A verbális megsemmisítésről és a házmester tempóról

2020. augusztus 07. 16:41

Ismerjük ezt a vitázás közben alkalmazott taktikát.

2020. augusztus 07. 16:41
Tóth-Bíró Zsófia
Reaktor

„Ismerjük azt a vitázás közben alkalmazott taktikát, amikor az emberbe egy teljesen irreleváns, ámde jól kipécézhető tulajdonsága, korábbi tévedése, vagy érvelésének egy lényegtelen részlete miatt fojtják belé a szót, próbálják meg érvénytelenné tenni mondandóját. Csak hogy tudja az ember, hol a helye.

A független-objektív hírgyártásban is előszeretettel alkalmazzák ezt a módszert: az egyik kedvencem egy július eleji »a rendőrség keres két fehér embert« felvezetésű, Bestof-os Index cikk, mely, természetesen, a számukra mértékadó NewYork Times hírét ismertette. A címadás az eredeti angol fordítása, ami nem mentség, inkább elképesztő: véleményem szerint még amerikai kontextusban is muszáj lenne felháborodni azon, hogy ilyen szemérmetlenül, ilyen nyíltan használnak egy teljesen rasszista fordulatot, gondoljunk csak a jól ismert etnikum behelyettesítős játékra az ilyen progresszíven uszító nyelvezetű, külföldi írások esetén, de kelet-európai kontextusban erre még rárakódik egy réteg kultúrimportőri igénytelenség, hiszen magyarként a »fehér emberezés« értelmezhetetlen. Ilyen, amikor az ember fejben, a telefonjában Amerikában él, miközben reggel munkába menet a 3-as metrón izzad.

De mi is történt valójában? 

A hírben említett két ember arra vetemedett, hogy az úttestre felfestett Black Lives Matter feliratot lefesti feketével, tiltakozván a »rendőri brutalitás és rasszizmus hazug narratívája ellen.« Ez a NYT cikk szerint vandalizmusnak, rongálásnak minősül. Kissé vicces megállapítás ez egy olyan laptól, amelyik folyamatosan mentegeti a BLM mozgalom és az ahhoz csapódók fosztogatásait és rombolását.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. augusztus 08. 07:37
Máshová írtam, de ide is jó: "a szegényebbeknek szükségük van arra, hogy egy olyan személyiséggel azonosulhassanak, akit társadalmi és intellektuális tekintetben is csodálnak..." Itt van két plasztikus példa arra, hogy milyen személyiséggel azonosulnak a "a szegényebbek": Nagy Krisz - BakterHouse https://www.youtube.com/watch?v=BTs7KOd9730 Nagy Krisz - Tollfelvásárló https://www.youtube.com/watch?v=Fjn3YCbizds Vagy: Open Stage - Kapornyási csövesek https://www.youtube.com/watch?v=Pyc4XZgQEfU Szerintem ezek az emberek egy dolgot nem igazán szeretnének: bárkit is csodálni. Röhögni, lazulni annál inkább szeretnének, mert a nehézség úgy könnyebben elviselhető. Minél inkább alulra szorultál, annál több emberre kéne felnézned, pont emiatt kevés kedved van hozzá. "Ez történt Mitterrand, De Gaulle, Boris Johnson esetében: választékosan beszélő, széles műveltséggel bíró emberek ezek. Trump kissé kivételes eset, de amerikaiakról van szó, akik nem úgy viszonyulnak a kultúrához, mint mi." Pedig lehet, hogy pont az Trump titka, hogy olyan, mint egy igazi redneck. Nem kell felnézni rá, mert nem is lehet. A választóinak talán inkább az jön be, hogy "közülünk való", "olyan, mint mi", és véletlenül sem azon gondolkodnak, hogy egy tőlük sokkal kiválóbb lény alá akarnak rendelődni azzal, hogy megválasztják. Amikor ovis voltam, borzasztóan tetszettek az olyan rigmusok, hogy "Petőfi Sándor gatyába táncol" meg hogy "Esik a hó, szarik a ló, seggen csúszik az igazgató". Zemmour talán téved, amikor arra apellál, hogy a társadalom alsó része széles műveltségű vezetőket keres. Nem valószínű, hogy túl sok gondot fordított arra, hogy egyáltalán megfigyelje ezeknek az embereknek a preferenciáit. Pedig látszik a francia forradalomból is, a mostani BLM-ből is, és még millió példából a tekintélyrombolásra, lázadásra, gúnyra való hajlam, amivel az "alsó néposztály" tagjai inkább azon igyekeznek, hogy maguk közé húzzák azt, akit lehet. Macron is kikérte nemrég, hogy egy tinédzser fiú hogy beszél vele. Angyalok érkeztek Sodomába - nosza dugjuk meg őket. Noé meztelenségét kinevette a fia. Jóbon nevettek, amikor beteg volt, Jézuson gúnyolódtak, amikor megfeszítették. A tekintélytisztelet valójában egyáltalán nem magától értetődő. Az teljesen mindegy, hogy valakinek milyen széles a műveltsége blabla, ettől egy "alsóbb néposztálybeli" még nem valószínű, hogy hasra esik. A vezetőként való elismeréshez talán nem a kiválóság vezet el, inkább valamiféle belső azonossági minta felfedezése. Ő közülünk való, mert... Vagy fordítva, ő idegen, mert.... És ha támogatják, akkor MAGUKAT támogatják, nem egy kiváló embertől esnek hasra. Amikor vitában a védelmére kelnek a vezetőnek, akkor magukat védik, nem egy kiválóságot, akihez idomulni kéne. Mert idomulni azért annyira nem szeretnének. Közismertek a lelkes, de hihetetlenül primitív szavazókat bemutató videók. https://www.youtube.com/watch?v=nobem-ioyiY&t=14s
Kanmacska
2020. augusztus 07. 20:50
A BLM aktivisták nem mások, mint gyilkos, szar anarchisták.
Moslékzabáló
2020. augusztus 07. 19:19
Nem kell ezt túlbonyolítani: aki a BLM-es csőcseléket nem ítéli el, az maga is söpredék. Nálunk is, az USA-ban is.
nempolitizálok
2020. augusztus 07. 18:18
És ez nem egy közintézmény összefestékezése, hanem egy úttestre festett felirat. Egy biztos, abban a pillanatban, hogy ez a hiszti idejön és nekem a legkisebb kényelmetlenséget, félelmet okozza, NEM szavazok a fideszre. A MI hazánkra szavazok, lévén egyetlen radikálisabb párt. Kurvára nem szeretném azt hallani, hogy a rendőr nem mert hozzányúlni, mert a ballibsi média kipellengérezi. Oldják meg, nem érdekel hogyan, nem az én dolgom. Viszont végtelenül rugalmas vagyok, felőlem nyugodtan sittre lehet vágni az egész Helsinki bizottságot, Fekete Győrt és bárkit, aki fizeti, hergeli ezeket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!