Morálisan a trianoni szerződés nem volt megindokolható

2020. június 01. 07:40

Bár a nemzetiségekkel szembeni bűnök tények, nem indokolják az aránytalan büntetést.

2020. június 01. 07:40
Bártfai Imre
Facebook

„Indokolható volt a trianoni békeszerződés?

Kétféle érvrendszer létezik: az egyik szerint morálisan jogos volt, mert elnyomtuk a nemzetiségeket, a másik szerint talán nem volt morálisan jogos, de hát elvesztettük a háborút, tehát hatalmi szempontból racionális volt.

Bár a nemzetiségekkel szembeni bűnök tények, nem indokolják az aránytalan büntetést. Főleg úgy nem, hogy az antant hatalmak ekkor maguk is óriási területeket tartottak megszállás alatt, például Indiát és Afrika nagy részét. De elnyomtak európai nemzeteket is, mint például Írország, illetve sajátos módon csatoltak más nemzetállamokhoz nem magyar kisebbségek területeit is. Az antant által meghúzott határok mindenütt konfliktusokat gerjesztettek, és sehol sem voltak másra tekintettel, mint a legszűkebben értelmezett saját érdekekre. Az új határokon kívül, kisebbséggé vált magyarsággal pedig nem bántak éppen kesztyűs kézzel a hatalom új birtokosai.

Morálisan tehát a trianoni szerződés nem volt megindokolható. Hiszen, ha az antant a wilsoni elvek alapján akart cselekedni, akkor kezdhette volna Írország függetlenségének megadásával, India, Afrika felszabadításával. Nem kellett magyarlakta területeket más országokhoz csatolni a nemzeti önrendelkezés teljes figyelmen kívül hagyásával.

No, de a győztes azt csinál, amit akar, vetik fel a trianoni szerződés barátai. Természetesen nem volt korrekt az antant, de ki korrekt? Nem kellett volna a vesztes oldalra állni. Vae victis!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Highlander07
2020. június 02. 21:37
A cikkíró egy kretén.
Bokros Birka
2020. június 02. 16:12
Istenem, amikor a droid gondolkodás nélkül elhisz mindent! Agyatlan proletár! Azon még nem gondolkoztál el, hogy nem Magyarország indította a háborút és miért csak őt osztották fel? Vajon a jó kommunista harsona a népszara miért ágált a katonaság ellen és Kohn Béluciék miért építették le a hadsereget? Bár nehéz dolog gondolkodni és párbajozni fegyver nélkül.
Bokros Birka
2020. június 02. 12:16
Indokolható volt csak nem szabad kimondani. Az akkori elit rettegett a kommunista térfoglalástól, az államosítástól és mint láthattuk az elit kiirtásától. Kohn Béláék és Szovjet elvtársaik tettek is érte tisztességesen. Egyszerűen csak el akarták a kommunista Tanács köztársaságot szigetelni a szovjetektől.
Akitlosz
2020. június 02. 02:13
Indokolniuk csak a veszteseknek kell, a győzteseknek nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!