Mit oldana meg a cölibátus eltörlése?

2020. július 07. 09:26

A hívek tekintélyes részét ugyanúgy nem várja otthon senki, mint a plébánost.

2020. július 07. 09:26
Francesca Rivafinoli
Francesca Rivafinoli
Vasarnap.hu

„Különös színezetet ad a kérdésnek az is, hogy sajnálatos módon Magyarországon manapság már kevesebben élnek házasságban, mint ahányan nem. Ami azt jelenti, hogy a hívek tekintélyes részét ugyanúgy nem várja otthon senki, mint a plébánost. És nekik ezzel adott esetben ugyanúgy meg kell küzdeniük, mint egy papnak, különösen, ha komolyan veszik a hitüket. Könnyű dolga van egy introvertált, egyedülálló negyvenes informatikusnak, aki nem akar vétkezni a hatodik parancsolat ellen? Aki a családapaságra érez hivatást, de csak nem jön össze neki? Ne higgyük.

Ezért miközben nagyon is helyénvaló, hogy foglalkozzunk a papok elmagányosodásának problémájával, és minden katolikus érezze az e tekintetben rá háruló felelősséget (nem, harminc fokban sem muszáj átlátszó forrónadrágban és csipke haspólóban libegni be a misére; igen, nyugodtan lehet néha pozitív megerősítéseket is adni a plébánosnak; és igen, az se árt, ha katolikus anyák képesek titkon imádkozni fiúgyermekük papi hivatásáért), azért azt sem kellene elfelejteni, hogy valójában milliónyian vannak az országban egyedül. Ami a cölibátus eltörlésének potenciális hatásfokát is kérdésessé tenné: ha ugyanis a világi katolikus ügyvédek és mérnökök sem mind találnak maguknak párt egy életre, akkor nemigen van garancia arra, hogy valamennyi nősülni kívánó lelkipásztor ráakadna egy eszményi papfeleségre.

Így jó eséllyel az egyedüllét se tűnne el, de a nagy számok törvénye alapján a válás problémahalmaza is megjelenne. Félő tehát, hogy nincs az a liberális szabályozás, amellyel ki lehetne iktatni a magányt, a kísértéseket és a kereszteket. A német katolikusok körében 15-20 évvel ezelőtt váltak hangossá azok a vélemények, amilyeneket az elmúlt napokban magyar kommentelők megfogalmaztak: le az ostoba béklyókkal, legyünk elfogadóbbak. Számszerűleg is látjuk, hova vezetett ez mára Németországban. Ezért talán érdemes lenne nem felülnünk erre a progresszív vonatra, hanem inkább azt figyelnünk, hogyan birkóztak és birkóznak meg a kísértésekkel oly sokan, életállapotuktól függetlenül.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 173 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I_Isti
2020. július 09. 09:18
A MEGTÉRÉS MOZZANATAI: - a bűnbánat, amely belső akarati döntésre épül, és Isten szerinti megszomorodás a bűn miatt, - a megalázkodás Isten előtt, amelyben a megtérő elismeri bűnösségét, - Jézus Krisztus engesztelő áldozatának személyes elfogadása és az ő nevének segítségül hívása, - a bűnök őszinte, töredelmes szívű megvallása, - elszakadás a bűnös cselekedetektől és életmódtól, ezek elhagyása, és odaszánás Jézus Krisztus követésére. A megtérés gyümölcse a megigazulás, ami azt jelenti, hogy Isten Jézus Krisztus igazságát a megtértnek tulajdonítja, aki felszabadul a végső kárhoztató ítélet, a bűn és a bűntudat érzése alól, és hiszi, hogy Jézus Krisztus által örök életet nyert. Igazándiból kerülgetheted a forró kását, enélkül a "megtérés" nélkül a kereszténység egy szárnyaszegett vízimadár, amelyik ráadásul úszni sem tud. A megtérést az tudja létrehozni, amikor az ember ténylegesen szembesül azzal, hogy a saját tetteit Isten hogyan látja, minek mondja. Lukács 12. 28: Ha tehát a mezőn a füvet, amely ma a mezőn zöldell, holnap a kemencébe kerül, Isten így öltözteti, _mennyivel inkább_ titeket, kishitűek. Máté 7. 11:Ha tehát ti, bár gonoszak vagytok, tudtok jót adni gyermekeiteknek, akkor _mennyivel inkább_ ad jót mennyei Atyátok azoknak, akik kérik. "mennyivel inkább" -- ami a könnyebb-nehezebb - kal vahomér - rabbinikkus írásmagyarázati elv Jézus általi implementációja: "ha valami egy kisebb jelentőségű dologra nézve igaz, akkor a nagyobb, hozzá hasonló dologra sokkal inkább igaz. " (mármint a Bibliában és a törvényben, és a Biblia és a törvény magyarázata során.) I.Tim.3: 1 Igaz beszéd ez: Aki püspökségre törekszik, jó dolgot kíván. 2A püspöknek azonban feddhetetlennek, egyszer nősültnek, józannak, megfontoltnak, mértéktartónak, vendégszeretőnek és a tanításra rátermettnek kell lennie. 3Ne legyen iszákos vagy erőszakoskodó, hanem megértő, békeszerető s nem kapzsi. 4Saját családjának legyen jó gondviselője, aki gyermekeit fegyelemre és teljes tisztességre neveli. __5Aki ugyanis saját házát nem tudja rendben tartani, hogyan tudná gondját viselni Isten egyházának?__ Ha nem megyünk bele parttalan teologizálgató vitába, hogy mit jelent az a szó, hogy "episzkoposz", és csak magának az érvelésnek a lényegét ragadjuk meg, - akkor ez ugyancsak a mennyivel inkább -- sokkal kevésbé elv alkalmazása: Ha valaki a családja élén - a családjának a konkrét jó állapotán, - nem tudja bemutatni azt, hogy ő az Isten embere, akkor hogyan tudná megmutatni a rábízott (egyházi) közösség élén? És ez az a pillanat, amikor a kötelező papi cölibátus és az egész rárakódott évezredes teológiai sárról meglátszik, hogy ami messziről aranyként csillogónak látszott, közelről csak trágya. "melyek a bölcsesség látszatát keltik az önkényes vallási gyakorlatokkal, az alázatoskodással és az önsanyargatással, de valójában nincs semmi értékük, csak a test kielégítésére szolgálnak." mármint test = testi természet
ujujuj
2020. július 08. 17:37
Hogy mit oldana meg? A környezetemben elég sok pap van. Egy része római katolikus, a másik része görögkatolikus. A római katolikusok savanyújóskák, a görögkatolikusok kiegyensúlyozott emberek. Ha valaki szerint a különbség a liturgikus rendben keresendő, akkor nincs miről beszélgetnünk. :D A görögkatolikusságnak nincs problémája a papi utánpótlással. A rómaiaknak van. A 21. századra eljutottunk oda. hogy a papás nem valami presztizslét. Ma már aki papnak készül, a legkomolyabb elhivatottságból teszi, és komolyan gondolja a 6. parancsolatot is, ugyanakkor nincs kiváltság, ami a pályára vonzaná az oda nem illőket. Azon kívül ha egy római pap családi kérdésekben tanácsot ad nekem, az finoman szólva nem hiteles. Olyan, mintha én adnék valakinek tanácsot tengeralattjáró építésből. Valamit hallottam róla. Keveset, azt is csak fél füllel, tapasztalatom semmi nincs a dologról, de azért megmagyarázom, hogyan kellene tökéletesen csinálni. A cölibátust nem Krisztus rendelte, hanem az egyház vezette be. Ember alkotta, tehát eltörölhető.
I_Isti
2020. július 07. 22:02
Meg kezdhetjük előröl is szokásosan: Jézus (fél) testvéreivel, akiknek a létezése bizonyíték a Krisztusban tényleg hívők számára, hogy Mária szűz volt, csak éppen nem örökké. Péter apostol feleségével és gyerekeivel, aki állítólag az első római katolikus pápa, Priscillával, aki Akvilla felesége volt és házaspárként voltak megbízva egy gyülekezet vezetésével, és így tovább. Csak az a kérdés, hogy van-e értelme?
998877
2020. július 07. 17:36
"Mit oldana meg a cölibátus eltörlése?" A pedofíl papok felbukkanását és a papi utánpótlás megoldását. A protestáns egyházakban egyik sem gond.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik