Miért fontos Alekszej Navalnij?

2020. augusztus 30. 07:33

Politikai tevékenysége komoly kételyeket is felvet, különösen baloldali szempontból.

2020. augusztus 30. 07:33
Pósfai Orsi
Mérce

„Ahogy azt a baloldali September portál kiemeli, a »Neked ő nem Dimon« tüntetések után vált például az ellenzéki retorika központi elemévé a vagyon egyenlőtlen eloszlásának a problémája, ami alapvető elmozdulást jelentett a szociális kérdésekről történő gondolkodásban. A tüntetéseken megjelenő fiatalság aktívan kritizálta azt a rendszert, amiben egy maroknyi ember birtokolja a vagyon legnagyobb részét, miközben a többségnek semmi se jut. Emellett az ország fő problémái közt emlegették az alacsony nyugdíjakat, a munkanélküliséget és az egzisztenciális bizonytalanságot.

Navalnij sokat tett azért is, hogy az elmúlt nagyjából egy évben nagyobb hangsúly került a helyi politikára, ami nemcsak emberközelibb abban az országban, ahol a főváros és a keleti határ között 10 időzónányi távolság van, hanem sokkal nagyobb esélye is van az ellenzéknek a győzelemre, mint az elnökválasztás vagy a parlamenti választás esetében. Persze Navalnij szerepét túlértékelni sem szabad ebben a kérdésben, hiszen az utóbbi években több nagy hatású helyi mozgalomnak semmi köze sem volt hozzá: gondoljunk csak a jekatyerinburgi tüntetésekre, amik megakadályozták, hogy egy park helyén templom épüljön, vagy a hetek óta tartó habarovszki tüntetésekre.

Azonban kétségtelen, hogy az »okos szavazással« Navalnijék egy hatékony taktikára tapintottak rá, amely a hangsúlyt az emberek valós problémáira helyezi, szemben például a végtelenített Európa vs. Oroszország vitával. Alekszej Navalnij tehát megosztó személyiség, akinek politikai tevékenysége komoly kételyeket is felvet, különösen baloldali szempontból. Ennek ellenére biztosra vehetjük, hogy Oroszország számára súlyos, talán pótolhatatlan veszteséget jelentene a halála.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szeekely
2020. augusztus 31. 01:23
Ez Ronald Reagan szemelyes hibaja volt.
tango47
2020. augusztus 30. 14:22
A mércéseknek még Lenin sem elég bolsevik.
Mich
2020. augusztus 30. 11:38
A kérdés jó csak hiányos. Így helyes: Miért fontos Sorosnak és a Nyugatnak Alekszej Navalnij?
Cassi
2020. augusztus 30. 11:03
Szörnyű ez a mércés bagázs, ezek tényleg komolyan is gondolják a baromságaikat. A bolsevikok igazi örökösei.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!