Véres polgárháború lehet Guaidó elismeréséből

2019. február 05. 13:26

Amíg a milliók támogatják Madurót, addig az ellenzéki vezető nemzetközi elismerése nem megoldja, hanem mélyítheti a válságot, ami akár egy országon belüli konfliktust is eredményezhet – írta meg véleményét a The Guardian brit napilapnak Temir Porras Ponceleon, Maduro volt kabinetfőnöke és minisztere.

2019. február 05. 13:26

Ponceleon, aki jelenleg a párizsi Po Egyetem vendégelőadója, a napilapban megjelent véleménycikkében arra figyelmeztet, hogy Venezuelában a politikai zűrzavar azért veszélyes, mert egy Chavez-hez hasonlatos karizmatikus személyiség jelenleg hiányzik mindkét oldalról. Szerinte ugyanis Guaidó, akinek „új arc” szerepét kétségbe vonja, nem karizmatikus, csupán egy azon ellenzékiek közül, akik mindig megkérdőjelezték Chavez, majd később Maduro legitimációját.

Azt elismeri, hogy Maduro gazdaságpolitikája csődöt mondott, de úgy véli, az, hogy az Egyesült Államok és több latin-amerikai ország kriminalizálta az ideológiát, nagyban hozzájárult a mostani helyzethez. Pedig, jelenti ki Ponceleon, minden venezuelainak joga van a véleményéhez.

Leszögezi cikkében: a mostani helyzet egy olyan értelmetlen háborúval járhat, amit senki sem szeretne. Éppen ezért ahelyett, hogy egyre-másra ismerik el a nemzetközi kormányok a venezuelai ellenzék vezetőjét, inkább a nemzeti párbeszéd megteremtésére kellene fordítaniuk az energiájukat. Már csak azért is, mert téves az a megközelítés – jelenti ki – hogy Maduro csak az erőszakszervezetek és a korrupció révén tudott az utóbbi fél évben hatalomban maradni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DFK
2019. február 06. 05:14
Tegyük hozzá, hogy Maduro, miután elvesztette a parlamenti vàlasztást, megfosztotta a parlamentet a jogköreitől... Guiadano se a semmiből jött...
áfonya
2019. február 05. 22:24
Európában véres invázió folyamata zajlik ,,, betolakodókkal eu feltöltődik ekkor kezdődik el a háború ,, Beáramló csürhe eus emberekre rá támadnak könyörtelenül brüsszeli vezetők segítségével.
Akitlosz
2019. február 05. 22:14
"Véres polgárháború lehet Guaidó elismeréséből" Eleve azért ismerték el. Venezuela önálló országként nem állhat talpra, valaki majd jól demokratizálni fogja, az aranyát sohasem látja viszont, viszont az olajától előbb még elbúcsúzhat mielőtt az is távozik az országból.
Magnólia
2019. február 05. 15:52
Ez az arcnélküli akkor is mosolyogni fog (látszik az álarc alatt a szemén), ha nagyon sokat fognak lőni, és 6-8 évig tart majd az átmeneti állapot? Az európai unió egy szuverén ország, hogy elismer valakit? Vannak tagországok, majd azok, hiszen országoknak vannak vagy nincsenek diplomáciai kapcsolatai vagy nem? Vagy már Egyesült Európai Unió van? Mikor jött létre, hogy történt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!