Horvátország
15:002024. június 19.
Albánia
Németország
18:002024. június 19.
Magyarország

Fidesz-blokkoló Momentum: a demokrácia megcsúfolása, ami az EP-ben zajlik

2019. július 23. 12:36

Nem tűnt-e fel nekik, hogy a Fidesz-KDNP 13 tagú EP-küldöttsége jóval nagyobb legitimitással rendelkezik itthon, mint ők ketten? Milyen alapon tesznek keresztbe a magyarok többsége akaratának?

2019. július 23. 12:36
Szilvay Gergely
Mandiner

Az Európai Parlament CULT szakbizottságában az EP-képviselők többsége a Fidesszel szembeni ellenérzésük miatt nem támogatja Bocskor Andrea jelöltségét, és ugyanebből az okból tiltakoztak két másik szakbizottságban is a Fidesz-KDNP-s alelnökjelöltek, Hidvéghi Balázs (állampolgári jogi bizottság) és Trócsányi László (alkotmányos ügyek bizottsága) ellen – olvasható az Eurológuson.

Bocskor és más Fidesz-KDNP-s politikus jelölését az EP pozícióira a parlamenti szokásokkal szembemenve nem támogatják az EP baloldali politikusai, hiába jelölte őket a néppárti frakció, és hiába egyeztek meg egymás között a parlamenti frakcióvezetők a jelölésükről.

 

Donáth Anna momentumos EP-képviselő azzal dicsekszik a Facebookon: „Két hete ötből három fideszest nem választottak meg az Európai Parlament szakbizottságainak vezetésébe”, és hogy „azóta sikerült teljesen megakadályozni Beata Szydlo volt lengyel miniszterelnök kinevezését a Foglalkoztatásügyi Bizottság elnöki pozíciójára.” Szerinte „már a Néppárt is érzi, hogy a legfontosabb bizottságokba, például a magyar kormány jogállamiságot lebontó törekvéseit is figyelemmel kísérő LIBE-be nem fognak fontos pozícióra megválasztani egyetlen fideszest sem”, „ez pedig azt is jelentheti, hogy a Néppárt várhatóan le fogja cserélni Hidvéghit egy olyan képviselőjére, aki nem egy Európa-ellenes párthoz tartozik”.  Mindennek a Donáth-féle indoklása az, hogy „a magyarok érdeke az, hogy egy erős Európában, egy biztonságos jogállamban élhessenek”.

Nekem is lenne viszont pár kérdésem a momentumosokhoz: például, hogy

zöldfülű képviselőkként milyen alapon rúgják fel az EP szokásjogát?

Nem tűnt-e fel nekik, hogy a Fidesz-KDNP 13 tagú EP-küldöttsége jóval nagyobb legitimitással rendelkezik itthon, mint ők ketten? Milyen alapon tesznek keresztbe a magyarok többsége akaratának? A Fidesz-KDNP, tetszik-nem tetszik, jóval több magyar szavazót képvisel az EP-ben, mint ők. A blokkolós manőverrel a Momentum két képviselőnője gyakorlatilag a szavazók többsége akaratának érvényesülését akadályozza. 

A Momentum EU-s retorikája Európával azonosítja az Európai Uniót, ebből pedig szerintük többre van szükség. Nem mondják ki, de ők is a Gyurcsány-féle Európai Egyesült Államok irányába menetelnének. De milyen alapon kényszeríti rá saját EU-értelmezését egy törpepárt

SZDSZ-es zsarolós jelleggel arra a többségre, amely nem osztja az EU iránti eufóriájukat? 

Hol van ilyenkor a máskor olyannyira áhított-imádott konszenzus és annak keresése?

Ez az egész színjáték az Európai Parlamentben, a Fidesz- és Pis-ellenes hiszti, a demokrácia megcsúfolása, választók nagy tömegei akaratának semmibe vétele. Ettől nem lesz szimpatikusabb sem az EP, sem az EU. És persze a baloldali pártok és EP-frakcióik sem.

Összesen 364 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
august
2019. július 25. 06:28
:)) Neked is sportpéldával szolgálok, hogy ugyan a Fradi és a Honvéd játékosai egymás ellen játszanak, mondhatni ősellenségek, viszont a Nemzeti Válogatottban egymás mellet képesek a saját nemzeti csapatuknak eredményességéért, győzelméért küzdeni. Látszik hogy a gyíkvállúaknak semmi köze nincs a sporthoz sem, ugyanis ilyen gondolkodásmódot még agyilag sem képesek követni. De a játékosok egy dolog, viszont ott vannak a szurkolók, a két ősellenség egymás nyakába borulva ünnepel a küzdelem, vagy a siker után... Mindenki a sikerben érdekelt, kivétel nélkül.
Pala28
2019. július 24. 19:28
Az éremnek két oldala van! A többség szavazott, a Fideszre adta le a voksát, meg a keresztényekre. Ez tény, ezt nem.lehet elvenni tőlük! Viszont! Az ellenzék is felhatalmazást kapott, a Momentum, MSZP, DK és még tudom is Én ki! Az ellenzék a saját szavazóikat képviselik azzal, hogy blokkolják a kinevezési szavazásokat, hiszen a kampány idején azzal nyertek szavazatokat, hogy a Fidesz volt a középpontban ellenfélként. Bárki bármit mondhat, ez a demokrácia, mindenki kinyilvánítja a véleményét, épp ez a lényege, hogy nincs összhang! Elvi kérdésekről lehetne vitázni persze, de ismétlem önmagam, az éremnek mindig két oldala van! Megsértődött a Fidesz, meg az öleb kispártjuk, mert nem kaptak támogatást saját honfitársaiktól, akiket magyar választók szavaztak meg. Lényegében a szavazók akkor a rosszak?! Azok akik a Fidesz ellenében tették le a voksukat?!
Belakiss
2019. július 23. 22:00
Azon az alapon, te barom, ahogy az orbán-kormány csúfolja meg a demokráciát.
yndi
2019. július 23. 19:13
Nem ártana szembenézni néhány alapvető ténnyel. Minden EP-s képviselőnek ugyanakkora legitimitása van. Egyikük sem valamelyik tagállamot képviseli, hanem a választóit, illetve végső soron az európai polgárok összességét. A Fidesz az EP-ben törpe kisebbség. A fideszes képviselőket az EP nagy része megveti, és egy jelentős másik része gyanakvással szemléli. És ők így együtt a többség. Ezért szavazzák le a fideszes jelölteket az EP-ben, ez a nagy helyzet. A momentumos képviselők szerepe ebben annyi, hogy a többséghez tartoznak. A többség dönt, a Fidesz ellen. Ez nem ismerős valahonnannan Szilvaynak? Például Magyarországon az ellenzéknek bizony nem sok joga van azóta, hogy a Fidesz van többségben. A magyar ellenzék nem jelölhet alkotmánybírókat, nem jelölhet tagokat a médiát ellenőrző testületbe, nem szólhat bele abba, hogy ki lesz a legfőbb ügyész, ki lesz a köztársasági elnök, ki lesz a számvevőszék elnöke, ki lesz az OIT vagy a Kúria elnöke, ki lesz az ombudsman, stb. stb. Sőt még az alkotmányt és a választási szabályokat is az ellenzék szavazatai nélkül módosítja rendszeresen a fideszes többség. Ezekről a témákról is írt Szilvay valamit? Vagy annyira azért mégsem érdekli a konszenzuskeresés?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!