A Hagia Sophia, avagy néhány szó a hagyományról

2020. július 19. 14:46

A jelenből visszatekintve úgy tűnik, a vallás bizonyult a legjelentősebb és legtartósabb hagyományteremtő erőnek.

2020. július 19. 14:46
Köntös László
Reposzt.hu

„A Hagia Sophia muszlim kultuszhellyé visszaalakításának élénk visszhangja azért jelentős, mert akár történelmi adalék is lehet egy ma zajló világméretű kulturális küzdelemhez. Ennek a már régóta folyó, s ezernyi formát öltő küzdelemnek voltaképpen egyetlen kérdése van: a hagyományhoz való viszony.

A hagyomány fogalma itt a legszélesebb értelemben veendő. A hagyomány mindannak a kerete, amelyben egy közösség a múltjában megszervezte önmagát. Magyarán, a hagyomány az, ami egy közösséget közösséggé tesz és egyben tart. Amitől az emberek úgy érzik, hogy egymáshoz tartoznak. A hagyomány: kötődések hihetetlenül bonyolult, de időben kiterjedő hálózata. A jelenből visszatekintve úgy tűnik, a vallás bizonyult a legjelentősebb és legtartósabb hagyományteremtő erőnek. De ugyanakkor, éppen mert a hagyomány közösségteremtő erő, szét-és elválaszt, sőt szembeállít. Mármint közösségeket.

A kérdés ez: a jövőt illetően, különösen egy sok tekintetben globalizált világban, ragaszkodni kell-e a régi hagyomány-alapú modellhez, avagy azt kell mondani, hogy a múlt hagyomány-alapú közösségszerveződési mintázatai elvesztették értelmüket. Erről szól a mai világméretű kultúrharc.

A Hagia Sophia sorsa körüli mostani feszültség azért fontos történelmi adalék napjaink kulturális küzdelmeihez, mert pontosan mutatja, hogyan rakódnak egymásra évezredek történetének különböző rétegjei, s minden belső ellentmondásosságuk ellenére hogyan alkotnak mégis egységes folyamatot. Innen nézve illúziónak tűnik a »progressziónak«, avagy manapság balliberalizmusnak nevezett nézetnek az a feltételezése, hogy a történelemben új kezdetet kell kijelölni a régi hagyomány-alapú közösségi önszerveződések helyett.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Emmanuel Goldstein
2020. július 20. 16:15
A világtörténelem legtöbb háborúja vallási indíttatású agresszió vagy hittételek által igazolt vérontás volt. Kevés destruktívabb dolog van a vallási tébolynál.
toef36
2020. július 20. 12:59
A Hagia Sophiát keresztények építették. Bojkottálni kell Istambult... Ennyi. Ilyen egyszerű. És majd Kemal Atatürk igazsága kiderül...
74bro
2020. július 20. 10:20
"A jelenből visszatekintve úgy tűnik, a vallás bizonyult a legjelentősebb és legtartósabb hagyományteremtő erőnek" Ez magától értetődik, ha tudomásul vesszük, hogy a vallás gyökerei közvetlenül az ember lelkébe nyúlnak, hiszen a hit egy alapvető, semmilyen fejlődés által meg nem haladható emberi igényt elégít ki, miközben az ideológiák és társadalomtervezetek csak egy adott történelmi szituációra adott intellektuális válaszok, melyek az idők változásával tartalmatlanná válnak, és a történelem szemétdombjába kerülnek. A jövőt illetően nem az a kérdés, hogy Európa vallásos lesz-e, hanem hogy milyen vallása lesz.
brabant89
2020. július 20. 09:50
Atatürk modern, világi államot akart csinálni a Török Birodalom maradékából. Erdogan ezzel a húzással azt akarja mutatni, hogy ő nem akar alkalmazkodni a Nyugathoz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!