Mit ér a haderő? A Magyar Honvédség jelene és jövője

2018. augusztus 21. 08:25

A „Zrínyi 2026” első két évének sikerei elvitathatatlanok, azonban marad a kérdés: Mikor kerül sor a csapásmerő erők felépítésére ill. revitalizására?

2018. augusztus 21. 08:25
Orbán Gábor
Körkép

„A laikus számára is valószínűleg feltűnt már, hogy a Honvédek új egyenruhát kaptak. A régi orosz acélsikakok is lassan, de biztosan, eltűnnek  a porondról, helyüket modern fejfedők (MICH ill. OPS-Core FAST ballisztikus sisakok és társaik) veszik át. Cseh licenc alapján három új kézifegyver gyártása is tervben van. A katonák személyi felszerelésének javításán túl a laktanyák modernizálására is sor kerül. Ezidáig további két területen történt kézzel fogható előrelépés.

Egyrészt, a mobilitást elősegítendő, körülbelül 100 Currus Aries-Volvo katonai autóbusz hadrendbe állítása van folyamatban; az első példányokat már át is adták a Honvédségnek. Ezen felül új tehergépjárművek és személykocsik kerültek beszerzésre. Említést érdemelnek a különleges rendeltetésű Polaris MRZR 4 taktikai járművek, melyeket első körben a szolnoki MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár már át is vett.

A másik fontos terület a légierő. Két Airbus A319 került a Honvédség kötelékébe, s habár a gépmadarak nem újak, még így is hatékonyabbak mint az öreg Antonovok. Tervben van a Grippenek fegyverrendszereinek modernizációja, valamint ún. mobil háromdimenziós radarállomások ill. légvédelmi rakétakomplexumok beszerzése. 2018. június végén látott napvilágot a hír, hogy 20 darab Airbus H145M könnyű multifunkcionális helikopter beszerzéséről döntött a kormány, ami – habár a kis gépmadár nem igazi ragadozó – valódi vérfrissítés a légierő mára elavult Mi -17-ei és Mi-8-ai mellett.

A »Zrínyi 2026« első két évének sikerei elvitathatatlanok, azonban marad a kérdés: Mikor kerül sor a csapásmerő erők felépítésére ill. revitalizására? Hol marad az egykor nagynevű magyar tüzérség vagy a páncélos fegyvernem 21. századi szereplése? Az új egyenruha, új személyi felszereléssel és cseh fegyverekkel; a Polaris taktikai terepjárók vagy az Airbus kis helikopterei vizuálisan is szép látványt nyújtanak, de nem helyettesíthetik a »nehézfiúkat«. Mert habár mára közhelynek számíthat, de az ütőképes hadsereg a mai pacifista álomvilágban is még mindig a béke záloga. Csak remélni lehet, hogy a Magyar Honvédség 2026-ra azt az erőt és tiszteletet éri el, amit minden joggal megérdemel.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mustarharmas
2018. augusztus 22. 00:09
Hát, szándék már van a Honvédség modernizálására, de komoly lépések még nem történtek. Az ajándék polaris, hmw, az új egyenruha, meg a jövőbeni cseh kézifegyverek inkább csak mosolyt csalnak az ember szájára. Az airbusok és a buszok beszerzése meg végképp nem megy hangos röhögés nélkül. Persze, be kellene szerezni nehézfegyverzetet is. Küönösen tüzérséget. De amit mi néhány darabban beszerezhetünk, az nem mennyiség és nem ütőerő, háborús helyzetben ezért nem jelent érdemi előnyt, viszont jelentős forráskiáramlás az országból. Ezért inkább egy saját, természetesen nem teljes vertikumú hadiipar kiépítése lenne az igazi, sok licensz vásárlással kezdetben, majd azok tuningolása.... Mindenki így kezdte valamikor.
celoke
2018. augusztus 21. 21:15
A Zrínyi 2026 időszerű, mert az 1970-es évek óta nem volt átfogó honvédelmi fejlesztés.A gond az, hogy a posztkommunisták teljesen leépítették a magyar hadsereget és hadiipart, mégpedig előre kitervelten, szándékosan. Ezért most egyszerre kell mindent fejleszteni a még mindig 72 % körüli GDP-arányos adósság mellett. A 20 db új és modern Airbus H145M 100 milliárd Ft-ból ár-érték arányban a legjobb vásár lett. Amire pillanatnyilag, septiben harci helikopter kell nekünk, arra tökéletes. A tervek összesen 40 helikopterről, még 12 harctámogató-szállító Black Hawkról és 8 nehéz harci helikopterről szólnak. Tankokból 100-120 kell, egyelőre valószínűleg a még menthető T-72-esek felújítása fog történni. Persze teljes körű felújítás és modernizálás újszerű állapotra az oroszok bevonásával, modern elektronika és fegyverzet tekintetében. Vélhetően a 8 db PTSZ-M idei felújításával már erre hangolnak. Ez tankonként 2,5 millió dollár körül lenne, egy új T-90 6-7 millió, egy Leopard 10 millió. Egyébként a T-90-esből Szíriában a muzulmánok egyetlen egyet sem tudtak kilőni, még zsákmányolt amerikai fegyverekkel sem. Harcjárművet bizonyosan itthon fogunk gyártani pl. a Rába, HM-Currus, Gamma-Respirátor bevonásával. Külföldi licensztípus, vagy külföldi cég termékének hazai gyártása, vagy legalábbis félkész állapotban végszerelése fog indulni. Ezen kívül még több más terület, például a dunai flotta, légvédelem is napirenden van.
Akitlosz
2018. augusztus 21. 21:00
Úgyhogy ha látnék is honvédet akkor sem tűnne fel az új egyenruhája mivel régi egyenruhában sem láttam egyet sem.
Akitlosz
2018. augusztus 21. 20:57
"A laikus számára is valószínűleg feltűnt már, hogy a Honvédek új egyenruhát kaptak." Nem tűnt fel. Tekintve, hogy egyetlen honvédet sem látni lassan évtizedek óta. Amióta nincsen sorkatonaság azóta a hadsereg gyakorlatilag láthatatlanná vált, mivel alig létezik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!