Ferde szemmel néznek rám, mert nemzeti érzelmű vagyok

2020. szeptember 17. 23:00

Pont ők vallják magukat liberálisnak, akik nem riad­nak vissza attól, hogy egy nekik nem tetsző embert a származása miatt szidalmazzanak.

2020. szeptember 17. 23:00
Tarpai Viktória
Magyar Nemzet

Beregszászról indult, most Vidnyánszky Attila darabjában lép fel. Mit gondol a személye körüli vitákról?

Értetlenül és döbbenten nézem a körülöttünk zajló eseményeket. A tiltakozók önkényességről pedig annyit, hogy ha én annak idején bemegyek a Pesti Magyar Színiakadémiára, és azt mondom, hogy márpedig nekem ez vagy az legyen az igazgatóm, akkor páros lábbal rúgtak volna ki. A tiltakozást kísérő egyéb megnyilvánulások közül is többet felháborítónak találtam.

Ott volt például Sodró Eliza levele vagy Sándor Erzsi posztja. Mindkettőben volt egy-egy laza ukránozás (»Vidnyánszky Attilának egy kicsit az orosz is az anyanyelve« stb.), de azt is pedzegették, hogy egy határon túli magyar nem ért a fővárosi kultúrához, bármit is jelentsen az.

Mindkét állítás felháborító, ráadásul azt írta Sodró Eliza: fáj neki, hogy a sváb dédapját elhurcolták az oroszok, ezért sem nézi jó szemmel Vidnyánszkyékat. Minden düh és arrogancia nélkül üzenem neki, hogy szívesen elviszem Kárpátaljára, és megmutatom neki a málenkij robot emlékműveit vagy megismertetem vele a történelmi múlt ezen részét. Vajon tudja, hogy Nagymuzsaly, ahonnan Vidnyánszky Attila származik, hol van és ott mi történt? Csonka-Beregből hurcolták el a legtöbb magyar férfit a II. világháború után. Én nem érzem magam kevesebbnek azért, mert Kárpátaljáról jöttem. Szomorú vagyok, hogy a szakmát ennyire megosztja ez az ügy, és emiatt páran pályát készülnek elhagyni, merthogy »diktatúra van«. Diktatúra? Gondoljuk meg ezt a szót, mert én is tudnék miről mesélni.

Érzékelt emiatt valaha rosszindulatot más kollégák részéről?

Érzékenyen odafigyelek arra, hogy maximális tisztelettel legyek a kollégák iránt, ha fellépünk a deszkákra, próbán és előadáson egyaránt. Ha más a világnézete, én abszolút tiszteletben tartom, és nem kezdem el bántani, mocskolni vagy cinikus mondatokkal hergelni. Sajnos nekem volt ilyenben részem, de azt gondoltam, hogy semmi baj, megyünk tovább, csináljuk tovább, hisz a színdarab és a közös ügy a lényeg. És azért megjegyezném, hogy pont ők vallják magukat liberálisnak, elfogadónak, nemzetközinek, akik ilyenkor nem riad­nak vissza attól, hogy egy nekik nem tetsző embert a származása miatt szidalmazzanak. Hol van itt a szakmaiság? De eljutottam odáig, hogy ha még egyszer ilyen előfordul, akkor azt mondom, ebből elég volt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madarasi.abel
2020. szeptember 18. 20:35
No de lehet igaz magyar, aki nem ért 100%-ban a fidesszel, s annak kedves vezetőjével? Ugye nem? Az ilyen magyar nem is magyar, jobb lenne, ha befogná, s vinné az adóforintjait magával a sógorokhoz, vagy ahova akarja, de lehetőleg jó messze. Kár, hogy a szavazati joguktól nem lehet őket megfosztani...
Sulammit
2020. szeptember 18. 14:39
Ez itt a lényeg! Ez jellemző a libsikomcsikra. "pont ők vallják magukat liberálisnak, elfogadónak, nemzetközinek, akik ilyenkor nem riadnak vissza attól, hogy egy nekik nem tetsző embert a származása miatt szidalmazzanak."
egyvilág
2020. szeptember 18. 14:01
Ferde szemmel néznek rám, mert kínaiak. :) Egy összefoglaló a nemzetről, nemzeti identitásról, a nemzetek egységéről és törésvonalairól. https://egyvilag.hu/temakep/074.shtml + Egy jó kis összefoglaló a politikai és gazdasági bal- és jobboldal mibenlétéről: https://egyvilag.hu/temakep/073.shtml
tacsi90
2020. szeptember 18. 13:53
jajj..hát itten mindenkit bántanak már...a kárpátaljai magyarokat, a sváb magyarokat, a zsidó magyarokat, a cigány magyarokat... Elnézést kérek tőletek a sok bántásért, én mint egyszerű, mezei magyar!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!