Talán akadémiai elnökként fogad majd Orbán

2020. július 10. 15:07

Az Akadémia nemzeti intézmény, kötelessége az országot szolgálnia. Interjú.

2020. július 10. 15:07
Dr. Freund Tamás
Index

„Önt választotta akadémiai elnöknek a közgyűlés szerdán Pléh Csabával szemben. A kormánypárti jelölt nyert az ellenzékivel szemben?

A kormányzattal való kiegyezés szükségességét én nyíltabban fogalmaztam meg, de nem gondolom, hogy ebben nagy véleménykülönbség lenne kettőnk között, és hogy itt kormánypártiság vagy ellenzékiség döntött volna. A konfrontatív politika az Akadémia számára zsákutca, egy nemzeti intézményről van szó, ami nem lehet ellenzékben.

De kormánypárti lehet?

Nem kormánypártiság, hogy a kormány döntéseit megpróbáljuk a társadalom számára optimalizálni. Attól az Akadémiát távol fogom tudni tartani, hogy pártpolitikai kampányokban vegyen részt.

Tehet az Akadémia a kormány felé gesztusokat, miután politikai döntéssel megcsonkították, elvették a kutatóhálózatát?

Ez nem csak gesztus. Az Akadémia nemzeti intézmény, kötelessége az országot szolgálnia. Ha ez a kormányzati döntések befolyásolásán keresztül lehetséges, akkor az Akadémiának ezt küldetése megtenni. De soha nem titkoltam, hogy a kutatóhálózat elvételét nagyon rossznak tartottam.

Nem az Akadémia kezdte.

Ezért egyértelműen a kormányt kell, hogy hibáztassam. Az Akadémiával való kormányzati bánásmód, az, hogy 54 percet kaptunk a sorsunkról döntő törvényjavaslat elbírálására, nem volt méltó az Akadémiához, mint nemzeti intézményhez. A kutatóhálózat elvétele, és az Akadémián születő eredmények eljelentéktelenítése a kormányközeli sajtóban ahhoz vezetett, hogy sok független gondolkodású tudós elvesztette a hitét a kormányzatban.

Nagyon érzékenyen érintette a kutatókat az a sok támadás, ami a kutatóhálózatban született eredményeket kritizálta. Amikor született egy évben bő 3000 cikk ebben a kutatóhálózatban, akkor nem kellett volna kimazsolázni közülük azt az egyet-kettőt, amit könnyű volt kritizálni a laikusoknak. Főleg a genderkutatásokat, kipécézték például egy cikket az LMBTQ terjedéséről a roma populációban, amiből könnyen csinált viccet a sajtó.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Okoskodó
2020. július 11. 18:12
A Szent Tehenek, mint a TUDOMÁNY és a MŰVÉSZET nem szeretik, ha észreveszik a semmittevésüket, amiből egész jól elélnek.
Kardinális
2020. július 11. 12:48
Ilyen alpári fogalmazásmód, miszerint "fogad majd Orbán", nem hangzik el/nem olvasható az interjúban, ezt csak az index ütötte össze és használja címként. Freund Tamás Orbán Viktorról beszél, és a miniszterelnökről, amint az kijár neki. Csak az index fogalmaz proli stílusban.
A teremburáját
2020. július 11. 12:48
bocsi a sok elütésért, de szemüveg nélkül kellett a kis betüket észlelni.
puszika
2020. július 11. 10:50
Dr Freund! 3000 cikk? Az sok? Ez csak a régi kutatóhálózat tevékenységének egy nagyon kis része lehet. Úgy gondolom a GAZDASÁG és a TUDOMÁNY részére végzett KÉZZEL FOGHATÓ EREDMÉNYEKET HOZÓ kutatómunka lenne a legnagyobb rész. A nagy Akadémia vitában erről esett a legkevesebb szó.Nyilván azért mert nem nagyon volt miről,már ami az eredményességet illeti. Az viszont látható volt,hogy a nagyrészt íróasztaluk fiókjának dolgozók veszélyt láttak,kiáltottak. Most hogy a kutatómunka egy külön fejezet,lemérhető lesz az eredményesség is! Ha nagyot akar alkotni az Akadémia élén akkor itt a soha vissza nem térő alkalom. Rajta Dr Freund!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!