Lecsengőben van a járvány

2020. május 13. 13:56

Nem több idős ember fertőződött meg, mint az európai átlag, hanem sokkal kevesebb fiatal, ami megmagyarázza a magas halálozási arányt.

2020. május 13. 13:56
Koncz Gábor
Magyar Nemzet

„Az, hogy sok a tünetmentes hordozónk, lehetne igaz is, de hosszabb idő, maximum két hét alatt erre fény derülne, mivel a sok tünetmentes hordozó sok tünettel rendelkező beteget kellene eredményezzen. Nálunk viszont láthatóan hetek óta nem nő intenzíven a betegszám. Ha pedig a karantén miatt a tünetmentes hordozók egyáltalán nem terjesztik a fertőzést, akkor megszűnik az átfertőződöttség, és emiatt nem mondhatjuk, hogy sok a tünetmentes hordozónk. Sok tünetmentes, enyhe tünetű beteg esetén ráadásul elkerülhetetlen lenne a járvány terjedése az egész országban.

Például Budapest és Debrecen között a karantén alatt is folyamatos a forgalom, több száz, de reálisan inkább több ezer ember utazik naponta a két város között. Így sok tünetmentes hordozó esetén a fertőzés feltétlen át kellene kerüljön Debrecenbe is, de az 500 ezres Hajdú-Biharban összesen 23 fertőzöttet észleltek két hónap alatt. Az, hogy a járvány lokalizált maradt, csak úgy magyarázható, ha a fertőzés zárt közösségekben terjed (idősotthonok, kórházak), míg az aktív lakosság szinte fertőzésmentes. Ezek a következtetések teljesen egybeesnek az operatív törzs által hangoztatottakkal.

Magyarországon a koronavírussal kapcsolatban nem a fertőzések vagy a halálozás abszolút száma a magas a többi országhoz képest, hanem a halottak/fertőzöttek aránya. Ez akkor is így alakul, ha a nevező alacsony, mert a fiatalok nem fertőződtek. Eszerint nem több idős ember fertőződött meg, mint az európai átlag, hanem sokkal kevesebb fiatal, ami megmagyarázza a magas halálozási arányt. Az időben meghozott karanténintézkedések megakadályozták a vírus elterjedését a társadalom nagy részében, a fiatalabb generációkban.

A legveszélyeztetettebb csoport, az idősek fertőzését ugyanakkor Magyarországon sem sikerült megakadályozni, az idősotthonokba és a kórházakba bekerült a vírus, és egyes intézményekben el is terjedt. Az eddigiekből következően Magyarországon az átfertőződöttség, különösen a fiatalabbak között, valószínűleg nagyon alacsony. Ezt a mostani tesztelési kampány minden bizonnyal igazolni fogja.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Onurisz
2020. május 13. 18:23
Ebben semmi meglepő nincs. A tömeges 'tünetmentes fertőzöttség' alighanem csak egy mítosz. Ugyanolyan ritka dolog, mint amikor aktív korú egészséges ember életét veszélyezteti ez a vírus. A kutatók majd egyszer rájönnek, mi okozza az ilyet. Az is lehet, hogy a normál influenza vírusok esetén is vannak hasonló extremitások, csak soha nem kaptak ekkora figyelmet. Három hónap alatt háromezer megbetegedett fertőzött, az semmi tízmillió ember között. A beteg emberek fokozott védelme mellett azonnal visszaállítható lenne a teljes megszokott élet és munka. Ha rövid időn belül nem teszik meg, akkor joggal merül fel valamilyen hátsó szándék. Ugyanakkor az, hogy a magyar társadalom átfertőzöttsége gyakorlatilag nulla, veszélyeket is hordoz. Ha megnyitjuk a határokat, gyorsan bejöhet a vírus és védettség hiányában belobbanhat a járvány. Máshol már el is felejtik, mi pedig ősszel tovább kínlódhatunk vele. Teljesen nyilvánvaló, hogy a helyes eljárás az lett volna, amit néhányan, akiknek kezdettől helyén volt a józan esze, mondtunk: az idősek és betegek kőkemény karanténba helyezése mellett hagyni kellett volna a járvány normális lefutását. Most mi lesz? Egész évben, sőt az oltóanyag tömeggyártásáig hisztizni és rettegni fogunk és bezárva élünk - vírus nélkül?
Zod
2020. május 13. 16:59
Ez mind igaz. De két arányszám ami valóban számít az az egymillió lakosra eső fertőzöttek, és az egymillió lakosra eső halottak száma. Magyarország mindkettőben nagyon jól áll, még úgy is, hogy nálunk minden elhunyt fertőzöttet a járvány áldozatának könyvelnek el, míg például Szlovákiában csak akkor ha egyúttal tüdőgyulladásuk is volt.
Vakfolt
2020. május 13. 14:54
"Eszerint nem több idős ember fertőződött meg, mint az európai átlag, hanem sokkal kevesebb fiatal, ami megmagyarázza a magas halálozási arányt." A 71 éves apám egy idősotthonban van, és három hete azzal hívott, hogy kimutatták nála a cuccost. Semmiféle tünete nincs. Egyáltalán. Nem volt kórházban, november óta szigorúan betartott látogatási tilalom van, akkor még az influenza miatt kezdődött. A halálozási arány azért magasabb, mert az került kórházba, akinek problémás volt a betegség lefolyása, aki meg tünetmentesen élte túl, és nem került látótérbe, az nincsen benne a számokban, sem pedig a kapcsolati rendszere.
Takita
2020. május 13. 14:33
Nem esik szó az u.n "karigeri faktorról". Ez az,hogy az elhunytak több mint 10%-a a Fővároshoz tartozó Pesti-uti idősek otthonából kerület ki. Azaz ha ebben az idősek otthonában megfelelő védő intézkedéseket tettek volna, az arányszám nagyonis másként nézne ki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!