A Nyugat alkonyának végső fázisa

2020. június 22. 08:59

A szobordöntögetők szerint a múlt is átírható a liberális szellemi terror jegyében.

2020. június 22. 08:59
Csejtei Dezső
Magyar Nemzet

„Ismerős, de hátborzongató képek, videóklipek járják be a világot az utóbbi napokban. Az a téboly, amely a nyugati világban egy afroamerikai bűnöző erőszakos rendőri beavatkozás miatt bekövetkezett halála miatt szabadult el – s mint ilyen, mélyen elítélendő –, az utóbbi napokban már nem békés demonstrációk formájában fejeződik ki, és már nem is puszta dúlásban – fosztogatásban, rablásban – ölt testet, hanem szobrok megcsonkításában, ledöntésében, folyókba dobásában teljesedik be. Jelen írásban e jelenség magyarázatára teszek rövid kísérletet.

Mi játszódhat le azok fejében, akik festékkel fújják le köztiszteletben álló politikusok, államférfiak szobrait? Mi vezetheti őket arra, hogy lefűrészeljék a bostoni Kolumbusz-szobor fejét, összefirkálják Victoria királynő leedsi emlékművét és folyóba dobják Edward Colston, egy hajdani rabszolgakereskedő bristoli szobrát, aki a „feketefuvarokon” szerzett hasznon sokat tett városa felvirágoztatásáért?

Mielőtt megpróbálnék a dolog mélyére hatolni, megemlítem, hogy egy szobor ledöntésében mindig van egy olyan pillanat, amelyet nem lehet minden tragikusság nélkül szemlélni, legyen szó akár a legnagyobb diktátor szobráról, a Sztálin-szobor ledöntéséről Budapesten 1956 októberében vagy Szaddam Huszeinéről az öbölháború idején. Éspedig az a pillanat, amikor a szobor orra (vagy hátra) bukik, beleveri magát a talapzatba vagy a környező betonba. Miután emberalakról van szó, legyen az bármekkora gonosztevő is, a szemlélő óhatatlanul belelátja a bukás pillanatába azt, hogy az alakzat, védekezésképpen, most kapja maga elé a kezét, hogy védje magát a földre zuhanástól. De nem, a szobor mozdulatlanul, mereven csapódik a betonnak, hiszen élettelen matéria. És ez a védekezésképtelenség akaratlanul is cseppnyi együttérzést kelt bennünk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2020. június 22. 15:46
Ugye te sem vagy abban biztos, hogy az a fekete bűnöző meghalt? Nem hiszem el, hogy meghalt. Ha meghalt volna, nyitott koporsóban hordozták volna, elé térdeltetve fehéret, feketét. Egy színházi előadást láttunk, volt számtalan próba és főpróba, végül az előadás. Csakhogy a közönség összetévesztette a valósággal.
Mich
2020. június 22. 14:12
A Nyugat alkonya: a vesztesek azt játsszák, hogy ők a győztesek...
MayorAnna
2020. június 22. 12:00
Sose hittem volna, hogy megtörténhet-megtörtént: Amerikában a nyúl megkaparintotta a puskát. És a vadász csak áll, és néz... (Mindenféle magyarázkodás van erre, a vadász/elnök védelmére-de mentség nincs!)
74bro
2020. június 22. 11:21
Marcus Maximus római szenátor későn ébredt. Miután rabszolgái megmosdatták és felöltöztették, megreggelizett és elment a közeli Caracalla fürdőbe, ahol barátaival megbeszélte a Birodalom pletykáit. Volt ideje, a szenátus ritkán ült össze Rómában, mióta a római császári helytartó áttette a székhelyét Ravennába. Marcus elégedett polgár volt. Róma ugyan már nem tündökölt a régi fényben, de ez a hétköznapokon nem látszott meg igazán: az emberek ugyanúgy élték az életüket mint mindig, számukra Roma Invicta, a legyőzhetetlen Róma volt az egyetlen valóság, ami a látókörükön kívül történt, nem érdekelte őket. Az köztereket (és a közhivatalokat) ellepték ugyan a barbárok, de a palatinus-i villák népe ugyanúgy házibulitól házibuliig élt, mint az isteni Augustus idejében. A Krisztus utáni 514. évben járunk. Marcus és barátai nem tudták, amit mi, a történelem távlatából jól tudunk: Róma nem volt többé, legalábbis nem úgy, ahogy lakosai elképzelték. A Nyugat nincs többé. A Nyugat Alkonyáról beszélhetett Dosztojevszkij, az utólsó embereiről elmélkedhetett Nietzsche, és a közeli bukásról értekezhetett Spengler. Ma, a XXI. században ez anachronizmus. Egy későbbi kor történészei számára az lesz 1945, ami nekünk 476. Még akkor is, ha a kortársak, belefeledkezve napi szórakozásaik és szenvedéseik tragikomédiájába, nem hajlandók tudomásul venni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!