Egy norvég a demográfia porcelánboltjába tévedt

2019. augusztus 15. 10:38

Honnan a norvég hallatlan optimizmusa, mely szerint a világnépesség az ENSZ legoptimistább előrejelzésénél is optimistább, s honnan a HVG magabiztossága, hogy a címlapra tett „durván elszámolták …” után nem tett kérdőjelet.

2019. augusztus 15. 10:38
Németh György
Munkaügyi Szemle

„A HVG talált egy 75 éves, magát klímastratégaként bemutató norvég akadémikus-professzort (HVG, 2019. július 26.), bizonyos Jorgen Randers urat, aki azzal lopta be magát a magyar olvasók szívébe, hogy Ceausescu Romániája mellett csak a mai Magyarországról olvasott olyat, miszerint „a hatalom a lakosság számának emelésével akarná igazolni, milyen fantasztikus az ő országa.” Olvasott – tehát nem a tényeket vizsgálva jutott erre a következtetésre, ahogy egy tudóstól mégiscsak elvárható volna –, s olvasni annyi mindent lehet az internet sötét bugyraiban és azon kívül is. (...)

Kérdés, hogy honnan a norvég hallatlan optimizmusa, mely szerint a világnépesség az ENSZ legoptimistább előrejelzésénél is optimistább, s honnan a HVG magabiztossága, hogy a címlapra tett »durván elszámolták …« után nem tett kérdőjelet.

Ennek indokolására igen kíváncsi lennék volna, ám arra csak következtetni tudok. Elmondja, megkérdezte az ENSZ demográfusaitól, hogyan számították ki, hogy Nigéria lakossága egymilliárdra nő. Elmondták. Erre megkérdezte, hogy »szerintük mit eszik majd ennyi ember?«, majd sajnálkozva állapította meg, hogy »nem számolnak az általuk jósolt változás egészségügyi, élelmezési vagy háborús konfliktusokkal járó következményeivel.« Akkor lehet, hogy ő számol, s hallatlan optimizmusát tömeges éhhalálra és háborús népirtásokra alapozza?

Nem vigaszként: az ENSZ legvalószínűbb becslése szerint Nigéria népessége, mely 2000-ben 122,3 millió volt, 2100-ra a 733,0 millióra nő. A legpesszimistább becslés szerint 984,6 millióval megközelíti az egymilliárdot, melyet két éven belül átlép. A legoptimistább becslés szerint viszont »csupán« 531,2 millió lesz, közel ahhoz, hogy elérje maximumát.

Befejezésül az a megjegyzése érdemel kommentárt, mely szerint »meg kellene célozni az egygyermekes családmodellt, és végre azokat a nőket jutalmazni, akik nem alapítanak nagycsaládot.« Egyetértek, feltéve, hogy erről az összes afrikai és néhány érintett ázsiai országot igyekszik meggyőzni, a kormányok mellett adott esetben a törzsi vezetőket, akik eddig csak kivételesen és akkor se igazán teljes mellszélességgel álltak ki a születéskorlátozás mellett. Pedig ez legalább olyan fontos volna, mint e programok anyagi fedezetének megteremtése a fejlett világ hozzájárulásával. Vagy még annál is fontosabb.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaltran
2019. augusztus 15. 20:54
Egy dologról még nem hallottam, pedig evidencia lenne. Miért nem "exportálnak" tonnaszám fogamzásgátlót Afrikába?
Mich
2019. augusztus 15. 13:50
Egy norvég elefánt...
balbako_
2019. augusztus 15. 13:11
Találtak egy szenilis norvégot és eljátszanak vele, mint majom a farkával.
Onurisz
2019. augusztus 15. 13:08
Ennek a norvég tudósökörnek abban alighanem igaza van, hogy Afrika népességözönét az ENSZ "tudósai" matematikai számítással 'extrapolálták', s nem korrigálták a józan ész alapján. (Esetleg abból indultak ki, hogy a megszült sok kis fekete pulyát valakik egyszerűen hajóra rakják és elhordják északra? Csakhogy az már nem Afrika népességét gyarapítaná. Netán arra gondoltak, hogy a gazdag Észak tyúkketreceket épít a pulyák számára - 2 négyzetméter élettér/egy gyerek - és hajóval hordja számukra a 'tápot'.) Ha nem csökken le a szaporodási ráta Afrikában, akkor mi más állítaná be a társadalom egyensúlyát, mint az éhínség és a népirtás?! Az emberiség történetében eddig nem így volt, Németh úr? Jelenleg Afrikában nincs éhínség és népirtás? És máshol, pl. Jemenben mi folyik? Foglalkozik vele a mi csodálatos világunk? A tuszi-hutu népirtást megakadályoztuk? Tanultak belőle? Úgy tűnik, igen. Mit is szeretnénk?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!