„Ferike” nem is igazi pápa? – a csíksomlyói látogatás elé

2019. május 31. 14:42

Ha valóban hallgatunk Benedekre, akkor ő Ferenchez vezet minket.

2019. május 31. 14:42
Koronkai Zoltán SJ
Válasz Online

„»Ferike« nem is igazi pápa, Benedek volt az – hallani gyakorta még hazai katolikus körökben is. Koronkai Zoltán szerint azonban hamis dilemma, hogy választani kell a német »konzervatív filozófuspápa« és az olasz-argentin »liberális reformer« között. A jezsuita rend tartományfőnökének sociusa (segítője) Ferenc csíksomlyói látogatása elé írt nagyszabású pápaelemzésében kimutatja: lényegi kérdésekben (menekültügy, egyházi reformok, gyerekmolesztálások, Európa) azt képviselte már Benedek is, amiért ma Ferencet gyakran támadni szokták. 

A küszöbön álló csíksomlyói pápalátogatás előtti fejlemények is megmutatták: keresztény körökben sokakat megoszt a »Ferenc vagy Benedek«-kérdés. Vannak, akik az égbe magasztalják a jelenlegi pápát és lesajnálóan nyilatkoznak XVI. Benedekről. Egy neves teológusnő például így dicséri a jezsuita pápát: »Ferenc az első pápa, aki nem csupán egyéni bűnökről beszél, hanem strukturális bűnökről is«. Csakhogy erről már Szent II. János Pál is beszélt, olyannyira, hogy a Katolikus Egyház Katekizmusába is bekerült a fogalom (vö. 1869 pont). Mások – és Magyarországon ez a nézet elterjedtebb – Benedeket tartják az igazi vonatkoztatási pontnak, szerintük »Ferike« – ahogy egyes körökben emlegetik – nem is igazi pápa. A különféle összeesküvés-elméletek is termékeny talajra hullanak nálunk.

Vagy-vagy. Ferenc vagy Benedek. Elszomorít ez a megosztottság, bármelyik oldalra tekintek is: a Ferencet magasztaló és Benedeket lesajnáló, de a fordított nézőpontok egyikével sem tudok egyetérteni. Persze világos, hogy Joseph Ratzinger és Jorge Mario Bergoglio más világból jöttek, más tapasztalatokkal, más temperamentummal – a csíksomlyói történelmi látogatás előestéjén mégis szeretnék néhány szempontot hozni, amelyek segíthetnek, hogy ne egymás ellenében, hanem egymást kiegészítve értelmezzük a két pápát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
scion
2019. június 01. 08:19
"mikor is mondott le" egészségügyi okokra hivatkozva Benedek? azóta eltelt majdnem 7 év és látjuk, hogy hajlott kora ellenére még teljesen egyben van. milyen érdekes...
annamanna
2019. június 01. 00:09
"Megválasztása előtt villám csapott a Szent Péter-bazilikába, a kezéből elengedett békegalambokra varjúk támadtak, a szabályokat felrúgó szentté avatások során pedig egy II. János Pál-szobor halálra zúzott egy zarándokot. Természetes, hogy megborzonganak azok, akik elhiszik a Malakiás-jóslatot, s az utolsó pápának tartják Ferencet. Rajtuk kívül azonban szintén vannak, akik sandán figyelik a Szentatya ténykedését: a tradicionalisták számára is jeleknek tűnnek azok, amikre a többség csak a véletlen jelzőt aggasztaná." https://apologetika.blog.hu/2014/05/28/jelek_a_szentfoldi_papai_latogatas_alatt
Paskai
2019. május 31. 23:24
Az aktuális cápát mindig túlnyalják a besúgók és hivatásos nyalógépek. Pont, mint ez a kis csicska jezsuitácska.
luisbathhelena
2019. május 31. 18:16
Nos a jelen pápával a legfőbb problémám, h olyan közéleti-politikai kérdésekben nyilatkozik magabiztosan , ami rendkívül megosztó, és (akarva?) akaratlanul is nyomás kíván gyakorolni a hívőkre, akik nem értenek vele egyet. És ez rohadtul nem fair eljárás. Elfogadom a pápa tekintélyét/tévedhetetlenségét teológiai kérdésekben (bár itt is sok ökörséget mond egy-egy interjúban- a műveltebbje meg a haját tépi a Vatikánban), de ha politizál-márpedig azt teszi- ne csodálkozzon ha vitáznak vele. Ahogy én is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!