A magyar popzenetörténet helye a NER emlékezetpolitikájában

2020. január 05. 09:42

Orbán Viktor rendszerét a múltban merengő, a jelenen változtatni nem tudó állampolgárok tartják fönn.

2020. január 05. 09:42
Radnai Dániel Szabolcs
Mérce.hu

„A Retró Rádió nem propagandaadó, korántsem az. Az MTI központi rendszeréből irányítja ugyan az óránkénti híradó tartalmát a hallgatók felé, és valóban, rendre elhangoznak a műsorszünetekben a kormány „társadalmú célú” reklámjai is, maga a rádió, annak műsorvezetői, szerkesztői, nem folytatnak propagandatevékenységet, szemben a TV2 Tények híradójával vagy a Magyar Televízió adóival. (A Hungária, Komár László vagy a Neoton számaiban pedig éppúgy felesleges célzott ideológiát keresni.) A Retró Rádió – pontosabban e rádióadón keresztül a NER – egészen másban, a lakosság komfortjának, otthonosság-érzetének fenntartásában érdekelt.

Azok az emberek, akikről Sebők János írt, a 45−55 éves vagy afölötti (részben még aktív dolgozó, részben pedig már nyugdíjas) lakosság – a Fidesz törzsszavazóinak jelentős hányada – pont az a generáció, amely még a szocializmusban nőtt fel, és fiatalkorának integráns részét képezte a ’60−’70−’80-as évek (egyes KGST-országokéhoz képest igen magas színvonalú) popzenéje. Az ő nosztalgiájuk tartja fönn a Retró Rádiót és az ő komfortérzetük elnyerése a tétje a NER retró-diskurzusának.

A Retró Rádió által (is) gerjesztett nosztalgiahullám ugyanis cseppet sem a mai viszonyok és a Kádár-korszak (elképzelt, eufemizált) mindennapjai közötti differenciát erősíti föl valamifajta kritikai attitűd részeként, hanem a jelenben való aktív (politikai) cselekvés láthatatlan gátjává válik. Ennek oka az, hogy a nosztalgiának mint lélektani diszpozíciónak – ahogy ezt a már említett Svetlana Boym, vagy magyar nyelven Pintér Judit Nóra kiválóan leírták – éppen az a központi sajátossága, hogy a folytonosan idealizált, illuzórikus múltba révedő egyén, mintegy a saját nézőpontja rabjaként, a körülötte lévő jelen valóságában tehetetlenné, cselekvőképtelenné válik.

Ilyen emberekre – a múltban merengő, a jelen viszonyain változtatni nem tudó, vagy ennek lehetőségét elképzelni sem képes állampolgárokra – van szüksége a NER-nek; Orbán Viktor rendszerét (természetesen tudtukon kívül) ők tartják fönn.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 360 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
retsag
2020. január 05. 23:54
Az anyád p*csáját.
Jose
2020. január 05. 20:27
Ja, és rühellem a Retró rádiót, soha nem hallgatom. (Kicsit másfajta zenéket szeretek.) Magyarul: egy rádióból (annak zenei választékából) kiindulva ilyet kitalálni, kikövetkeztetni finoman szólva is merészség. Meg azt bírom, amikor a TV2-t propagandistázzák, de az RTL-t nem említik. Mindig azt mondom, hogy az ilyen csávókat elküldeném 2 hónapra Szibériába, hogy legyen lehetőségük fontosabb dolgokon gondolkodni és ne ilyen baromságokat böfögjenek fel, mert mindjárt lejár a cikk leadási határidő.
Jose
2020. január 05. 20:18
Látom, iszonyatosan sok hozzászólás érkezett, tehát a csávó kiverte e biztosítékot, joggal. Ezek feltűnően gyakran csinálják, hogy otthon üldögélnek, elolvasnak mindenfélét, majd (mint valami rossz, botcsinálta filozófus) kitalálnak egy elméletet, ami illik az általuk elgondolt, vagy inkább kívánt "valósághoz". Ez a 20 éves kis csávó már mindet tud, társadalompolitikai zseni, most készítik neki a Nobel díjat. Én pont olyan lennék, akikről ír: a korom annyi, a Kádár-rendszerben nőttem fel, stb. De nem vagyok inaktív barom, aki csak szavazni jár el 4 évente a Fideszre, foglalkozom a politikával, olvasok, tájékozódom. És meggyőződésből szavazok oda, ahova.
kaltran
2020. január 05. 18:50
A ballib oldalnak pedig pont ilyen hülye barom semmihez sem értő (de azt nagyon) semmit felfogni nem képes kapcarongyokra van szüksége mint te. megtaláltátok egymást. Jó étvágyat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!