Milyen hely Marosvásárhely?

2019. február 18. 08:35

Szerencsésnek mondhatja magát az, aki számára Marosvásárhely jelenti a világ közepét.

2019. február 18. 08:35
Szentgyörgyi László
Erdélyi Napló

„Egészséges ember számára természetes – hacsak nem érte valamiféle rendkívüli lelki vagy egyéb természetű trauma –, hogy ragaszkodik szülővárosához, lakóhelyéhez, számon tartja, ápolja annak történelmi, kulturális hagyományait. Minden bosszúság, elkeseredés, fásultság ellenére szerencsésnek mondhatja magát az, aki számára Marosvásárhely jelenti a világ közepét. Arról, hogy kik laknak, illetve laktak az egykori

Székelyvásárhelyen, egy ide vetődött idegen egyebek mellett a feliratokból, utcanevekből, köztéri szobrokból tájékozódhat legkönnyebben. Nos, ha ama idegen ma körülnézne a városban, minden bizonnyal azt hihetné, hogy elenyésző számban élnek itt magyarok, legalábbis a feliratok, utcák és terek elnevezéséből ítélve. Ami a legszembetűnőbb: a magyar vonatkozású szobrok teljes hiánya a főtérről. A román térhódítás kezdete egybeesik az első világháborút követő határmódosításokkal. Száz esztendővel ezelőtt egész alakos szobra állt ott Bem apónak, Kossuth apánknak és emlékműve Petőfinek, de ott állt Bodor Péter zenélő kútja is. Az első világháborút követően, a trianoni békeszerződés aláírását meg sem várva, beindult a nagyromán gőzhenger: 1919. március 28-án az éj leple alatt a főtéri szobrokat lerombolták. Helyükre az éppen aktuális politikai szélfúvás szerint, illetve az etnikai arányokban beállt (államilag erőltetett) változások előfutáraként megjelent az ortodox és a görögkatolikus katedrális, a

Román katona emlékműve, az Avram Iancu-szobor, a Városháza előtti »anyafarkas«, valamint az Emil Dandea-szobor. S bár az 1989-es politikai fordulat utáni megváltozott körülmények között elvárható lett volna, hogy visszaállítsák a korábban lerombolt szobrokat, erre nem került sor. Magyar vonatkozású emlékmű nem kerülhetett a főtérre, csak az azt övező mellékutcákba. A legbosszantóbb, hogy a Bernády-szobornak nem találtak helyet sem az általa építtetett Városháza, sem a Kultúrpalota előtti téren. Pedig ha valaki, akkor Bernády György megérdemelné, hogy méltóképpen emlékezzünk rá. Sajnos a vásárhelyi magyarság politikai érdekképviseletének nem futotta erre érdekérvényesítő erejéből. Az előzmények ismeretében bizakodásra sincs túl sok okunk. A főtérre szánt, idén felállítandó Bethlen Gábor-szobor ugyan enyhíthet a helyzeten, de nem kárpótol.

Egy etnikai közösség jelenlétének a településeken az utcák, terek neveiben is tükröződnie kellene. Különösen annak a történelmi múltnak, amely igencsak rányomta bélyegét a település jelenére. A vásárhelyi utcák hivatalos névjegyzékét átfutva, amelyet a helyi önkormányzati képviselőtestület 2010. június 4-i 212-es számú határozatában találtam, a következőkre bukkantam: a listán 460 utca neve szerepel, közülük mindössze 40 magyar, illetve magyar vonatkozású.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2019. február 19. 10:46
Elévülhetetlen érdeme az Orbán kormányoknak a családtámogatás, amiben benne van a határokon túliak melletti kiállás, anyagi támogatások, műemlékvédelem. Együtt erősebbek, boldogabbak vagyunk. A hitványak Fideszt lejáratni célzó propagandájának legmeggyőzőbb cáfolata a saját előző kormányaik tevékenysége.
Márkus István
2019. február 18. 21:35
Marosszavásár-hej ,megszűnt a régi vásárhely :( :( végérvényesen ,már csak álmaimban él . Ui: Doktor kövér 1 köcsög sőt KZ1G ,és tisztelet a maradóknak (alex.leopardi 2) meg az őket támogatóknak (balbako) mert minden magyar számít(az árvíz során egy katonai kétéltű süllyedt el a Ritz-nél egy kék színű Deros flakont kötöttünk rá hogy könnyen megtaláljuk , jó kis hely volt)
Akitlosz
2019. február 18. 19:24
"S bár az 1989-es politikai fordulat utáni megváltozott körülmények között elvárható lett volna, hogy visszaállítsák a korábban lerombolt szobrokat, erre nem került sor." Azért, mert el sem lett várva. Úgy az erdélyi magyarok, mint a magyar állam túlzottan megértőek a román állammal és annak politikájával. Önként, amikor az még csak el sincsen várva miért is tenne Románia a magyarok kedvéért bármit is? Nem olyan családból származik. Románia nem Svájc.
Akitlosz
2019. február 18. 19:19
"Milyen hely Marosvásárhely?" Jó távoli.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!