Korai sirató

2020. május 24. 16:34

A nemzeti alapon álló, nemzeti szimbólumokat megörökítő vagy teremtő, egyáltalán a magyar múltat azonosulással, belülről átélő művész és mű mindig gyanús.

2020. május 24. 16:34
Szentesi Zöldi László
Demokrata

„Gondolom, abban egyetértünk a tisztelt olvasóval, hogy a jó és a rossz művészeti alkotásokat nem politikai szimpátia szerint méricskéljük. A jeles kommunista, náci művészek mellett egészen normális alkotók is éltek a régmúltban, ahogyan bízvást állíthatjuk, hogy pancserek, kóklerek és amatőrök is kikerültek mindhárom csoportból.

Magyarországon kicsit más a helyzet. A nemzeti alapon álló, nemzeti szimbólumokat megörökítő vagy teremtő, egyáltalán a magyar múltat azonosulással, belülről átélő művész és mű mindig gyanús. Filmek, könyvek, zeneművek, képzőművészeti alkotások egész sorát említhetnénk, amikor a blöfföt egyébként rutin­eljárásként ünneplő ítészek, kritikusok azonnal kimondták a verdiktet, hogy na, ezt aztán igazán sok, értéktelen, pántlikás, historizáló, egyszóval kukába vele.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2020. május 25. 15:07
Én nem bízom a véletlenre. Rajzolok bele egy kis dávidcsillagot is, ha írok, a holokausztot beleszövöm. A ballibsi média csak dicsér, akár hat turult is rajzolhatok egymás mellé.
Greifswald
2020. május 25. 11:20
Baán kiváló szakember, de szerintem ebben téved. A vaskefe mondanivalójának és művészi kvalitásának megítélésére tegyünk egy gondolat-kísérletet: megfelelne-e MUNKÁSŐR emlékműnek?
Emmanuel Goldstein
2020. május 25. 11:02
Sajnos 1990 óta a "nemzeti alapon álló, nemzeti szimbólumokat megörökítő vagy teremtő, egyáltalán a magyar múltat azonosulással, belülről átélő művészek és művek" szinte kizárólag a lapos, magyarkodó giccs, a nyilas ideológia vagy a dilettantizmus tárgykörében mozognak. Utoljára talán Márai Sándor, Tamás Áron és időnként Csoóri Sándor tudott nívós konzervatív szövegeket írni.
Jack Reynor
2020. május 25. 07:57
A cikkben bírált Zubreczki Dávid egy propagandista, egyfolytában a mocskot élteti, aki számára az építészet és az esztétikum csúcsát a panelházak képviselik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!