Aki kimarad, az lemarad

2020. július 15. 08:28

Lesz-e nálunk euró?

2020. július 15. 08:28
Bonta Miklós
Népszava

„Az lenne ám az igazán nagy téttel bíró nemzeti konzultáció, ha a kormány azt kérdezné honfitársainktól: szeretnék-e, hogy a forintot minél hamarább felváltsa az euró? De még ennél is sokkal elegánsabb, sőt demokratikusabb dolog lenne, ha ezt egy kötelező érvényű népszavazás alkalmával kérdeznék.

Bár elismerjük, a NER nagyot kockáztatna a referendummal, hiszen a Pulzus Kutató a napokban közzétette reprezentatív felmérését, és az kétharmadot eredményezett: az európai közös pénzt akarók javára. Még azoknak a tudatába is bevésődött, hogy milyen gyenge a magyar fizető eszköz – jelenleg egy euró 355 forintot ér –, akik talán még soha nem fizettek az európai közös pénzzel, amelyet a 27 tagállamból 19 használ. (Ezúttal tekintsünk el attól a három, Unión kívüli renitens országtól, Montenegrótól, Koszovótól és Zimbabwétől, ahol a boltokban az eurót használják anélkül, hogy megállapodást kötöttek volna az Európai Központi Bankkal.)

A Varga Mihály (PM) és Matolcsy György (MNB) között gyakorta fellángoló csörtében a pénzügyminiszter azt az álláspontot képviseli, hogy lát ugyan intézményes problémákat az eurózónában, de »a kormány Magyarországot ebben a monetáris keretben képzeli el, nem másban.« A jegybankelnök jövőképe ezzel szemben egyedi, senki máséval össze nem téveszthető: »Az euró ... politikai projekt, amit elsősorban a Szovjetunió létezése hozott létre.«

Attól a ténytől most  tekintsünk el, hogy a szovjet birodalom 1991 karácsonyán, azaz évekkel korábban kimúlt, mint hogy az euró bevezetéséről szóló döntés Madridban megszületett volna. Amellett viszont aligha lehet szó nélkül elmenni, hogy Matolcsynak ugyan semmilyen közvetlen monetáris tapasztalata nincs az európai közös pénz használatáról, ötletei viszont nagyon is  vannak azt illetően, hogy a rendszert hogyan kellene megreformálni. S úgy véli, ha mindez megvalósulna, csak akkor lehet talán szó a pénzcserénkről is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 146 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2020. július 16. 12:59
"Az lenne ám az igazán nagy téttel bíró nemzeti konzultáció, ha a kormány azt kérdezné honfitársainktól: szeretnék-e, hogy a forintot minél hamarább felváltsa az euró?" Miért pont az euró? Miért ne a német márka vagy inkább az olasz líra? Azt is kérdezd meg, hogyha az IMF már nem szopat minket a szar megszorításaival, akkor nem akarunk-e valahogy mégis újabb pénzügyi függést? Sokan fognak éljenezni neked.
reflex2
2020. július 16. 11:31
Nem, nem, nem. Dőljenek be egyedül.
Libraman
2020. július 16. 10:25
Ohh, te nagyeszű sündisznócska! Megmagyaráznád nekünk Fletó kormányzásának éveit , tényszerűen, konkrétumokkal? Kilátszik a farkad (hahaha) a köpenyed alól Zsóti!
Akitlosz
2020. július 15. 19:31
A népszavazáson persze csak azt kérdeznék meg, hogy bevezesse-e Magyarország az eurót. Azt nem, hogy a svájci frankot vezesse-e be. Azt sem, hogy a békebeli pengőt, ARANYkoronát vezesse-e be. A forint tényleg gagyi pénz, de az euró sem annyival jobb, hogy csak annyiért megérje bevezetni. Az euró nem fogja veszélyeztetni a dollár világuralmát. Egyrészt azért nem, mert az Amerikai Egyesült Államok ezt nem hagyja, másrészt meg azért nem, mert a rengeteg európai vörös politikus a felelőtlen gazdálkodásban és a felelőtlen pénzszórásban érdekelt és ezzel a módszerrel nem lehetséges erős pénzt fenntartani, úgyhogy erre szándék sincsen. Úgyhogy az euró nem fog világszerte irigyelt presztizspénzzé válni, és így nem is éri meg bevezetni. Magyarország egyedül is tudna az eurónál jobb pénzt csinálni. Magyar 100 koronás érme Aktuális ár 501 948,89 HUF/db Ha akarna. De szándék sincsen ilyesmire, az a csapásirány, hogy a forint, minél vacakabb legyen, mert az "segíti az exportot". A magyarok jólétét persze nem segíti, de az nem szempont.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!