Rendet akarnak tenni

2019. december 30. 22:03

Ha maradni akarnak 2022 után, akkor lépniük kell, konkétan a színházművészek nyakára.

2019. december 30. 22:03
Haskó László
Magyar Narancs

„Kormányunk, miután minden mást rendbe tett, azt hiszi, tizedik hivatali évében végre megengedheti magának a magyar színházi világ purifikációját is. Véghez is fogja vinni, méghozzá a tőlük megszokott savonarolai következetességgel, vagyis vakon és kegyetlenül. Amennyire saját szájuk íze szerint purifikálták az ipart, a mezőgazdaságot és a tudományt, ugyanezt teszik a művészettel is. Látják jól, hogy ez kicsit zehernyésebb, azonban azt is észrevették október 13-án, hogy ha maradni akarnak 2022 után, akkor azonnal lépniük kell, konkrétan a szabadlelkű művészek nyakára. Éspedig sürgősen és elsősorban a színházművészekére.

Ugyanis nem tévednek, ha úgy vélik, hogy a városokban elszenvedett hatalomrengető választási vereségüknek az egyik fontos oka épp a magyar színházi élet egészséges pezsgése. Vagy fordítva: a városok szabad választását tápláló leghatékonyabb művészi erő a színházban mutatkozik meg.Mert a színházművészet (ahogyan Shakespeare mondta) igazi tükör. Ha jó, ha rossz, a valósággal, a pillanatnyi valósággal szembesít. Magunkra ismerünk, a saját bajunkra és (ritkán) örömünkre, netán boldogságunkra. Előjön az igazságkeresés, netán a katarzis, a „megtisztulás” – kevésbé patetikusan: a megvilágosodás. Észleljük az ellenséget.

Azonban ürügy nélkül nincs magyar hadüzenet. Az úgynevezett Gothár-ügy úgy kellett a populista purifikátoroknak, mint Tiszáéknak Ferenc Ferdinánd meggyilkolása vagy Horthynak a kassai bombázás. Mert, ha komolyan beszélünk, nincs is már Gothár-ügy. Ami volt, az elintéződött, azzal a különleges erkölcsi bónusszal, hogy a vétkes bűnbánatot tartott és az áldozat elfogadta az, a társulat pedig megnyugodott, amit egy világra szólóan pompás Tartuffe előadással bizonyít. Csak a Tartuffe-kormány és a két Tartuffe kormánypárt nem nyugszik. Rendet akarnak tenni. Tudjuk, hogyan, tudjuk miért.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2020. január 01. 17:44
" színházművész " Ez olyan mint a napelemszociológus, vagy a klímaközgazdász? #oktatásegészségügy #orbántehetróla
antioxi
2020. január 01. 17:43
Jól látja ez a narancsos figura: Az un "művészeknek" a nyakukra kell lépni. Nagy a felelőssége a nemzeti konzervatív kormánynak: Nem hezitálhat és le kell vonni az okt. 13-iki tanulságokat. Ha nem tanultak, akkor mennek a levesbe, ami az ország egésze számára katasztrófa lenne.
NTLLK
2019. december 31. 20:51
Egyszerű ez, mint a faék! Minden társulatot az általuk beszedett VALÓS jegybevétel után kell támogatni. A Gyuri bácsi által vásárolt kamu jegyek nem számítanak!
luisbathhelena
2019. december 31. 19:27
mint Tiszáéknak Ferenc Ferdinánd meggyilkolása " Ekkora egy tudatlan, de magabiztos barmot! Tisza volt az aki végsőkig ellenezte a háborút mert tudta hogy egy győztes háborúval sem nyerhet sokat Magyarország, de a vereséggel mindent veszíthet. Ahogy be is következett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!