A rizómaember

2019. október 21. 09:15

Csepeli György szerint a Fidesz csak azért tudott vidéken győzni, mert a városlakók okosabbak, mint a vidékiek.

2019. október 21. 09:15
Dippold Pál
Dippold Pál
Magyar Hírlap

„A pozícióharcok kezdetéig itt vannak nekünk a bukott baloldal egykori sztármegmondói. Az észkombájnok. Azt hallucinálják, hogy a babérmezőkön aratnak. Nem véletlen a növényi szókép. Bizonyos Csepeli György ugyanis belenyilatkozta a szerintük a diktatúra szorításában élő magyar nyilvánosságba, hogy a Fidesz csak vidéken tudott győzni – ez amúgy ab ovo nem igaz –, mégpedig azért, mert a városlakók okosabbak, mint a vidékiek. Csepeli körmönfont gyűlöletbeszéde egyrészt újra meggyújtja a népi–urbánus ellentét tüzét, másrészt előszedi a bukott választásaik után szétfröcskölő tételüket: a konzervatív pártok szavazói hülyébbek, mint a balliberális elit. Csepeli világképéről politikai pályafutása is pontos képet ad: a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok alatt államtitkár, közpolitikai igazgató a gazdasági tárcánál és a Miniszterelnöki Hivatalban, 2006-ban pedig az SZDSZ országgyűlési képviselőjelöltje.

A bio-szociálpszichológus ismeri a társadalmi fejlődés legújabb irányzatait. Ezek egyikének Gilgames-eposzba illő ismételgetésével próbálja igazolni a Fidesz-rendszer korszerűtlen és bűnös mivoltát. »Az irány nem hátra visz, a feudalizmusba, hanem előre, a rizomatikus struktúrák felé, melyeket nem a hierarchia tart össze, hanem a bizalom, ami az egymás mellé rendelésekben jut kifejezésre.«

Mit is jelent ez? A rizómaelméletet Gilles Deleuze francia filozófus találta fel. A rizóma jelentése gyökértörzs. A rizóma a gyökértörzseikkel hálózatban terjedő növényekre jellemző, amelyek évről évre újabb területeket hódítanak meg a föld alatt terjeszkedve, és a hálózatban az egyes növények kapcsolatban vannak egymással. Az internet is ilyen rizomatikus szerkezetű.

Szóbűvészkedéssel, nagyképű, a magyarokat, különösen a vidék népét sértegető elitista tételeivel ez a rizómaember kétségbe vonja azt a rengeteg munkát, amivel a Fidesz–KDNP kilenc év alatt rendbe tette a korábban a Csepeliék bandája által eladósított, szétzilált és kifosztott országot. Hazánk Európa egyik legdinamikusabban fejlődő gazdasága, amiből, ha valóban hatalomra jutnának, még többet lehetne lopni, mint például a 4-es metró azóta is keresett százhatvanmilliárdja.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
riofolta
2019. október 22. 11:17
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
Palepoli
2019. október 21. 14:39
Csepeli most már visszavonulhatna. Nagyon sokat ártott a magyar szociológia presztízsének az ehhez hasonló böfögéseivel.
olvasó 4
2019. október 21. 12:08
"Csepeli György szerint a Fidesz csak azért tudott vidéken győzni, mert a városlakók okosabbak, mint a vidékiek." Pont fordítva. A városi lumpennél nincs butább, mert mindig a rövidtávú haszonra megy. 2002-ben a 19 ezerrel lehetett megvenni őket, most az ingyen bérlettel. Mivel nagyon buta embertömeg, mindig átverik. Ők szenvedték meg legjobban a pusztító gyurcsányi éveket és most sem kapnak a gyerekeik 14 éves korig ingyen bérletet. Karácsony, a nagy hazudozó kb. a 2. napon lazán bejelentette, hogy bocs, mégse. A buta haszonlesésnek mindig pofára esés a vége.
amaurote
2019. október 21. 11:53
okosabbak, de nem feltétlen bölcsebbek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!