A kudarctól lángba borulhat a világ – Henry Kissinger a járványról

2020. április 11. 21:20

Korunk kormányzási modelljének alapeszméje Kissinger szerint a fallal bekerített város lett, „amelyet hatalmas uralkodó védelmez, aki néha despotikus, máskor jóindulatú, de mindig elég erős ahhoz, hogy megvédje a népet a külső ellenségtől”. Az idén 97 éves külpolitikai guru gondolatai a járvány globális hatásairól.

2020. április 11. 21:20
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Henry A. Kissinger az amerikai külpolitika idén 97 éves élő legendája. Németországi zsidó családba született, de a második világháborúban már az Egyesült Államok hadseregében szolgált. A Harvardon doktorált politikatudományból, majd az 1960-70-es években Richard Nixon és Gerald Ford elnökök nemzetbiztonsági tanácsadója, később külügyminisztere lett. Meghatározó szereplője volt az amerikai Kína- és Vietnam-politikának, utóbbiért Nobel-békedíjat kapott. Memoárjai, valamint Diplomácia, Kínáról és Világrend című könyvei a nemzetközi kapcsolatok alapműveinek számítanak.

***

„A Covid-19 járvány szürreális hangulata azt juttatja eszembe, ahogy az ardenneki offenzívában éreztem magam fiatalemberként, a 84. gyalogsági osztagban. Most, ahogy 1944 végén is, a kezdődő veszély érzete honol, amely nem egy konkrét személyre céloz, hanem véletlenszerűen, pusztítóan csap le” – kezdi Henry Kissinger a Wall Street Journalben megjelent írását.

Úgy látja, „amikor a Covid-19 járvány véget ér, számos ország intézményeiről az a kép fog kialakulni, hogy azok kudarcot vallottak. Az, hogy ez az ítélet objektíven szemlélve megállja-e a helyét, irreleváns. A valóság ugyanis az, hogy a világ soha nem lesz már ugyanaz a koronavírus után.”

Leszögezi, hogy „az Egyesült Államok kormányzata tisztességes munkát végzett a közvetlen katasztrófa elkerülésében”. Figyelmeztet azonban arra, hogy „a kríziskezelési erőfeszítések, bármily széleskörűek és szükségesek is legyenek, nem szoríthatják ki azt a sürgős párhuzamos vállalkozást, hogy elindítsuk az átállást a koronavírus utáni rendre”.

Kissinger azért látja fontosnak az egységes globális fellépést, mert

„bár a vezetők a krízissel főleg nemzeti alapon küzdenek, a vírus társadalom-bomlasztó hatásai nem tisztelik a határokat”.

Ezért azt állítja, hogy az Egyesült Államok felelőssége egy, a Marshall-terv és az atomfegyver kifejlesztésére irányuló Manhattan-projekt által ihletett, hárompontos programot végrehajtani.

Az első pont a fertőző betegségekkel szembeni globális ellenállóképesség megerősítése. Kissinger világossá teszi: a gyermekbénulás vagy a feketehimlő elleni küzdelemben elért sikereink „veszélyes önelégültségre csábítottak minket”, de itt az idő, hogy komfortzónánkból kilépve új járványügyi technológiákat fejlesszünk ki, és vakcinát terjesszünk világszerte. Az embereket „felhalmozással, közös tervezéssel és a tudomány határain való kutakodással” kell megvédeni, fogalmaz Kissinger.

A második pont a gazdaságot érinti, mivel „a koronavírus miatti beszűkülés a sebességét és globális mértékét tekintve semmihez nem fogható, amit a történelem során valaha ismertünk”, a „szükséges közegészségügyi lépések” pedig „hozzátesznek a gazdaság kínjához”. Kissinger kitér arra is, hogy

foglalkoznunk kell „a közelgő káosznak a világ leginkább esendő népeire gyakorolt hatásaival”.

Harmadik pontként említi „a liberális világrend alapvetéseinek megőrzését”. Korunk kormányzási modelljének alapeszméje Kissinger szerint „a fallal bekerített város, amelyet hatalmas uralkodó védelmez, aki néha despotikus, máskor jóindulatú, de mindig elég erős ahhoz, hogy megvédje a népet a külső ellenségtől”.

A felvilágosodás ezen annyiban változtatott, hogy „a legitim állam értelme gondoskodni a nép alapvető szükségleteiről: a biztonságról, a rendről, a gazdasági jólétről és az igazságosságról”.

Ezeket az egyének nem tudják maguknak előteremteni, a járvány mégis „anakronizmust hívott elő, a fallal bekerített város újraéledését egy olyan korban, amikor a jólét a globális kereskedelemtől és az emberek mozgásától függ”. Mivel a hatalom és a legitimitás közötti egyensúlyozásról való lemondás „itthon és nemzetközileg is bomlasztani fogja a társadalmi szerződést”,

a világ demokráciáinak védelmezniük kell a felvilágosodással kiépült alapelveiket.

„Korszakalkotó időszakban élünk. A vezetők történelmi kihívása, hogy a jövő építése közben kezeljék a krízist. Ha kudarcot vallanak, lángba boríthatják a világot” – összegez Kissinger.

 

***

 

A koronavírus, a járvány és az egész életmódunkat átalakító karantén a kortárs gondolkodás nagy alakjait is megszólalásra késztették. A Mandiner ezért elkezdte Korona-gondolatok cikksorozatát, amiben a legkülönbözőbb országok nemzetközi hírű, legkülönbözőbb nézetrendszerű gondolkodóinak friss megszólalásait szemlézzük.

Eddig szemléinket (többek között Yuval Noah HarariAlain FinkielkrautDouglas MurraySlavoj Žižek és Michel Onfray gondolatait) az alábbi linken keresztül olvashatják!

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 317 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
abcd
2020. április 13. 09:52
Duzur, nem kell végigolvasni én is csak átfutottam. Az eleje nagyon találó.
Atickin
2020. április 12. 19:25
Hatalmas témanyitás! "... önbecsülés, a saját sikerre való támaszkodás, a kurázsi. Önbecsülést abból tudok szerezni, ha elég értékesnek és fontosnak találom azt, amit csinálok. Ha tudom, hogy annak súlya van, hogy azt a feladatot csak én láthatom el, engem nem lehet helyettesíteni, mert más nem akad, aki pont azt, pont olyan színvonalon képes és hajlandó volna végigcsinálni, mint én, és más az én helyemben nem is érne el olyan eredményeket, mint én. Tehát fontos vagyok, nem lecserélhető, nem nélkülözhető. Amennyire átélem az önbecsülést és a sikert, annyira leszek képes nemet mondani arra, amivel engem ki akarnak zsákmányolni, megalázni, belőlem hülyét csinálni, olyan feladatokat adni, amiket nem látok helyesnek, elvégezhetőnek. Tehát akkor fogom tudni azt mondani, hogy hol a HATÁR, és mi az ELÉG. És ami azon túlmegy, azt nem fogadom el." Ennek a témának az elhanyagolása végzetes...
syphax
2020. április 12. 15:53
Egyébiránt. 1. Nekem a zsidók valóban nem a szívem csücskei. De! 2.) Semmiképpen sem "gyűlölöm" őket, sőt több, nem is kevés zsidó barátom van. 3.) Ámde attól hogy nem gyűlölöm a zsidókat, azért a hibáikat és bűneiket még a SZEMÜKBE MONDOM, aminek persze nem örülnek. Elolvasandó: Pap Károly: ZSIDÓ SEBEK ÉS ZSEBEK C. MŰVE! (PAP KÁROLY A NYUGAT ELSŐ NEMZEDÉKÉNEK JELENTŐS PUBLICISTÁJA, aki történetesen virtigli zsidóként nem volt rest kinyilvánitani a véleményét a zsidók hibáiról és bűneiről)
duzur
2020. április 12. 15:18
Valóban, majd minden, szemüveg kérdése és majd minden fogalom ki van téve rugalmas értelmezésnek. A "felvilágosodás" mást jelent még akár egy nönek is mint egy férfinek, mást, egy vallásosnak mint egy ateistának és persze a különbözö mentalitású népeknek is. De a "demokrácia" se jelenti mindenkinek ugyanazt. De visszatérve a Kissinger-Trump összehasonlításhoz. Idöközben Trumpnak is rá kellett jönnie, hogy a jelszava nem müködik ugy mint vajban a kés. Ezzel együtt, sok olyasmire hívta fel a figyelmet ami nagyon jogos és indokolt. Olyannyira, hogy csak csodálkozni lehet, hogy korábbi amerikai elnökök, miért nem tiltakoztak, indokolatlanul magas amerikai részvállalások ellen. És persze helyes, hogy a temérdek ázsiai import helyett inkább a belföldi gyártást forszírozza. Ugyanakkor nem helyes, ha a természetvédelem csak mint költséges huncutság, szerepel nála és ez a mostani pandémia is furcsa kijelentésekre késztette akkor, amikor már nagyon is a felkészülésre kellett volna felhívnia a figyelmet. De kétségtelen, hogy arra ami most van, sehol senki nem készült fel idöben. Trumpot nemcsak, hogy kevéssé érdekli a nemzetközi politika, de ö azt is remélte, hogy sikerül majd kivonni magát az összes konfliktusból. Ö szeretett volna csak az USA-val foglalkozni, aminek Europa nem nagyon örült. Mindez persze nem ilyen egyszerü. Erre idöközben már ö is rájöhetett... Kissinger, soha nem volt egy olyan politikus aki csak az USA-ra figyelt. Ö mindig szemelött tartott minden nemzetközi fejleményt. Már csak azért is, mert tudja, hogy minden mindennel összefügg. Namármost, hogy mi lesz e pandémia után, azt nem könnyü elöre látni. Meg lehet próbálni reménykedni egy bölcsebb jövöben...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!