A zsidóság és a demokrácia

2019. március 08. 21:08

Tekintélyelvű vagy az egyenlő vélemények pártján áll a Tóra?

2019. március 08. 21:08
Réti János
Neokohn

„Ugyan az egyes Szánhedrinek összeállításában származási kérdések is fontos szerepet játszottak, a legnagyobb hangsúly mégis a tudásra és a feddhetetlen, könyörületes jellemre került. A Dávid házából született királyok nem válhattak bíróság tagjává, de ítéletet ülhettek a nép fölött, ugyanakkor ez fordítva is igaz volt: őket is törvény elé lehetett idézni, ha panasz érte a működésüket.

Összefoglalva, úgy tűnik, hogy a zsidó hagyományban a kezdetektől fogva érvényesült a hatalmi ágak szétválasztásának elve, ilyenformán megvalósult az, amit manapság fékek és ellensúlyok rendszerének nevezünk. A társadalmi-politikai intézményrendszer alapját az isteni törvények jelentették, ezek orientálták a meghatározó szereplők döntéseit és ezek gondoskodtak arról is, hogy a mindenkori uralkodó ne léphesse túl a szigorúan szabályozott hatásköreit.

Legalább ilyen fontos, hogy bár a politikai berendezkedést meghatározó világkép kiemelt jelentőséget tulajdonít a tekintélynek, valamint nem elhanyagolható különbségeket feltételez ember és ember között a képességeik és az érdemeik alapján, a szabályrendszer éberen őrködik a kiszolgáltatottak védelme és a törvény előtti egyenlőség fölött.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2019. március 12. 10:00
Nomád törzsek demokrácia felfogása igen változó. Mi ebben a meglepő?
OberEnnsinnen
2019. március 10. 16:32
Bizony, hogy vannak JÓ ZSIDÓK. De mennyire! Csak az a gond, ők többnyire azt a kórt gyógyítják, amik nagy részét a ROSSZAK fertőznek ránk...
catalina9
2019. március 09. 11:56
„Ugyan az egyes Szánhedrinek összeállításában származási kérdések is fontos szerepet játszottak, a legnagyobb hangsúly mégis a tudásra és a feddhetetlen, könyörületes jellemre került." húha....feddhetetlen, könyörületes, hát ebből a mai zsidókban egyedül az önfényezés maradt meg...
írmag
2019. március 09. 09:57
Nem igazából kellene ezt erőltetni, az 1800-as évek közepétől egy ideig a Tízparancsolat szerinti népként jelentkeztetek (hamisan), mert aztán jöttetek a Talmuddal, mellyel a különbözőség volt a szempont (vallási oldalról megközelítve). A Tóra vallásos történelmetek. Próbáljatok csak magyarok lenni, ha már nálunk telepedtetek le!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!