A bizonytalanság bizonyossága

2020. április 21. 14:49

Az emberi lélek számára a bizonytalanság fenyegető, nehezen feldolgozható és kezelhető állapot, a szorongás egyik forrása.

2020. április 21. 14:49
Pengő Zoltán
Maszol

„Az életben egyetlen dolog biztos: a halál. Az állítólag Germanus Gyula orientalista felesége, G. Hajnóczy Rózsa nevéhez fűződő mondásban megfogalmazott tény egy általánosabb igazságból következik, abból, hogy az életben az egyetlen bizonyosság a folyamatos változás. Ez a szakadatlan transzformáció részleteiben és azok bekövetkeztének mikorját tekintve megjósolhatatlan, s ezáltal kontrollálhatatlan, ami a bizonytalanságot teszi az élet alapvető jellemzőjévé. Ezzel csak egy gond van, de nagy: az emberi lélek számára a bizonytalanság fenyegető, nehezen feldolgozható és kezelhető állapot, a szorongás egyik forrása.

Abban a korban, amikor a vallás még életérzés volt, nem pedig jobbára egy póz, mint napjainkban, egy felső hatalom gondoskodásába vetett meggyőződés hatékony lelki védelmet jelenthetett a bizonytalanság egzisztenciális réme ellen. A világ varázstalanításával, szekularizációjával azonban ez a védővonal elesett, az ember leszámolt azzal az ábránddal, hogy egy mindenható szellemi lény oltalma alatt állna, tudat alatt elfogadta, hogy az univerzum érzéketlen és süket a vágyai iránt.

Az elmúlt egy-másfélszáz évben azonban új védőművet építettünk, a biztonság illúzióját. Hatékony lelki védelmi mechanizmus természetesen nem lóghat a levegőben, nem épülhet a semmire, kézzel fogható, masszív pillérekre van szüksége. A nyugati kultúrkörben az elmúlt generációk megteremtették ezeket: a folyamatos növekedés lehetőségének idióta mítoszán alapuló gazdaságot, a minden probléma orvoslására alkalmas, mindentudónak és mindenhatónak álmodott tudományt, a megingathatatlannak tűnő, komplex szociális ellátó rendszereket. Mindezek áldást jelentettek az emberiség jelentős része számára, korábban sosem látott életminőséget teremtettek. Az más kérdés, hogy főleg az elsőnek hatalmas ára van, amit az utánunk jövő generációk fognak megfizetni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. április 22. 04:02
"biztonság soha nem is volt, legfeljebb a mi fejünkben. Persze én is odaadnám a megtakarított pénzem negyedét, lehet a felét is, ha ezen az áron biztonságban tudhatnám magam életem hátralevő részére." Ha nincs (és soha nem is volt) biztonság az életben, azért még lehet értelem, cél. A biztonság eltűnése csak az egyik probléma, van egy másik is: hogy van-e célja, értelme az életünknek. Azon túl, hogy fenntartjuk azt (természetesen). És ha van, akkor elég jó cél-e. Szerintem a legáltalánosabban megfogalmazható emberi cél az, hogy eléggé önmagammá váljak. Pontosan az legyek, aki vagyok (és nem valaki más). Tehát ne mások életét éljem, ne mások vágyaira vágyjak, ne mások akaratának legyek a tehetetlen bábja, hanem eléggé és biztosan az legyek, aki vagyok. Ez teljesen általános, bárki számára, bármilyen élethelyzetben kitűzhető életcél. Bárhol is vagyok, bármilyen körülmények közé kényszerítve, a sors, a kívülálló erőknek bármilyen hatalma is legyen felettem (a betegségtől a munkahelyi követelményeken át az ellenséges emberi reakciókig) - szóval bármi is nehezíti vagy torzítja az önvalóm megélését, mégis megkíséreljem azt. Hogy ne csak egy báb legyek, egy szám, a tömeg egy része, a hazugság és ámítás egy darabja.
snowwolf
2020. április 21. 18:30
Nagyon jó cikk.
Emmanuel Goldstein
2020. április 21. 15:23
A bizonyossághoz még mindig a tudomány áll a legközelebb. A járvány pont azért alakulhatott ki, mert senki sem hallgatott az évek óta vészharangot kongató tudósokra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!