A nagyság átka

2019. április 17. 09:10

Max Weber bő száz évvel ezelőtt alkotott elméletet a hatalomról.

2019. április 17. 09:10
Ujlaky István
Népszava

„Eredendően a karizma az a szentelt olaj, mellyel az érsek vagy a pápa keresztet rajzolt az új király vagy császár homlokára a koronázási szertartás során. Max Weber, bő száz évvel ezelőtt élt szociológus alkotott elméletet a hatalomról. Ebben hagyományos, racionális és karizmatikus hatalomról beszél. A hagyományos hatalom az ókor vagy középkor örökletes királyaié, vagy az olyan, arisztokratikus vagy oligarchikus köztársaságoké, mint amilyen az ókori Róma vagy a középkori Velence. A racionális hatalom nem isteni eredetre és az erekben csörgedező királyi vérre, hanem valamilyen alkotmányosságra és népfelségre vezethető vissza.

A karizmatikus hatalom isteni eredetű képességeken (vagy az ilyen képességekbe vetett hiten) alapszik. Weber megkülönböztet vallási (Jézus, Buddha) és politikai (Caesar, Napóleon) karizmát. A karizmatikus politikus a hagyományos hatalomhoz képest gyakran forradalmiként, a racionálishoz képest inkább ellenforradalmi devianciaként tűnik fel.

Egy intézménynek is lehet karizmája. Jó példa erre a római pápáké. Benedek tehetsége valószínűleg meg sem közelítette az előtte hatalmon lévő II. János Pálét vagy az őt követő Ferencét, ám az intézményből sugárzó karizmatikus erőt és hitet ő is élvezhette. A rendszerváltás utáni Magyarországon a köztársasági elnöki intézmény vált kissé hasonlóvá. A politikában nyilván nem tökéletes, de igen népszerű Göncz Árpád tízéves elnöksége olyan patinát ajándékozott ennek a hivatalnak, amelyet Mádl, Sólyom és Áder is élvezhet. Ezek a korábban sem igazán ismert, sem igazán népszerű politikusok hirtelen, előzmények nélkül emelkedtek, tisztségükkel együtt a népszerűségi listák élére, miközben a mindenkori elnök népszerűségi indexe azért rendre alacsonyabb, mint az előző elnöké.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2019. április 17. 16:23
Göncz egy szűk elit köztársasági elnöke volt, akit - ellenzéki média nem lévén - mainstream média az egekbe repített. Amúgy a leggyengébb, legelvszerűtlenebb, legalkalmatlanabb elnöke volt szegény hazánknak.
zakar zoltán béla
2019. április 17. 14:46
...................
Bokros Birka
2019. április 17. 13:53
Pestám most a kazár maffiádról értekezz egy kicsit a jó öreg a Népszarában. Tudod Dávid pajzsa, menóra, macesz stb! Főleg Marx, Lenin és a mi Kohn Bélánk érdekelne egy kicsit meg a forradalom törvényszerűsége.
Vakfolt
2019. április 17. 13:38
Ferenc pápa egy núb Benedekhez képest. Göncz tevékenykedése, hatáskörtúllépés, politizálás a libbantak mellett és a többi, inkább csak rontott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!