Egy szörnyeteg naplója

2020. május 25. 14:49

MGP a megbánás legcsekélyebb jeleit sem mutatja, azt a látszatot kelti, mintha a besúgás afféle szellemi kaland volna.

2020. május 25. 14:49
Szentesi Zöldi László
Origo.hu/888

„Molnár Gál Péter (mostantól MGP) visszaemlékezését olvasom. A valaha nagy hatalmú színikritikusét, akinek befolyása nem szédítően eredeti ítéleteiből, hanem abból a tényből fakadt, hogy az állampárt lapjánál, a Népszabadságnál dolgozott. Luciferi lényéről közmegegyezés alakult ki kortársai körében: egy-egy jelzővel, mondattal, jellemzéssel pályákat, emberi életeket tett tönkre. Ismeretes példa erre Latinovits Zoltán, akinek az öngyilkosságában a családi, baráti visszaemlékezések szerint döntő szerepet játszott MGP bántó kritikája, amellyel A kutya, akit Bozzi úrnak hívtak című darabba visszatérő művész önérzetét zilálta szét.

A most megjelent memoár (Coming out) szaftosnak ígérkezett, hiszen a homoszexualitása miatt 1963-ban beszervezett MGP akkor kezdte írni, amikor a közvélemény tudomást szerzett ügynöki múltjáról. Aztán 2011-ben meghalt, a kéziratot pedig csak most adták ki. Egy-egy gyomorforgatóan undorító, beteg részlettől, valamint a spiclik munkájának bemutatásától eltekintve a posztumusz életrajz nagy titkokról nem lebbenti fel a fátylat. Minket nem is ezek érdekeltek, hanem arra figyeltünk fel, hogy MGP a megbánás legcsekélyebb jeleit sem mutatja, azt a látszatot kelti, mintha a besúgás afféle szellemi kaland volna. Igazi szörnyeteg tárul fel a könyvből, önmagába szerelmes, nárcisztikus értelmiségi, akinek nincs felelősségérzete, és – ezt Tábori Nóra mondja róla – a homoszexuális emberekre jellemző módon érzelmi végletek, az imádat és a gyűlölet között csapong.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ami személyes
2020. május 26. 12:35
Olvasva az egész írást engem benne Spiró véleménye döbbentett le igazán.
nemecsekerno_007
2020. május 25. 18:59
MGP szimpla kollaboráns volt, egy a sok közül. Sajátos magyar kollaboráns mentalitás, hogy mentegeti magát: holokauszttal, ,,ha én nem vállalom, vállalja más,, Soha olyan rendszer ne legyen amiben az ilyenek a csatornatisztító biorobotnál nagyobb karriert futhatnak be. Amúgy meg nem kell sokat várni tőlük.
tango47
2020. május 25. 17:22
Akikről kiderült, vagy bevallották érintettségüket, besúgó múltjukat, azoknak nagyon kis hányada az, aki láthatóan megbánta tettét. A nagy átlag viszont, még rá is játszott. Ahol miniszterelnökségig juthatott szabad választásokon egy pufajkás, egy SZT tiszt (D 209), vagy a KISZ Központi Bizottságának titkára, ott nemigen várhatunk önbírálatot a pártállami besúgóktól sem.
kata56
2020. május 25. 16:39
MGP a leírtak szerint plasztikusan ábrázolja műveiben és saját személyében a budapesti liberális értelmiségit. (A vidékiek se sokkal különbek, de ott azért még akad itt-ott némi normalitás.) A homoszexualitása csak egy plusz adalék a történetben. Akiket én ismerek ebből a belpesti közegből, kivétel nélkül mind ilyen: " önmagába szerelmes, nárcisztikus értelmiségi, akinek nincs felelősségérzete" "érzelmi végletek, az imádat és a gyűlölet között ". Abszolút pontos leírás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!