MOST van itt az idő – Nélküled nem sikerülhet!

2020. május 06. 17:21

Székely leány vagyok, aki egy magyar legénnyel való családalapítás miatt elszármazott otthonról, a szeretett Háromszékről.

2020. május 06. 17:21
Gyöngy-Pethő Krisztina
Vasarnap.hu

„Talán már unod, hogy az irdala.hu-ról zeng minden sajtóorgánum, nemzeti érzelmű műsor, politikus, színész – ráadásul a közösségi médián keresztül talán az ismerőseid is épp egy erre vonatkozó megosztást tesznek. De jusson eszedbe, hogy nem véletlenül foglalkoztat ennyi embert ez az ügy! Lehet, hogy Neked soha nem kell vagy kellett elutaznod messzi földre a megélhetésedért, és a családod őshonos területén megmaradhattál abban a védelemmel felruházott, szeretett közösségben, melyet az Otthon jelent. De sokan arra kényszerülnek, még ha szülőföldjük a legszeretettebb és ismert vidék is számukra, hogy elvándoroljanak.

A székely nép különösen szereti a hegyek közt a hazáját. A friss levegőbe harapva, forrásvizét kortyolgatva, testvérének tiszta szemébe tekintve tudja, hogy a dolgos kezek azért lesznek minden nappal egyre érdesebbek, hogy a kevés betevő ellenére a család együtt maradhasson, és a dédunokák is azon a vidéken élhessenek, ahol az ember szerelmes lett a tájba, mely életre hívta őt.  Székely leány vagyok, aki egy magyar legénnyel való családalapítás miatt elszármazott otthonról, a szeretett Háromszékről. De munkámmal és életemmel szüntelenül úgy próbálok tevékenykedni, hogy szülőföldemet, családomat, székely népemet lehetőségeimhez mérten segíthessem.

Nem szégyellem származásomat, beszédemmel tudatosan őrzöm azt a külön nyelvet, melyet mi használunk. Lehet, sokan nem értenek meg egyből, de büszke vagyok arra a kultúrára, azokra az értékre, melyeket az Otthonnal szívtam magamba az anyatejjel. Furfangos székely gondolkodás, vagy éppen a makacs székely jellem velem jár, s tény, én a hegyek ölelésében érzem igazán otthon magam. Iskolás éveim során meg kellett küzdenem a román nyelvvel, kaptam már bántó megjegyzéseket, hogy igazából én hazátlan vagyok, mert se nem román nem vagyok, se nem magyar úgy igazán… De nem ezt erősítem soha magamban, hanem emelt fővel és tisztelettel kívánom azt a kultúrát átörökíteni, amit gazdagított a szülőföldem történelmi múltjából adódó sokszínűsége (élnek nálunk székelyek, románok, szászok, cigányok, de egyes vidékeken még örmények is).”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Héja
2020. május 07. 07:47
Ez szép volt kedves Krisztina. Köszönöm.
nibiru
2020. május 07. 07:32
Megvan az 1 millió!
sztd
2020. május 07. 02:15
Nem akarlak nyúzni, de menjetek a legénnyel haza, vállaljatok egy rakás gyereket oda, románokkal pedig családilag ne közösködjetek. Ha a székelyek elsöprő többsége ezt teszi, akkor egy gyarapodó közösséggé váltok, akivel meg kell állapodni, akár az autonómiában is, ha másban nem lehet. Az elfogyó közösségnél csak várni kell, és most ezt teszik a románok, a fogyásra rásegítve.
írmag
2020. május 06. 19:19
A szocialista iparosítás által városba toltak tömege hasonlóan a szülőföld elvesztését élte meg, melyet a rendszerváltoztatás teljesen figyelmen kívül hagyott sok minden egyéb vonzat mellett, benne a támogatható biogazdálkodás és csak mélyült ez a gödör is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!