Kovács Gergely gyulafehérvári érsek köszöntése

2020. február 24. 17:18

Kedves Gergely Testvérem! A Gondviselés úgy hozta, hogy püspökként hazajöttél Erdélybe a saját néped, a mi népünk körébe.

2020. február 24. 17:18
Erdő Péter
Magyar Kurír

„Excellenciás és Főtisztelendő Érsek Úr!

Kedves Püspöktestvérek!

Kedves Gergely!

Nagy szeretettel és örömmel köszöntelek új szolgálatod kezdetén. Az egyházi és a világi közösség örömmel és érdeklődéssel fogadja ilyenkor az új vezetőt. Azonban a hit szemével tekintve erre a küldetésre meglátjuk mögötte magát Krisztust, aki már életében elküldte tanítványait azokba a városokba és falvakba, ahova menni szándékozott, nagy missziós parancsában pedig felszólította az apostolokat, hogy vigyék el az örömhírt az egész világra, tanítsák meg parancsait és kereszteljék meg azokat, akik befogadják az evangéliumot.

Több olyan újonnan szentelt püspökkel találkoztam, aki beszámolt arról az élményéről, hogy fizikailag is megérezte a Szentlélek hatását, amikor püspökké szentelték. Giuseppe Pittau jezsuita atya, aki a Pápai Gergely Egyetem rektora volt, majd püspökké szentelése után a Nevelési Kongregáció titkáraként működött, különösen megrendítő levélben számolt be erről az élményéről. Ha jómagam ilyen fizikai hatást talán nem is éltem át, de húsz évvel ezelőtt, amikor Rómából a szentelés után hazatértem, a Pázmány Egyetemen olyan emberi problémákkal fordultak hozzám, amelyekről az jutott eszembe: „igen, a küldetésünk arra szól, hogy emberhalászok legyünk”. Ez a tapasztalat pedig kizökkentett az adminisztratív és a tudományos munka egyébként fontos és szép rutinjából, mert úgy éreztem, hogy hitem és papságom lényege van megszólítva, és hogy valamiképpen eszköztelenül, nem úgy, mint a mindenre felkészült jó diák, hanem pusztán Krisztus és a Szentlélek segítségével kell megoldanom nagyon fontos helyzeteket.

Kedves Gergely Testvérem! A Gondviselés úgy hozta, hogy püspökként hazajöttél Erdélybe a saját néped, a mi népünk körébe. Ennek a közösségnek pedig szomjazik a lelke arra, hogy Krisztus olyan módon, olyan nyelven, olyan emberi stílusban szóljon hozzá, ami a szívéhez a legközelebb áll. Maga Jézus is ennyire közel akart állni az emberekhez. Néhányan meg is botránkoztak rajta. Tudták, hogy ácsként dolgozott, ismerték a rokonait, alig akarták elhinni, hogy valaki a szomszéd községből vagy városkából Isten különleges küldöttje, prófétája legyen, és valami olyat képviseljen, ami végtelen távlatokat nyit előttük. Pedig a papnak, főként pedig a püspöknek éppen ez a feladata. Egyszerre képviselni a közelséget és a végtelen távlatot, átérezni a ránk bízott nép örömeit, gondjait, helyzetének nehézségeit és szépségeit, és ugyanakkor képviselni Jézus Krisztust. Mert ő a mi Urunk és Mesterünk, ő a kereszténység igazodási pontja.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2020. február 26. 12:51
...kamaszfiúként mint Herbert von Karajan vagy von Weizsecker a HITLERJUGENDNEK... Na és?
syphax
2020. február 26. 06:30
P.s.: Ráadásul a pápaság történelmében NEM NAGYON VOLT PRECEDENS egy-egy pápa lemondására, s így arra a helyzetre sem, amelyik XVI.Benedek--nevezzük igy--"visszalépése" nyomán előállt. És mint jól megoldandő feladat jelentkezett az ekkor aktiv, tehát 75 éves kor alatti biboros atyákból összeálló PÁPAVÁLASZTÓ KONKLÁVÉ számára. Azt meg 2005-ben végképp nem tudhatták ELŐRE(?!) az AKKORI BIBOROSOK, tehát az AKKORI pápaválasztó konklávéban szavazati joggal rendelkezők--sőt: precedens HIJÁN eszük ágába nem juthatott--hogy az általuk megválasztott XVI. Benedek LE FOG MIONDANI--hisz ilyenre nem volt, vagy csak alig-alig volt példa...
syphax
2020. február 25. 07:46
P.s.: AZ IDŐZÓNÁKON VALÓ ÁTREPÜLÉS TRAUMÁJA ISZONYATOSAN MEGVISELI--FÁRASZTJA-KIKÉSZITI AZ EMBERI SZERVEZETET--KÜLÖNÖSEN IDŐS EMBEREKNÉL. ÉS EZ MÉG OLYAN EXKLÚZIV UTAZÁSI KÖRÜLMÉNYEK--ÁLLANDÓ ORVOSI FELÜGYELET, KÉNYELMES ALVÁSI-PIHENÉSI-FRISSÜLÉSI LEHETŐSÉG A GÉPEN STB..--MELLETT IS FENNÁLL, MELYEK KÖZEPETTE A SZENTATYA UTAZHAT-REPÜLHET EGYIK KONTINENSRŐL A MÁSIKRA, ÓCEÁNOK FÖLÖTT.
belpestilibsi
2020. február 24. 21:31
na, még egy pedofil. ennek kell örülni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!