A pápa és a migráció

2018. december 26. 14:15

A pápa mint a nyugati keresztyénség első számú képviselője mégis hogyan képzel el egy olyan konfliktusmentes társadalmat, amelyben egyszerre jelen van két meghatározó, s egymást kizáró vallás?

2018. december 26. 14:15
Köntös László
reposzt

„Addig még értem, hogy a pápa keresztyénként nagy hangsúlyt helyez a humanitárius szempontokra. Eddig rendben is van, a migráció valóban humanitárius katasztrófa. Csakhogy szerinte a szolidaritás elve mindent felülír. Ez a nézőpont logikusan vezet ahhoz az ismert, ma liberálisnak tartott következtetéshez, hogy a kulturális-nemzeti-vallási identitáshagyományokat meg kell haladni az emberi nem szolidaritásra épülő egységének a megteremtésért. Innen nézve minden hagyományos sajátszerűség, legfőképpen a vallás és a nemzet az ember globalizációjának az útjában áll. Más szavakkal, aki nem ért egyet azzal a tétellel, hogy a migráció egy pozitív globális jelenség, egyebek között azért, mert feloldja a határokat a különböző civilizációs identitáshagyományok között, az szükségszerűen rasszista, nacionalista és idegengyűlölő. Ezt a klisét ismerjük.

Csakhogy azzal, hogy a pápa, a nyugati keresztyénség megszemélyesítője és első számú szószolója beállt ezen ideológia mögé, óhatatlanul is önellentmondásba keveredik, hiszen hallgatólagosan ugyan, de támogatja a vallási relativizmus eszméjét.

Lássunk ugyanis világosan. A vallás belső természete kizárja a relativizmust. Nincs olyan, hogy minden vallásnak igaza van. Ez posztmodern beszéd, amely arra feltételezésre épül, hogy a régi elbeszélések, világmagyarázatok elveszítették érvényességüket, vagy ha úgy tetszik, kívülről nézve mindegyik érvényes. Mindenki azt hisz, amit akar, s mindenkinek igaza van. Csakhogy ez a nézet nem számol a vallásban-lét belső természetével, amelynek a számára a vallásban megfogalmazott hit abszolút és kizárólagos. A vallás nem arról szól, hogy vannak különböző vélemények, amelyek akár ütközhetnek is egymással, de azért egy jó kis vita után megegyezünk majd valamiben. A vallásban megvallott hit az abszolút igazságban való hit. A vallásnak nem véleménye van. A vallás kizárólagos. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem lehet párbeszéd, avagy az egyetlen igazságban való hit felhatalmaz más hitek megsemmisítésére. De a vallás belső természete kizárja az idegen istenek lehetőségét, mint ahogy ez a Törvényben meg van írva.

Nos, el nem tudom képzelni, hogy a pápa mint a nyugati keresztyénség első számú képviselője mégis hogyan képzel el egy olyan konfliktusmentes társadalmat, amelyben egyszerre jelen van két meghatározó, s egymást kizáró vallás? Az iszlám és a keresztyénség.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2018. december 29. 12:02
P.s.: Egyébiránt. Én nem(!!!) is gondoltam a TELJES ZSIDÓSÁG BŰNEKÉNT JÉzus Krisztus kereszthalálát, hanem azoknak a zsidóknak a bűneként, akik tevőlegesen tettek ezért--és mittudomén kii azok. Mint ahogyan a holkausztot sem érzem jogosnak az egész keresztény világ bűneként felfogni, SŐT! Meggyőződésem: az IGAZI KERESZTÉNYNEK semmi köze a holkauszthoz. Aki magát kereszténynek mondta és mégis volt köze a holokauszthoz--mittudomén ki az--az hazudik, mert ő csak azt hiszi hogy keresztény, de nem az, és Isten előtt felel ezért is.KÉSZ!
syphax
2018. december 29. 11:50
"Honnan tudod, hogy nincs mentségük? " Onnan, hogy itt, EBBEN A FEJEMBEN, ami itten a nyakamon "ül", az ESZEM AZ AGYÁLLOMÁÉNYOM "EZT" és CSAK EZT MONDJA. De egyébként ugyanezzel a dologgal kapcsolatban az is igy van--módszertanilag(!!!) és szigorúan módszertanilag és nem tartralmilag--aki tőlem mindezt eltérően gondolja vagy látja. Tehát a fenti kérdést ÉN ÖNNEK UGYANIGY FÖLTEHETNÉM. Ön ugyan honnan tudja, hogy "úgy áll" a dolog, ahogyan Ön látja? Mert a leirt érvei ENGEM NEM(!) GYŐZNEK MEG. Dixi et salvavi animam meam.
catalina9
2018. december 28. 11:08
Ferenc pápa egy libsiceleb...
syphax
2018. december 28. 08:32
"Mikor,hol?" Nem igazán értem mit mikor és mit hol? De talán arra irányul a kérdés, hogy hol és mikor kapott sajtó- visszhangot és publicitást a Szentatyának az Ön által idézett mondandója. Hát pédául az Új Ember- ben a MAGYAR KATOLIKUSOK hivatalos hetilapjában. De a Keresztény Élet-ben is a Magyar Katolikus Családok hetilapjá-ban úgyszintén. Vagy a SZIV magazinbam a Jezsuita Rend havi rendszerességű folyóiratában és még sorolhatnám se vége se hossza.... És a Svédországba történt utazásával real-time időben, ill, az onnan vissautazásakor. Hogy a Radiovaticano magyar adását ne is emlitsem, ott Vértesaljai László S.J..számolt be arról amit Ön itt írt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!