Miért gyűlölik a katolikusok Ferenc pápát?

2019. február 13. 11:20

Ferenc pápa a római katolikus egyház első szimpatikus arca, amellyel az én generációm találkozhat.

2019. február 13. 11:20
Kerner Zsolt
Kerner Zsolt
24.hu

„A pápával szembeni ellenszenvben, bevallom, személyesen is érintve vagyok, engem ugyanis pont Ferenc hozott közelebb a katolikus egyházhoz. Ugyan a magyar lakosság nagy részéhez hasonlóan megkereszteltek római katolikusnak, de liberális családban nőttem fel, a vallás legfeljebb egzotikum volt az életemben, az is leginkább a szerb származásomnak és a pravoszláv egyház nemzeti kisebbségekkel szorosan összefüggő tevékenységének köszönhető. Azt nem állítom, hogy megtértem, hiszen megtalálni Istent komolyabb feladatnak tűnik annál, hogy ilyen könnyedén megoldható legyen.

Hívő ateista lettem, aki ha Istenben nem hisz is, az egyház történelem- és karakterformáló erejében, sőt, szükségességében igen. Természetesen azt sem állítom, hogy Isten nem létezik, az általam elérhető kulturális színvonalon erről folytatott vitákban a Mindenható létezése ellen szóló érvek semmivel nem tájékozottabbak vagy kifinomultabbak, mint az ezekkel ellentétesek. Ezt a kocsmateológiai kitérőt azért írtam le, mert alapvetően két dolog volt hatással arra, hogy legalább nyitott legyek a katolikus egyház felé. Az egyik a nagyanyám betegsége, amelynek következtében újra rátalált a hitére, a másik pedig Ferenc.

Ferenc pápa a római katolikus egyház első szimpatikus arca, amellyel az én generációm találkozhat. Így valamivel még nehezebb volt megérteni azt az elemi ellenszenvet, amelyet az egyház és a hívek egy része vele szemben táplál.

Alaposan utánajárni annak, hogy pontosan mi is ennek az ellenszenvnek az oka, fontosabb, mint elsőre tűnik. Elsőre ugyanis azt hinnénk, hogy az egész pontosan olyan egyszerű, mint ahogy a magyar szál kapcsán leírtam. De ez nem így van. A katolikus egyházban van egy évtizedek óta létező törésvonal, amelyet Ferenc megválasztása az eddigieknél is jobban felerősített, és amely mostanra lassan egyházszakadással fenyeget.

És ez a törésvonal nem Soros Györgyről, vagy a menekültekről szól, hanem arról, hogy mit gondolunk a katolikus egyházról és annak szerepéről.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2019. február 15. 13:14
Nem a gyűlölet beszél a hívőkből, hanem az értetlenség..és a harag is, persze. Ugyanis nekünk meg még nem volt olyan pápánk mióta létezünk, aki ennyire nem a keresztényekre figyelt volna elsősorban, hanem ki tudja milyen megfontolásból kizárólag a muzulmán migránsokra. Teljes mértékben - vagy csak nagyon kis mértékben figyelt rájuk - közömbös és érdektelen azokkal a közel-keleti keresztényekkel szemben akiket ezerszám ölnek meg, kergetnek el többezer éves lakhelyeikről..ahol ha maradnak is rettegésben élnek szétlőtt házaik és templomaik, iskoláik és kórházaik között. Európa süket erre a gyalázatra és süket Ferenc is. Elég érv ugyebár az ellenszenvre..
brabant89
2019. február 14. 11:25
A fideszbirkák körében persze a pápa elleni fő vádpont a migránsbarátság: "A magyar szál viszonylag egyszerűen megérthető. A kormány irdatlan energiákat szentelt arra, hogy a kiélezze azt az ellentétet, amely a Fidesz szerint a bevándorlást ellenzők és támogatók között van. E faék egyszerűségű logika alapján Ferenc az utóbbi kategóriába tartozik. Pápaként nemcsak többször felszólalt a menekültek befogadását sürgetve, de már a legelső hivatalos útja is Lampedusa szigetére vezetett, ahol akkoriban még a csúcspont felé emelkedett az érkezők száma. A sorospápa becenevet az alábbi logika alapján érdemelte ki: * Soros György a Fidesz szerint támogatja a bevándorlást (a valóság ettől valamivel távolabb áll, hiszen a szigorúan ellenőrzött migrációt tartja gazdaságilag előnyösnek, egy bizonyos szintig), * Ferenc pápa a Fidesz szerint támogatja a bevándorlást (a valóság szintén távolabb áll ettől, sőt, van egy csavar is a dologban, de erről majd később), * Soros György és Ferenc pápa tehát ugyanazt akarja, és nem is kérdés, hogy ki mozgatja a másikat." De a szerző ezzel többet nem foglalkozik, mert a katolikus egyházon belül a Ferenc pápával szembeni ellenállásnak nem a migrációhoz való viszonya az oka. A katolikus egyház Ferenc pápával szembenálló vezető beosztású tagjai (a fideszbirkákkal ellentétben) nem a fideszes agymosó propagandából tájékozódnak. :)
brabant89
2019. február 14. 11:21
Szerintem ez egy nagyon jó írás, amely a katolikus egyházon belüli eltérő felfogások közötti harcot (konzervatívok és modernisták, illetve ahogy a szerző az általa felhasznált források alapján nevezi: az introvertáltak és az extrovertáltak között) mutatja be. Még nem láttam olyan írást, amely ilyen alaposan mutatta volna be a katolikus egyház belső harcait. "Bármi is lesz az ügy vége (a McCormack-ügyről van szó), Ferenc haláláig pápa marad. A harc pedig, amelynek az egyik oldalát pont ő kényszerül képviselni, tovább fog folytatódni, hiszen végső soron minden apró részlet arról a politikai harcról szól, hogy merre tartson tovább a jövőben a katolikus egyház."
syphax
2019. február 13. 23:32
"..Miért gyűlölik a katolikusok Ferenc pápát?" Megsúgok Önnek valamit: NEM GYŰLÖLJÜK!!! VISZONT MEGMONDJUK-SZÓVÁTESSZÜK A POLITIKAI HIBÁIT. (merthogy "azt" SZABAD és LEHET!) ÉS EZ ÓRIÁSI KÖLÖNBSÉÉÉÉÉG!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!