Korlátozzák az koronavírushoz kapcsolódó ISDS-perek indítását!

2020. június 23. 18:40

Végérvényesen számolják fel az ISDS-perek indításának jövőbeli lehetőségét!

2020. június 23. 18:40
Magyar Természetvédők Szövetsége
MTVSZ.hu

„A koronavírus járvánnyal kapcsolatos intézkedéseik miatt az országok a nemzetek feletti vállalatok által indított perek sokaságával szembesülhetnek, melyeket az úgynevezett befektető-állam vitarendezési mechanizmust (ISDS) kihasználva indíthatnak ellenük. A világ minden részéből sok száz millió ember képviseletében 630 civil szervezet, fordult a kormányokhoz, azonnali fellépést sürgetve e fenyegetés megakadályozására. Az ISDS számos kereskedelemi- és befektetési egyezmény részét képezi. E rendszer lehetővé teszi külföldi befektetők számára, hogy a nemzeti jogrendszeren kívül nem nyilvános körülmények között működő választott bíroságoknál pert indítsanak kormányok ellen. Az ilyen ISDS-perek során sokkal nagyobb mértékű kártérítéseket követelnek és kaphatnak is meg, mint ami a hazai bíróságokon keresztül lehetséges lenne.       

ISDS-perek indulhatnak számos kormány által az életek megmentése, a járvány megállítása, munkahelyek biztosítása érdekében, a gazdasági visszaesés ellensúlyozására és az emberek alapvető szükségleteinek biztosítására tett lépések miatt. A perui kormányt már perrel fenyegették amiatt, mert felfüggesztette az útdíjakat, és jogi cégek már aktívan tanácsokkal segítik a vállalatokat, hogy milyen lehetőségeik van ISDS-perek indítására.Hasonló perek a magyar közvélemény számára is ismertek lehetnek. Például a kanadai Gabriel Resources három évvel ezelőtt 4,5 milliárd eurós pert indított a román kormány ellen, hogy így kényszerítse ki a Verespatakra tervezett cianidos technológiájú aranybánya engedélyezését.

Az Orbán Viktor miniszterelnökhöz is eljuttatott nyílt levélben az aláíró szervezetek arra kérik a kormányokat, hogy tegyenek sürgős lépéseket, és korlátozzák az koronavírushoz kapcsolódó ISDS-perek indítását, illetve függesszék fel a jelenlegi ügyeket, továbbá végérvényesen számolják fel az ISDS-perek indításának jövőbeli lehetőségét.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolizolizoltan
2020. június 24. 10:42
Az amerikai törvények megengedőbbek sok tekintetben. Pédául a termékek piacra dobását csak utólagos kontroll alá vetik, amikor esetleg már egészségkárosodást okoz, csak ezután lehet perelni. Az amerikai multik le fogják tarolni az egészségügyet is az enyhébb szabályzásukkal, de így lesz az állattenyésztésben, a GMO alkalmazásban stb. Az EU Bizottsága már Juncker alatt is beadta a derekát az amcsiknak, de Leyen most látja elérkezettnek az időt a neoliberális rémulalom kiterjesztésére Európában. Pofára összedobott lesz a nemzetek felett döntő bíróság. Az eszem megáll!
Da Vinci
2020. június 24. 07:57
Elég érdekes...amennyiben weboldalukon az elnökség ill külföldi tagságainkra kattintok, mindkettőnél erre a cikkre ugrik vissza..... hmmmm...
Arivistus
2020. június 23. 23:43
Ritkán értek egyet "civilekkel" de most igen.
szavaztam
2020. június 23. 21:09
'Magyar Természetvédők Szövetsége' hmm?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!