekintélyes politikai hagyaték hiteles örököse.

2020. október 12. 07:28
Constantinovits Milán
Mandiner

Kedvelt toposza volt a vasárnapi időközi választások jelentőségét fejtegető elemzéseknek, hogy a kétharmad lebontásáról vs. megőrzéséről szól a voksolás. Technikailag természetesen ez nehezen vitatható, azonban a küzdelem valódi tétjét az új szintre emelt ellenzéki összefogásosdi tesztelése jelentette.

A valódi kérdés az volt, hogy vajon milyen varázsturmix készülhet a balliberális csodalaborban, ahol bukott mágusok (Gyurcsány és a DK) keze alá mindenre kész mesterinasok (Momentum és a Jobbik) dolgoznak.

A laborban pedig megszületett Bíró László, akire az ellenzéki világmegváltás keserédes terhe nehezedett.

Személyében sikerült olyan jelöltet előállítani, akinek a viselt dolgai épp elég muníciót nyújtottak a jogos kritikához, másrészt a Nagykörúton Belüli Értelmiség fejcsóválását is kiváltották. Ez két érdekes fejleményt is előidézett:

1) Az ellenzéki erők elegánsan átléptek Bíró problematikus múltján, nagy ívben tettek a belpesti gerúszia ítéletére, és mindennél fontosabbá fetisizálták a programokon és elveken átívelő összefogást.

2) A baloldali választópolgárok szemében tökéletesen mindegy is volt, ki indul, akár egy zsák krumplit is kiállíthattak volna, ha betanulja a „lebontjukakétharmadot" és „aválasztókakaratahogyösszefogjunk” mantrákat.

Egy billegő körzetben ez arra elég volt, hogy szoros eredményt izzadjanak ki, de 2022-ben ennél jóval többre lesz szükség. Sokadszor megmutatkozott ugyanis, hogy az összefogás önmagában nem jelenti a szavazatok összegződését,

nem sikerrecept, amíg nincs egy vállalható, vitaképes program,

ahogy erre épp Szanyi kapitány világított rá a napokban. Hadházy Ákos ezt vasárnap esti borongásában azzal egészítette ki, hogy az ellenzék folyamatos káderhiánnyal küzd: erre pedig Bíró indítása kiváló példa.

Kormányoldalon Koncz Zsófia győzelme épp ennek köszönhető: szimpatikus, szerethető karakter, egy tekintélyes politikai hagyaték hiteles örököse. 2022-ben is ez lehet a siker kulcsa, és amíg az ellenzék keresi önmagát, illetve a Jobbiktól a DK-ig vállalható minimumot, addig van idő rendet rakni a saját sorok közt, van idő a hiteles szereplők megerősítésére.

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robertoo
2020. október 12. 13:12
A Fidesz győzelme, - sajnos - nem csak magának a Fidesznek köszönhető, hanem - 'jobb'ára - az ellenzék impotens, rendkívül buta, értelmetlen politizálásának. Ragaszkodtak egy nagyon ostoba megegyezéshez a jelölt személyét illetően, ami nem jött be, de ez már legyen az ő bajuk. (Az más kérdés, hogy sem a jobboldalnak, sem az egész országnak nem jó ez a minősíthetetlenül gyenge ellenzék.) Mindenesetre, el kell gondolkodni azon mi, miért történt, vajon indokolt-e az örömködés? Tényleg a jó stratégia, a megfelelő politika a győzelem elsődleges előidézője, vagy valami más? Nyilván, sokat tett érte a Fidesz, de a jelenlegi teljesítmény elég lesz-e majd később is? Az agytrösztnek össze kell ülnie! Ebből fakadóan, hadd írjam le személyes gondolataimat a jövőt illetően (bár, senki nem kért meg rá, ez igaz)! Bár, 2022 nincs messze, még van idő. Hogy mire? Nem lenne-e célszerűbb Orbán Viktor (akivel, amúgy nincs bajom) miniszterelnök-jelöltsége helyett más jelölt 'felépítése' a választásokra. Hogy miért? Többek között, kettő komoly gond is felmerül. Az egyik, a kisebb, mely szerint az ellenzék egyik, - igazán - ütős hívószava, maga a miniszterelnök személyének elutasítottsága. Ez az egyetlen, valós mozgósító erő számukra a szavazásokon. Persze, létezik még más kutyacsont is, mint a korrupció, a ner, Mészáros Lőrinc, stb., de ezeket a Fidesz aránylag (?) jól kezeli. Mindenesetre, személyes tapasztalataim, beszélgetéseim azt mutatják, az egyik, legfőbb érv a miniszterelnök elutasítottsága, az O.V. iránti gyűlölet. (Ez, persze mozgósíthatja is a jobboldal szimpátiáját, amit így, aztán nehéz mérlegen kiszámolni, mennyit hoz, mennyit visz? Nehéz ügy.) De, a legnagyobb gond nem ez. Ami nagyobb gond, hogy míg az egyik oldalon a gyűlölet elviszi az urnákhoz az ellenzéki szavazókat, addig a másik oldalon az unalom, a fásultság teszi motiválatlanná a Fidesz sajátjait, amit persze, felfoghatunk teljesen normális, emberi, pszichés folyamatként. A rántott húst sem tudjuk - hosszabb távon -minden nap megenni, egy idő után megunjuk, akár meg is undorodhatunk tőle. Nem megyünk egész életünkben ugyanoda nyaralni, egy idő után új helyet keresünk. De, bármennyire is normális folyamat, az érdektelenségen elúszhat a győzelem. Már rég nincs meg a fiatalos báj, az újdonság varázsa, ami - többek között - a magasba emelte a Fideszt. Ezt észre kell venni! De, hogy ne csak a levegőbe beszéljek, javaslatom is van, bármennyire is kedvelem Orbán Viktort. (Persze, nem azt akarom mondani, hogy tűnjön el a politikai életből, csak rövid időre húzódjon háttérbe, (lásd: Fletó !!!!!) engedjen teret olyan személynek, akit még nem 'amortizáltak le'.) Számomra, ilyen megfelelő személy lehetne Varga Mihály pénzügyminiszter, a lenyűgöző magabiztonságot, hihetetlen nyugalmat sugárzó politikus. (Oldalakon lehetne sorolni az indokokat, miért Ő, de már így is hosszúra sikerültem.) Úgy gondolom, ezen érdemes lenne elgondolkodni.
furunkulus13
2020. október 12. 13:12
Nana! 45% egy antiszemita, primitiv, lopós tahónak borzasztó sok! Valamit kell kezdeni a Mészáros Lőrinc, nemzet veje mindent megvesznek, Szijjártó luxusjachtozik, Semjént Svédországban bérvadásztatják ügyekkel, mert ezek sok százezer szavazatba kerülnek!!
tuttle005
2020. október 12. 12:38
Városokban egyre inkább rohad a fidesz. Ismét bebizonyosodott, hogy a krumpliscigányok és az erzsébetnyuggerek tartják hatalmon a narancsokat.
yndi
2020. október 12. 11:37
"Koncz Zsófia győzelme épp ennek köszönhető: szimpatikus, szerethető karakter, egy tekintélyes politikai hagyaték hiteles örököse" Ugyan már. Annak köszönhető, hogy az ellenfele egy antiszemita tahó volt, akire a szavazói nagy része is csak rossz lelkiismerettel szavazott. A potenciális ellenzéki szavazók jó része otthon maradt. Egy előválasztáson megszűrt normális ellenzéki jelölt legközelebb könnyen megszerezheti azt az 5%-ot, amin az eredmény múlt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!