Azt hinni, hogy a jobboldal megnyerte a gondolatok csatáját, nevetséges

2020. augusztus 07. 15:38

Ostobaság azt gondolni, hogy győztünk, miközben a baloldal széleskörű hatalmat gyakorol. Elég megnézni, milyen termékeket állít elő a reklám- és a filmipar vagy a televízió. Interjú.

2020. augusztus 07. 15:38
Éric Zemmour
Valeurs actuelles

„Az ellenfeleinek igaza van tehát, hogy a »reakciósok« megnyerték a gondolatok csatáját?

Ahogyan Mathieu Bock-Côté fogalmaz [québeci konzervatív publicista, lapunk tavaly interjút készített vele – a szerk.]: a baloldal olyannyira hegemónikus és szektás, hogy amint nem egyedül ő nyilvánít véleményt, máris azt állítja, hogy veszített. És a jobboldal, a nacionalisták, a szuverenisták, a populisták, hívjuk őket bárhogy, olyannyira komplexusosak, hogy ha joguk van arra, hogy három percig beszéljenek, mindjárt úgy gondolják, hogy nyertek. Elég ebből! Miféle média- és ideológiai világban élünk? A genderelmélet, a »sokszínűség«, a homoszexuális házasság, a »bevándorlás lehetőség Franciaországnak«, a rendőri erőszak áldozatául esett Traoré világában! Azt hinni, hogy megnyertük a gondolatok csatáját, nevetséges. Mintha azt gondolnánk, hogy megnyertük az 1982-es világbajnokságot, csak mert Platini gyönyörűen játszott. Íme, a szép vereség őrült francia gondolata. És a jobboldal ostobasága, ami azt hiszi, hogy győzött, miközben a baloldal széleskörű hatalmat gyakorol. Elég megnézni, milyen termékeket állít elő a reklám- és a filmipar vagy a televízió.

Képes lehet valaki megverni Emmanuel Macront 2022-ben?

Marine Le Pennel már meghirdették a párbajt, más opció egyelőre csak feltételezés szintjén létezik. Végül csak megértik majd az emberek, hogy François-Xavier Bellamy [a Republikánusok listavezetője a tavalyi EP-választáson, lapunk néhány hete közölt vele interjút – a szerk.] a maga 8 százalékával még csak nem is teljesített olyan rosszul, és igazából maga a jobboldal halott. A környezetvédőknek sikerült megvalósítani harminc éve dédelgetett álmukat: azt tették a szocialistákkal, amit azok valaha a kommunistákkal. Ez rossz hír Macronnak, mivel a burzsoá-bohém szavazótáboráról van szó, ugyanakkor a zöldeknek van egy elég nagy problémájuk az elnökválasztással. Számukra nemzet nem létezik, csupán a bolygó. Lássunk tisztán: Macronnak sikerült nyélbe ütnie a polgárság különböző rétegeinek egyesítését, ezt pedig megválasztása óta nemigen írta felül semmi. 2017-ben ő volt Lajos Fülöp, a polgárkirály, és ma is az. Két lehetséges stratégia van ezzel szemben: a populisták vagy a jobboldali táborok összefogása. Úgy gondolom, hogy mindkettőre szükség van. Vagyis a jobboldaliak szövetkezésére egy népi szavazótáborral a hátuk mögött, amely korábban a baloldalra voksolt, de nem kér a baloldal és az iszlamista baloldal együttműködéséből, amelyet Mélenchon és a zöldek szorgalmaznak.

Marine Le Pennek van esélye?

Marine Le Pen nagy érdeme az – és ezzel apja nyomdokába lépett –, hogy szilárdan kitartott azon gondolatok mellett, amelyek fontosak számomra, miközben az egész politikai osztály túllépett rajtuk és az elitek ördögi színben festették le őket: a nemzetről, a szuverenitásról, az identitásról, a függetlenségről, az asszimilációról beszélek. Néha a harc hevében különös cikcakkokat tett meg, sőt gyengeségekről tett tanúbizonyságot, de bátran vezette pártját, ami tartotta irányvonalát. Úgy gondolom ugyanakkor, hogy nem építhetünk egyedül a szegényebb néposztályok támogatására. Ahhoz, hogy győzzük, az szükséges, hogy a burzsoázia egy része eltekintsen az érdekeitől, és az ország érdekében nyisson a szegényebbek felé. Tízezer ilyesféle példát mondhatnék: Disraeli, De Gaulle, Mitterrand, Boris Johnson, Trump. Csak akkor működik ez, ha a polgárság egy része szövetkezik a kevésbé jómódú rétegekkel, és kompromisszumot köt velük.

Márpedig Marine Le Pen kizárólag a plebejus társadalmi csoportokra próbál hatni, noha nem osztozik az ő életükön. Közös bennük a dac, az az érzés, hogy »kiközösít bennünket a burzsoázia és az uralkodó osztály«, de ebből nem lesz győzelem, azon egyszerű oknál fogva, hogy a szegényebbeknek szükségük van arra, hogy egy olyan személyiséggel azonosulhassanak, akit társadalmi és intellektuális tekintetben is csodálnak… Ez történt Mitterrand, De Gaulle, Boris Johnson esetében: választékosan beszélő, széles műveltséggel bíró emberek ezek. Trump kissé kivételes eset, de amerikaiakról van szó, akik nem úgy viszonyulnak a kultúrához, mint mi.

Ön el tudná képzelni, hogy politikai pályára lépjen?

Már a puszta tény, hogy felteszi nekem ezt a kérdést, igazolja az előző megállapításomat. Ha létezne egy politikai megoldás, senki nem gondolna rá. A hetvenes években nem tették volna fel ezt a kérdést a kor Éric Zemmourjának. Vegyesek az érzéseim. Lenyűgöznek az olyan történelmi személyiségek, mint Napóleon, akik valódi értelmiségiek vagy írók voltak, és a cselekvés emberévé átlényegülve hatalomra jutottak. Úgy érzem ugyanakkor, hogy azzal szolgálok a legjobban, amit most csinálok. Publicistai és írói munkámmal tudok naponta elérni valamit. Szóval nehéz választ adni a kérdésre. Mi is az a politika? Számomra az, hogy honfitársaink intelligenciájára és hazaszeretetére támaszkodva folytatjuk Franciaország történelmét. A többi nem érdekel.”

Éric Zemmour (1958) algériai berber zsidó származású francia író, újságíró, esszéista, a kortárs francia jobboldal talán legfontosabb véleményvezére. Lapunknak a publicistával készült interjúját ezen a linken olvashatják.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
56október
2020. augusztus 08. 11:23
Nem tudom, melyik jobboldali hiszi, hogy megnyerte a gondolatok csatáját? Tegye már fe a kezét, ha kérhetem!
EMM195
2020. augusztus 08. 09:54
"Azt hinni, hogy a jobboldal megnyerte a gondolatok csatáját, nevetséges" Ezt feltenni is nevetséges. Senki nem hiszi ezt. Legfeljebb aki egy zárt közegben a saját gondolatai fogságában él.
annamanna
2020. augusztus 08. 06:58
"a szegényebbeknek szükségük van arra, hogy egy olyan személyiséggel azonosulhassanak, akit társadalmi és intellektuális tekintetben is csodálnak..." Itt van két plasztikus példa arra, hogy milyen személyiséggel azonosulnak a "a szegényebbek": Nagy Krisz - BakterHouse https://www.youtube.com/watch?v=BTs7KOd9730 Nagy Krisz - Tollfelvásárló https://www.youtube.com/watch?v=Fjn3YCbizds Vagy: Open Stage - Kapornyási csövesek https://www.youtube.com/watch?v=Pyc4XZgQEfU Szerintem ezek az emberek egy dolgot nem igazán szeretnének: bárkit is csodálni. Röhögni, lazulni annál inkább szeretnének, mert a nehézség úgy könnyebben elviselhető. Minél inkább alulra szorultál, annál több emberre kéne felnézned, pont emiatt kevés kedved van hozzá. "Ez történt Mitterrand, De Gaulle, Boris Johnson esetében: választékosan beszélő, széles műveltséggel bíró emberek ezek. Trump kissé kivételes eset, de amerikaiakról van szó, akik nem úgy viszonyulnak a kultúrához, mint mi." Pedig lehet, hogy pont az Trump titka, hogy olyan, mint egy igazi redneck. Nem kell felnézni rá, mert nem is lehet. A választóinak talán inkább az jön be, hogy "közülünk való", "olyan, mint mi", és véletlenül sem azon gondolkodnak, hogy egy tőlük sokkal kiválóbb lény alá akarnak rendelődni azzal, hogy megválasztják. Amikor ovis voltam, borzasztóan tetszettek az olyan rigmusok, hogy "Petőfi Sándor gatyába táncol" meg hogy "Esik a hó, szarik a ló, seggen csúszik az igazgató". Zemmour talán téved, amikor arra apellál, hogy a társadalom alsó része széles műveltségű vezetőket keres. Nem valószínű, hogy túl sok gondot fordított arra, hogy egyáltalán megfigyelje ezeknek az embereknek a preferenciáit. Pedig látszik a francia forradalomból is, a mostani BLM-ből is, és még millió példából a tekintélyrombolásra, lázadásra, gúnyra való hajlam, amivel az "alsó néposztály" tagjai inkább azon igyekeznek, hogy maguk közé húzzák azt, akit lehet. Macron is kikérte nemrég, hogy egy tinédzser fiú hogy beszél vele. Angyalok érkeztek Sodomába - nosza dugjuk meg őket. Noé meztelenségét kinevette a fia. Jóbon nevettek, amikor beteg volt, Jézuson gúnyolódtak, amikor megfeszítették. A tekintélytisztelet valójában egyáltalán nem magától értetődő. Az teljesen mindegy, hogy valakinek milyen széles a műveltsége blabla, ettől egy "alsóbb néposztálybeli" még nem valószínű, hogy hasra esik. A vezetőként való elismeréshez talán nem a kiválóság vezet el, inkább valamiféle belső azonossági minta felfedezése. Ő közülünk való, mert... Vagy fordítva, ő idegen, mert.... És ha támogatják, akkor MAGUKAT támogatják, nem egy kiváló embertől esnek hasra. Amikor vitában a védelmére kelnek a vezetőnek, akkor magukat védik, nem egy kiválóságot, akihez idomulni kéne. Mert idomulni azért annyira nem szeretnének. Közismertek a lelkes, de hihetetlenül primitív szavazókat bemutató videók. https://www.youtube.com/watch?v=nobem-ioyiY&t=14s
pemete jakab
2020. augusztus 07. 22:50
"Azt hinni, hogy a jobboldal megnyerte a gondolatok csatáját, nevetséges" A jobboldal nem nyerhet, mert az a múltat képviseli, az idő pedig a jövőnek dolgozik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!