A kínai hivatalnokok felelőssége a világjárványért

2020. április 03. 14:15

A Kínából elszabadult vírus esete is jól mutatja, hogy mennyire fontos a politikai döntéshozók szerepe.

2020. április 03. 14:15
Buzinkay György
hvg.hu

„»Ha Kínában szabad lenne a sajtó, talán nem alakult volna ki a világjárvány« címmel jelentetett meg cikket az Újságírók Határok Nélkül nevű nemzetközi szervezet. Egy szabad sajtóért küzdő civil szervezettől érthető, hogy a kínai kommunista állam felelősségét a világjárvány kialakulásában ebből a szempontból közelíti meg. Ugyanakkor egy olyan járvány elszabadulásában, amelynek már most több tízezer áldozata van, hónapokra (talán évekre is) felforgatja szinte az egész bolygó lakosságának életét, és – nem utolsósorban – egy gazdasági világválságot is magával hoz, több a felelőssége egy állami vezetésnek annál, mint hogy cenzúrázza a sajtót.

A cikk szerint, Vuhanban és környékén 86 százalékkal kevesebb ember betegedett volna meg az új koronavírustól, ha a kínai hatóságok nem január 20-án, hanem két héttel korábban vezették volna be a különféle korlátozásokat. Ha pedig december utolsó napjaiban léptek volna, 95 százalékos lehetett volna az esetszám csökkenése. A nemzetközi újságíró-szervezet egyéb példákat is hozott arra, hogy mikor és mivel késlekedett Kína. Az ázsiai ország tudósai ugyan viszonylag hamar megismerték a vírus szerkezetét, ám nem hozták azonnal nyilvánosságra. Kína ugyancsak hibát követett el azzal, hogy a már összegyűjtött egyéb információkat sem publikálta, és emiatt a szomszédos országok is csak késve értesültek a valós veszélyekről.

A globalizált és urbanizált világunkban a járványok terjedésének kockázata rendkívül magas. A jelenlegi körülmények között bármikor elszabadulhat a koronavírus utáni következő világjárvány is. Egy járvány kirobbanásának megelőzésében, vagy a hatásainak minimalizálásában megvan a felelőssége a biológusoknak és más járványügyi szakembereknek is, de a Kínából elszabadult vírus esete is jól mutatja, hogy mennyire fontos a politikai döntéshozók szerepe.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2020. április 04. 13:57
Ez a buzin annyira hülye, hogy egy dislike kevés neki. Nem lehetne még valami "szőrös bunkó" vagy valami, az egész hitványnak járót adni neki, lieber Mandi? A szokásos barom újseggíró, a maguk teljesen indokolatlan igényeikkel az egész világ ellenőrzésére. Na, majd a kínaiak helyükre teszik ezt a silány fajtát.
barany
2020. április 04. 11:28
Újságírók határok nélkül? Soros szaga van.
madárinfluencer
2020. április 04. 09:40
A szabad sajtó Kínában meg tudta volna fékezni a járvány keletkezését, de Amerikában nem tudja megakadályozni a terjedését????? Érdekes, hogy ennyire országspecifikus ez a szabad sajtó.........
tango47
2020. április 03. 22:01
Hát egy nemzetközi újságírószervezet biztosan nagyon ért a járványokhoz, mert ők nemzetköziek és egyben újságírók is. Na! Értjük?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!