A politika tektonikus mozgásai

2019. július 13. 17:00

Orbán Viktor élre törése a magyar politikában nem egyik napról a másikra, váratlanul történt.

2019. július 13. 17:00
Lakatos Júlia
Méltányosság

„Donald Trump kiemelkedése, a Brexit jelenség, vagy akár Orbán Viktor élre törése a magyar politikában nem egyik napról a másikra, váratlanul történt. Legfeljebb nem voltak elég érzékenyek a szenzoraink, vagy nem tudtuk mire figyeljünk oda. Természetesen változott az általunk ismert közeg, egészen más kommunikációs lehetőségek állnak a politika rendelkezésére, mint akár csak tíz évvel ezelőtt, azonban ugyanezek a lehetőségek a populista politikusok ellenfelei számára is rendelkezésre áltak, még ha nem is mindig éltek velük. Változott továbbá a globalizáció hatása a piacra és a politikára egyaránt. Sok tekintetben felerősödtek negatív hatásai a hétköznapi életben is, ami bizonytalanságot és elégedetlenséget szült a választók körében. Mindezt érzékelték a populista politikusok, sőt, kommunikációjukkal még fel is nagyították.

De mintha a másik oldal nem érzékelte volna a törésvonalak elmozdulását, vagy ha mégis, nem tulajdonított ennek különösebb jelentőséget. Nem fejlesztettek új eszközöket, nem reagáltak a változásra, továbbra is a megszokott módon kísérelték meg értelmezni az eseményeket.

Talán belefáradtak abba, hogy sokáig minden rezdülésre pánikszerűen reagáltak. Így aztán, amikor a politikai törésvonalakon kellő feszültség gyülemlett fel ahhoz, hogy elmozduljanak az egymással szembenálló oldalak, a szakértők javarészt értetlenül áltak azelőtt, hogyan gyűrhette maga alá teljesen szokatlan módon az addig sziklaszilárdnak tűnő elit réteget. S hogy mi eből a tanulság, azon túl, hogy olvassunk földrengéses cikkeket? Ahhoz, hogy többet megtudjunk a politikai törésvonalak természetéről érdemes lenne feltenni magunknak a geológusok kérdéseit. Ez valami új jelenség, vagy csak nem vettünk észre eddig valamit? S ha esetleg az a helyzet, hogy eddig nem voltak meg az eszközeink arra, hogy vizsgáljuk a változásokat, bizony azon is el kell gondolkodni, hogyan lehetnének kifinomultabbak a mérőeszközeink. A földrengésekkel szemben ugyanis a politikában elkerülhető, hogy megremegjen a föld. Csak tudni kell időben reagálni a törésvonalak elmozdulására.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
yes_we_can
2019. július 16. 01:17
Csinos,okos nő. Hogy' a bánatba lehet ilyen ostoba?
Európai téridő
2019. július 14. 16:18
Kedves Júlia, az önámítás is opció.
tolan
2019. július 14. 11:27
Európára, Orbán "rengéseit" és a Brexitet kivéve, nem igazak azok a megállapítások, hogy az európai politikai főáramlat nem érzékelte volna kellőképpen a törésvonalakat! 2015-öt követően jósolható volt, hogy az európai közhangulat a bevándorlás témája körül körvonalazódik az európai mainstream számára eléggé lehangolóan! Hogy ez a mainstream ne szenvedjen megalázó vereséget az európai uniós választásokon, egy új és a nyugat-európai közvélemény és szavazópolgárok számára új, befogadható témát, tematikát kellett kitalálnia, ami elüt a bevándorlás témakörétől! Ez az új téma a környezet- és klímavédelem! Ezt két év alatt sikeresen plántálták el (az ENSZ és más világszervezetek segítségével) Nyugat-Európában. Ezt én egy zseniális politikai játéknak tartom, még ha alapjában blöff is! Természetesen nem először "hülyítették" meg a nyugat-európai embereket, de ezzel a húzással kiegyenlítették a bevándorlás ellenesek erőfölényét, és kialakult egy furcsa patthelyzet. Mint a vesztésre álló sakkozónál, aki remire menti a partit! De mivel álságosnak tűnik a helyzet, csak idő kérdése, hogy a "nép szava" és az ezt elsődlegesnek tekintő populisták (ami ebben az összefüggésben nem negatív jelző) mikor kerülnek elsöprő fölénybe... Leginkább akkor, ha az európai nagytőke "átáll" a populisták térfelére... Ezzel hozzájárulva ahhoz, hogy a végkifejlet ne torkolljon drasztikus, erőszakos megoldásokba...
igort
2019. július 14. 10:38
egy büdös szó a bűnökről, amiket elkövettek mindenhol a világban, csak figyelmetlenek voltak szánalmasak, betegek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!