A Kreml a korlátlan önkénybe helyezi bizalmát

2019. szeptember 18. 22:47

A cél az, hogy a félelem és bizonytalanság légkörét alakítsák ki.

2019. szeptember 18. 22:47
Mark Galeotti
The Moscow Times

„Sok szempontból olyan ez [a bebörtönzések a moszkvai tüntetések után], mint az internetpolitika. Kínával ellentétben Oroszország nem zárkózhat folyamatosan egy virtuális fal mögé, ráadásul egy nagyon is élő, vibráló online információs térrel rendelkezik. Oroszország megpróbálja blokkolni a különösen problémás anyagokat, mint például Alekszej Navalnij videóit az elit korrupciójáról, a kritikus kommenteket pedig igyekszik a trolljai segítségével eltüntetni. Végső soron érdemes megjegyezni, hogy a hírhedt »trollfarmokat« eredetileg belföldi használatra tervezték, és még mindig működnek Oroszországban. 

De még ez sem elég, így a hatóságok a szándékosan statáriális erőszakra hagyatkoznak. Sok mindenkit hagynak futni, de időről időre néhányan szembetalálják magukat a Kremllel mindenfajta apróság miatt, a végeredmény pedig katasztrofális lehet. 2018-ban például a barnauli Maria Motuznaját majdnem hat évre ítélték gyűlöletbeszédért és vallás elleni izgatásért, mindezt azért, mert kirakott pár viccet és szatirikus mémet a Vkontaktyéra. 

A cél az, hogy a félelem és bizonytalanság légkörét alakítsák ki. Az emberek tudják, hogy minimális az esély arra, hogy üldöztetés áldozatai legyenek csak azért, mert kiposztolnak valamit, amit a kormány nem néz jó szemmel – de ha ez mégis megtörténik, a következmények súlyosak, az állam pedig azt reméli, hogy ez elég visszatartó erő. Továbbá azzal, hogy a hatóságok inkonzisztensek és homályosan fogalmaznak azzal kapcsolatban, hogy minek lehetnek ilyen következményei, még rigorózusabb öncenzúrára kényszerítik az embereket. 

Amikor a vörös vonalak egyértelműek, könnyű eldönteni, mi veszélyes. De amikor a vörös vonalak elmosódnak, sőt, akár napról napra változnak, csak akkor érezheti magát biztonságban az ember, ha nagy ívben elkerül mindent, ami rizikós lehet. Végső soron ez az állam stratégiája – ami legjobb esetben is csak félsiker lehet –, hogy az emberek önfegyelmére hagyatkozik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2019. szeptember 19. 18:36
Viszont a Jelcin elnöksége alatt kialakuló vadkapitalizmus anarchiája bizonyára tetszett MARK GALEOTTI úrnak!
Libraman
2019. szeptember 19. 15:59
Hülye orrnehéz demokrata.
hátakkor
2019. szeptember 19. 06:48
. Kínával ellentétben Németország nem zárkózhat folyamatosan egy virtuális fal mögé, ráadásul egy nagyon is élő, vibráló online információs térrel rendelkezik. Németország megpróbálja blokkolni a különösen problémás anyagokat,, a kritikus kommenteket pedig igyekszik a szerkesztőségek segítségével eltüntetni. De még ez sem elég, így a hatóságok a szándékosan statáriális erőszakra hagyatkoznak. Sok mindenkit hagynak futni, de időről időre néhányan szembetalálják magukat a Kancelláriával mindenfajta apróság miatt, a végeredmény pedig katasztrofális lehet. 2018-ban például a sokakat majdnem több évre ítéltek gyűlöletbeszédért és vallás elleni izgatásért, mindezt azért, mert kiraktak pár viccet és szatirikus mémet a Facebookra. A cél az, hogy a félelem és bizonytalanság légkörét alakítsák ki. Az emberek tudják, hogy minimális az esély arra, hogy üldöztetés áldozatai legyenek csak azért, mert kiposztolnak valamit, amit a kormány nem néz jó szemmel – de ha ez mégis megtörténik, a következmények súlyosak, az állam pedig azt reméli, hogy ez elég visszatartó erő. Továbbá azzal, hogy a hatóságok inkonzisztensek és homályosan fogalmaznak azzal kapcsolatban, hogy minek lehetnek ilyen következményei, még rigorózusabb öncenzúrára kényszerítik az embereket. Amikor a vörös vonalak egyértelműek, könnyű eldönteni, mi veszélyes. De amikor a vörös vonalak elmosódnak, sőt, akár napról napra változnak, csak akkor érezheti magát biztonságban az ember, ha nagy ívben elkerül mindent, ami rizikós lehet. Végső soron ez az állam stratégiája – ami legjobb esetben is csak félsiker lehet –, hogy az emberek önfegyelmére hagyatkozik.”
annamanna
2019. szeptember 19. 02:32
"ez az állam stratégiája – ami legjobb esetben is csak félsiker lehet –, hogy az emberek önfegyelmére hagyatkozik.” Ezt én nem önfegyelemnek nevezném, hanem szorongásnak. Ugyanúgy működik, ha valaki megnéz egy thrillert, és utána retteg a sötétben, pedig saját maga soha semmit nem tapasztalt. Vagy a hírek, amikkel pl fel lehet gerjeszteni a klímaszorongást. De erre épült a spártaiak megfélemlítő taktikája is a helótákkal szemben: időnként elkaptak közülük egyet-egyet, azt leölték ettől mindenki bereszketett és könnyen kezelhető, engedelmes lett. A szerencsejátékok is azzal őrzik meg a vonzerejüket, hogy nem lehet őket kiszámítani - ez fenntartja a figyelmet, mert állandó készenlétet igényel. De ennek szerintem nincs több köze az önfegyelemhez, mint a kiszámíthatatlan viselkedésnek az őrülethez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!