A diktatúra banalitása – Marinovich Endre és az állambiztonság

2019. július 14. 11:14

Soha nem gondoltam volna, hogy olyan helyzetbe fogok kerülni, hogy volt munkahelyi vezetőm állambiztonsági kapcsolatáról kell írnom.

2019. július 14. 11:14
Ungváry Krisztián
Átlátszó

„Még most sem késő tiszta vizet önteni a pohárba annak érdekében, hogy kiderüljön az ország mai közszereplőinek múltja. A múlt bevallása szünteti meg a diktatúra továbbélését, vágja el a zsarolhatóság és megfélemlíthetőség lehetőségeit. Ennek a gyógyító diskurzusnak egy eleme is ez a tanulmány. Másrészt pedig csak az ilyen ügyek ismeretében érthető meg az, miért vallott teljes kudarcot 1990 után a pártállami rendszerrel való szembenézés.

Az alábbi történet egy nagyobb állambiztonsági munka részlete. Soha nem gondoltam volna, hogy olyan helyzetbe fogok kerülni, hogy volt munkahelyi vezetőm állambiztonsági kapcsolatáról kell írnom. Az információk elhallgatását sem morális, sem szakmai szempontból nem tartom vállalhatónak.

Az itt szereplő adatok jelentős része ráadásul nem csak előttem ismert. A lábjegyzetekben említett dossziékat nemcsak kutatták már, hanem tartalmukból több publikáció is született. Emiatt teljesen értelmetlen lenne eltitkolni azokat tényeket, amelyeket egyébként bármikor bármelyik kutató megismerhet.

Az alábbi történet főszereplője Marinovich Endre, a Veritas történetkutató Intézet főigazgató helyettese, a legújabb kori kutatócsoport vezetője, 1991–1994 között Antall József kabinetfőnöke. Beosztásaiból külön-külön bármelyik elegendő indok arra, hogy megvizsgáljuk szerepét a pártállami időszakban, tudományos szempontból pedig felmerül az összeférhetetlenség kérdése is, amennyiben jelenlegi, az »igazság« feltárására irányuló (ámde az állambiztonság működését vizsgálni nem akaró) igyekezete nem hozható közös nevezőre az állambiztonsággal folytatott kapcsolatával. Súlyosbító tényező, hogy utóbbi körülmény eddig nem volt nyilvános, tehát vele szemben potenciálisan zsarolási alapként is szolgálhatott volna. Jelen írás egyik célja ennek az állapotnak megszüntetése és a nyilvánosság informálása.”

(Marinovich Endre válaszának szemléjét itt olvashatja)

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2019. július 16. 07:39
Sajnálom ezt a faszt, ha tanult volna lehetett volna belőle egy j, foci bíró fütyülőjével a szájában.
syphax
2019. július 16. 06:01
A "fentiekből" én azt olvasom ki: VAGY HÚSZSZOR ELMONDJA,-leírja, HOGY "AZ ITT KÖVETKEZŐKBEN" VALAMI SÚLYOS DOLGOT FOG(!!!!!) MONDANI-ISMERTETNI. DE NEM MOND SEMMIT! A LEGÜRESEBB SEMMIT PASSZIROZZA A KIS ZSIDÓFASZ.
catalina9
2019. július 15. 10:51
Érdemes elolvasni az eredeti cikket. Nem Marinovich miatt, hanem Ungváry Krisztián elvtárs miatt. Ez a szarhányó Ádámtól Éváig felhoz mindent, fabrikál, sejtet. Nem az ösztöndíjas Marinovichot használták bomlasztásra, hanem a "történész" Ungváryt használják arra, és valószínűleg ő ennek önként és dalolva eleget is tesz, no nem hazafias alapon, hanem hazaáruló alapon. De még érdekesebb elolvasni Ungváry elvtárs elmélkedését Gyurcsány elvtársról, hasonló témában: "Az állambiztonság segítői között létezik egy olyan kifejezés, hogy hivatalos kapcsolat. Hivatalos kapcsolatok például az egyetemi KISZ- és párttitkárok. Elvileg egy ilyen hivatalos kapcsolat ugyanolyan munkát tud végezni, mint egy hálózati személy, azaz egy ügynök, de ez nem volt kötelező. (...) Vannak ezek az emberek, akik úgymond állásuk miatt hivatalos kapcsolattá válnak, de teljesen mást hoznak ebből a helyzetből ki: például Gyurcsány Ferenc nem hívogatja a vezetői tisztet, nem ír neki leveleket és még sok mindent nem csinál meg, amit mások megcsinálnak" - mondta Ungváry Krisztián. A történész hozzátette: a dokumentumok azt mutatják, hogy Gyurcsány Ferenc korábban igazat mondott azt állítva, hogy amikor egy pécsi elhárító tiszt felkereste őt, akkor közölte: nem hajlandó vele rendszeresen találkozni." micsoda ellenálló, nem hajlandó vele RENDSZERESEN találkozni..és Ungváry elvtársnak ez elég is, hogy hófehérre mosogassa az elvtársát...no meg aztán egy Apró különbség, Marinovich a 60-as években nem jelentett, Gyurcsány elvtárs meg a 80-as években nem jelentett...rendszeresen... Ungváry elvtárs sosem volt egy morális fáklya, de amit mostanában művel a fütyülőjével, az már egyszerűen nevetséges..
Valodi
2019. július 15. 02:15
"....az 1965-ös év egyetlen eddig ismert MOTI-ösztöndíjasa a későbbi külügyminiszter Martonyi János, akiről bírósági ítélet is leszögezte, hogy később fedőnéven állambiztonsági tisztnek szóban és írásban jelentést adott és ezért anyagi juttatásban részesült." - höhöhö.... Fónagy János, az Ózdi Kohászati Művek volt jogtanácsosa sem lehetett akárki kádári rezsimben... A fidelitas volt elnöke, a Szerencsejáték Zrt jelenlegi pénzosztója meg kinek is a fia?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!