Egyre mocskosabb a szlovákiai botránysorozat

2019. augusztus 16. 15:17

Szlovákián újabb politikai sárlavina söpört végig, botrány botrányt követ. Az újabb tételek pedig mindig vadabbak, mint a pár héttel vagy hónappal korábbiak.

2019. augusztus 16. 15:17
Mózes Szabolcs
Mandiner

Felesége neve, születési neve, születési száma, családi állapota. Gyermeke neve, születési száma, apja, anyja adatai. Gépkocsija rendszáma, típusa, színe. Személyi igazolványa, útlevele száma, érvényességi ideje, állandó lakhelye.

A fenti kilistázás nem egy politikai thriller kitalált áldozatáról szól, nem is egy maffiózó rendőrségi dossziéjából pottyant ki.

A szlovákiai közelmúlt vadabb:

egy újságíróról készült profilozásról van szó, ami egy politikai maffiózó számára készült.

Az adatokat a legmagasabb rendőrségi körökig elérő háttéremberen keresztül szerezték meg, precíz hatósági adatbázisból dolgozva.

Szolgáltak és védtek – csak nem azokat, akiket kellett volna.

Így néz ki Miro Kern újságíró illegálisan készült profilozása

Szlovákián újabb politikai sárlavina söpört végig, habár az országra Ján Kuciak újságíró és menyasszonyának tavaly februári meggyilkolása óta érvényes, hogy botrány botrányt követ. Az újabb tételek pedig mindig vadabbak, mint a pár héttel vagy hónappal korábbiak.

Azzal eddig is mindenki tisztában volt, hogy vannak „vállalkozói körök”, amelyek védettséget élveznek. Sikeresebbek az állami tendereken, a rendőrség lomhábban nyomoz, az ügyészségen elakadnak a dolgok, a bíróságokon vad fordulatokat vesznek az események. A 2006 óta rövid másfél éves megszakítással hatalmon lévő Smer által felépített rendszer velejárója. Amikor viszont kiderülnek a részletek, az összefonódások, akkor válik igazán nyomasztóvá a történet.

Ezúttal a Kuciak-gyilkosság megrendelésével megvádolt Marian Kočner adatai kezdtek el dalolni. A tavaly nyár óta előzetes letartóztatásban ülő vállalkozó nem működik együtt a rendőrséggel, ám a hatóságoknak eddig bőven elég volt, hogy a házkutatások során lefoglalt adathordozókat szóra bírták. Közte a Kočner telefonjába telepített Threema titkosított csevegőprogramot, amit elvileg pont arra fejlesztettek ki, hogy ne lehessen lehallgatni, se feltörni. A vállalkozó az applikáción keresztül elsősorban jobbkezével, a komáromi Alena Zsuzsovával beszélgetett, vele osztotta meg a politikai kapcsolataival történt tárgyalásainak részleteit.

Az üzenetek miatt mind a három koalíciós párt elnöke célkeresztbe került. Egy dolog, hogy egy közismerten öntelt személy miket mond el legközelebbi munkatársának; a másik, hogy a valóságban ez hogyan történt, ám a múltja alapján s abból kiindulva, hogy egy belső titkos információcseréről volt szó, nem lehet jelentős különbség a kettő között.

A legsúlyosabb helyzetben a Smer van, a hivatalos rendőrségi jelentés szerint Kočner mindent megtett annak érdekében, hogy a kormány ne bukjon meg. A Threema üzenetei alapján

a vállalkozó tegeződött Ficóval és rendszeresen találkoztak.

„A pi..ba, félek, hogy ezt Hasáb (Fico gúnyneve) nem bírja ki” – írta a legnagyobb, 2018-as tüntetések idejében. „Nyugi. A kormányok változnak, mi maradunk. És ez ma is érvényes” – okoskodott egykori állítólagos szeretőjének nem sokkal később.

Kočner kommunikációjából evidens, hogy érzi, komoly bajba kerül, ha bukik a Smer. Ahogy egyik üzenetében írta: akkor az sem segít rajta, ha az Északi-sarkra költözik. A kisebbik kormánypárt, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke szintén kommunikált Zsuzsovával, a szövegek alapján az következtethető ki, hogy utóbbi szexuális szolgáltatásokat is igyekezett nyújtani a házelnök Andrej Dankónak.

Bugár Bélával, a Most-Híd elnökével pedig a politikus Maldív-szigeteki nyaralásán tárgyalt Kočner. Tavaly mindketten azt állították, csak köszöntek egymásnak, a Threema-átiratok alapján viszont több tárgyalás is volt – Bugár ezt utólag tagadja, igaz, azt elismerte, hogy nem csak köszöntek egymásnak, hanem Kočner odaült hozzá a reggelinél és váltottak pár mondatot. Ez a 2018-as kormányválság heteiben történt,

a Híd pedig pont úgy viselkedett pár nappal a találkozó után, ahogy Kočner előre megírta jobbkezének

– a koalíció tagja maradt.

Normális esetben a Threema-átiratok kibukása kormányválságot, akár előrehozott választásokat okozna, ám mivel jövő februárban amúgy is választások lesznek, bukásra nem lehet számítani. Annál inkább, mivel az utóbbi másfél évben annyi ügy zúdult a kormánypártokra, hogy a mostani már csak egyfajta várt következménye a korábbiaknak.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Európai téridő
2019. augusztus 18. 08:10
Már Csehszlovákia cseh alapítói is "maffiózóknak" bezézték magukat.
A teremburáját
2019. augusztus 17. 11:25
Működik Soros NGO hálózata, Szlovákiát le kell választani a V4-ekről céllal!
afrikai
2019. augusztus 16. 19:44
Érdekes,hogy kussol a NY times,Spiegel...stb...bezzeg,ha ez itt nálunk lenne élôben tudosítana a CNN....
Bigbeeeee
2019. augusztus 16. 17:42
Elképzelhető olyan mértékű szlovákiai politikai botrány, ami a magyarországi progresszívekkel beláttatná, hogy bálványuk, "Bezzegszlovákia" üres hazugságból épült? Aki ismeri a szlovák belviszonyokat, már semmin sem csodálkozik, legfeljebb azokon, akik Magyarországgal kapcsolatban "maffiaállamoznak". Íme itt áll rideg valójában, mit is jelent e szókapcsolat, ha tényleg van igazságtartalma.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!