Észrevételek Ungváry Krisztián tanulmányához

2019. július 14. 11:21

A legnagyobb problémám az egész tanulmánnyal kapcsolatban, hogy a felületes olvasó számára egy besúgó képe rajzolódik ki belőle.

2019. július 14. 11:21
Marinovich Endre
Átlátszó

„Sajátos része a tanulmánynak, amely családomon kívül engem is a kádári korba kényelmesen beágyazódottnak tekint. A leírtak szerint 19 évesként, nappali egyetemistaként egy kis külkereskedelmi vállalatnál betöltött négyórás állásom (aminek megszerzése egy véletlen műve) is a rendszerbe történő beágyazottságnak köszönhető. Ez lényegében egy kisegítő, mindenes, kifutófiúi állás volt, amit az egyetemi tanulmányok mellett is el tudtam látni. Ehhez bizony nem kellett a vállalati párttitkár, vagy személyzeti főnök hozzájárulása, elég volt a főkönyvelő fejbólintása.

Ugyanakkor az ELTE-re nem vettek fel, az akkor szokásos »helyhiány« megjelöléssel, de bennfentesek megsúgták, hogy ennek származásom az oka. A következő évben az ELTE reménytelen volta miatt az MKKE-re jelentkeztem, de ott sem vettek fel az általam megjelölt külkereskedelmi szakra, hanem a pénzügy szakra irányítottak. Származásom miatt munkahelyi előmenetelemet többször is akadályozták.

Az ösztöndíj befejezése után írott jelentésemben szereplő nevekről – akikkel kapcsolatba kerültem – annyit szeretnék mondani, hogy a róluk leírtak semmifajta terhelő adatot nem tartalmaznak. Nevezettekkel előzetesen megbeszéltem, amennyiben erre felszólítanak meg fogom említeni őket, mint svájci ismerőseimet. Ők ehhez hozzájárultak, többen ma is baráti körömhöz tartoznak.

A legnagyobb problémám az egész tanulmánnyal kapcsolatban, hogy a felületes olvasó számára egy besúgó képe rajzolódik ki belőle. Ezért nyomatékosan szeretném leszögezni, hogy ügynök, vagy szigorúan titkos tiszt nem voltam, beszervezési nyilatkozatot alá nem írtam. Bár nem tartom magam különösen erős embernek, de ha ilyen választás elé állítottak volna, megtagadtam volna, még azon az áron is, ha ennek az ösztöndíj elvesztése a következménye.”

(Ungváry Krisztián írásának szemléjét itt olvashatja)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2019. július 15. 11:22
Bár nem tartom magam különösen erős embernek, de ha ilyen választás elé állítottak volna, megtagadtam volna, még azon az áron is, ha ennek az ösztöndíj elvesztése a következménye.” ugyanezt nem feltételezem Ungváry elvtársról...akit be sem kell szervezni...
1000bocs
2019. július 15. 10:27
Nekem úgy tűnik, Ungváry 21 századi besúgó és tartótiszt egyben. Összegyűjti az információkat, kikerekít egy terhelő történetet belőle, majd a nyilvánosságnak "jelent" abban a reményben hogy a lincselés megtörténik anélkül hogy az ő keze bepiszkolódna. Ritka egy ellenszenves figura. Mondjuk a balosoknak meg pont ilyen patkányokra volt szüksége mindig, hogy működjön a rendszer....zsák a foltját. Anno megszervezte a saját mártíromságát, sikeült valakivel úgy megpofoztatnia magát hogy semmi baja nem lett, még a szemüvege sem csavarodott el. Emberünk egy besúgóba oltott celebtudós, egy tartótisztbe oltott házmester. Van egy olyan érzésem, hogy a balosok csak azért irtották a vallást hogy a arxizmusuk lépjen a hit helyébe, és ők lehessenek az inkvizítorok. Ungváry ripacsként hozza mindazt a balos lelki defektust, mindazt a mocskot, amiért egy balostól viszolyog az ember.
Menhetten
2019. július 15. 06:19
"Felrúgta a magyar szokásjogot az ellenzék, ezzel pedig a jogállamiságot vette semmibe" - hisztiznek a kormánypárti nehéz fiúk. Azon túl, hogy egy-egy baloldali magyar jelölt uniós tisztségének megszavazását a Fidesz már többször bojkottálta a múltban (erről több dokumentumot tettem fel magam is), lássuk, milyen szokásjogot rúgott fel a Fidesz több éves kormányzása alatt: - nem volt szokás az Alkotmánybíróságot pártkatonákkal feltölteni, hatáskörét megnyirbálni - nem volt szokás egypárti alkotmányt (alaptörvényt) az állampolgárokra erőltetni - nem volt szokás kétharmad helyett háromharmaddal felállítani a médiahatóságot, az Állami Számvevőszéket, stb. - nem volt szokás a közszolgálati médiából pártszócsőt csinálni - nem volt szokás választások előtt az ügyészség támogatásával ellenzéki politikusokat alaptalanul megvádolni, majd a választások után felmenteni őket - nem volt szokás a választások előtt a propagandamédiában hazugságokkal besározni ellenzéki szereplőket, majd a választások után ezeket helyreigazítani - nem volt szokás a független bíróság független bíráit új törvénnyel elzavarni - nem volt szokás a nem kormánypárti médiumoktól megtiltani az állami és magánhirdetéseket, amíg azok működésképtelenné nem válnak - nem volt szokás szülőket, testvéreket, vőket, sógorokat, komákat, falusi cimborákat milliárdossá tenni - stb. stb. És még ezek féltik a jogállamiságot? Kitől?
Jack Reynor
2019. július 15. 01:21
Ennek az ügynöklistás dolognak 1990-ben lett volna értelme. De csak akkor, ha örökre eltiltják a közügyektől az 1990 előtt vezető pártfunkciót betöltőket. Ma már csak annyi a funkciója a témának, hogy ilyen ungvárik napirenden tartják, hogy tudjanak miből publikálni, ha másból nem, akkor abból, hogy miért nem "kutatható".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!