Pisiszagú lesz a Trianon emlékmű

2020. június 04. 20:42

Ennek a műalkotásnak a fizikai kényszerével a Kossuth tér lassan-lassan kiveti magából a tömeget. Interjú.

2020. június 04. 20:42
Mohácsi András
Hírklikk

Szinte minden szabályt feloldott a kormány az elmúlt egy év alatt az építkezés környékén, hogy a terv megvalósulhasson. A több mint ötmilliárdos összeg, amennyiből kijött az alkotás, nem nagyon látszik sem az anyagköltségben, sem a négyzetméterárban. Szakemberként, szobrászként miként értékeled az eredményt?

Ami a számomra első tekintetre feltűnő, hogy a Parlamenthez történő eljutást az alkotással korlátozták. Kialakult egy technikai épületrendszer, ami a hullámtörőhöz hasonlatos. Az utcából nézve, a Kossuth téren balra áll az országzászló, mellette a Parlamenttel párhuzamosan látható egy süllyesztett gránitmedence s ezek már eleve hullámtörőként szolgáltak a Parlament előtt. Emiatt nem lehet ráfutni sem a térre, sem az épületre. Ezt erősíti a minderre merőleges, négy méter széles, hosszanti kialakítású százméteres lyuk, árok, amihez plusz két-két méter mellvéd is simul, tehát összességében nagyjából nyolc méter szélességben fut végig az Alkotmány utcán. Ennek a műalkotásnak a fizikai kényszerével a Kossuth tér lassan-lassan kiveti magából a tömeget.

Mit értsünk fizikai kényszeren egy patetikus emlékhely esetében?

Azt, hogy a forgalmat megszüntették és csak villamos közlekedhet a tér szélén. Azt jónak tartom, gyalogosok, kerékpárosok tere lehet, amint Washingtonban a Lincoln-emlékmű előtt is hasonló szándékot tapasztalhatunk. Bármilyen demonstráció, tüntetés a téren elfér a járműközlekedéssel együtt is. Most, az Alkotmány utcába telepített monumentummal, már ez a lehetőség szerintem szinte kizárt. Bár nem akadályozza a feltételezett tömeg bejutását a térre, de olyan mértékben lassítja, hogy a széttöredezettségtől fizikailag elnehezülnek a jövőbeni demonstrációk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kata56
2020. június 05. 14:45
Na: se kutyám, se macskám ez a figura, abszolút nem értek vele egyet. De: kövezzetek meg: amikor láttam ezt a készülő emlékművet, igen, nekem is eszembe jutott, hogy ott bizony nagyonis komolyan oda kell figyelni, hogy ne használhassa ingyen-WC-nek a lumpen népség illetve az a csűrhe, amelyik direkt használná efféle célokra. Magyarán szólva ezt az emlékművet első perctől szoros őrizet alatt kell majd az átadása után tartani. És ezért ne hörögjön rám senki, nem én vagyok a hibás azért, mert az emberek egy része ilyen. Maga az emlékmű, amit láttam belőle, nagyon "ütős" lesz. És ha már szóbakerült: bizony nem ártana több nyilvános Wc a belvárosban. Sokáig ott dolgoztam, tudom, miről beszélek, A Kossuth tér környékén se nagyon volt..sokszor ez meg is látszott a környéken.
youngboy
2020. június 05. 14:29
Megnéztem ennek a tehetségtelen Mohácsinak a szobrait a Neten. Nem képletesen mondom, de olyan mint amit "sitt"-nek neveznek az építkezésen. Semmi haszna, csak teher. Munka van vele, mert el kell takarítani. A magyar "sitt" kifejezés a német "Schiet" szóból ered, ami szart jelent, és pontosan ez illik ennek a pökhendi magyargyűlölőnek a "szobraira". Ha nem megy oda, nem lesz húgybűz a Trianon emlékműnél, de a szobraira tekintve erős szarbűzt érez bármely jó ízlésű ember.
ujujuj
2020. június 05. 13:38
anyád f.sza a pisiszagú, mert a szájadba vetted, te véglény. De most komolyan, a jobboldali sajtóban lehetne így fitymálni egy holokauszt emlékművet? Azon lamentálni, hogy sok helyet foglal el a prolihőbörgés elől? Nagyon fáj, amit a liburnyákok művelnek most trianon kapcsán. A nemzeti minimum leges-legutolsó foszlánya volt, hogy közösségek sorstragédiáit ha nem is érzem át, legalább aznap nem szólalok meg az ügyben. De ők most ezt is áthágták, olyan fokú a gyűlöletük. A nemzeti minimum nem létezik.
syphax
2020. június 05. 12:47
MOHÁCSI TE MÉG EMLÉKMŰ SEM VAGY, OSZT' NEKED MEG SZARSZAGOD VAN--BAZZDMEGANYÁD!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!