Spengler száz év után

2018. augusztus 28. 16:27

A hanyatló Nyugatból úgy tudunk felemelkedő térséget teremteni, ha a rossz válaszokat adó elittől megszabadulunk.

2018. augusztus 28. 16:27
Lóránt Károly
Magyar Hírlap

„Oswald Spengler kereken száz éve publikálta a Nyugat alkonya című híres művének első kötetét, és Európa és általában a világ jelenlegi állapota mindenképpen arra kell, hogy serkentsen bennünket, hogy eltűnődjünk: mennyiben van igaza Spenglernek abban, hogy a kultúrák végső fázisát, a civilizációt, elkerülhetetlenül a hanyatlás követi? Vagy talán Arnold Joseph Toynbee brit történésznél van-e az igazság, aki szerint a civilizációk a kihívásokra adott jó vagy rossz válaszoktól függően buknak el, vagy élnek tovább? (...)

Az ötvenes-hatvanas és talán még a hetvenes éveket is Európában az optimizmus jellemezte, szó sem esett Spenglerről és a Nyugat alkonyáról. A kőolajár-robbanásra adott helytelen válasz – a neoliberális gazdasági és társadalmi receptek bevezetése – változtatta meg gyökeresen a helyzetet. A nyugati világban ez idő óta növekednek a társadalmi különbségek, és a társadalom nagy részének stagnáló vagy csökkenő jövedelme, növekvő létbizonytalansága joggal kelti azt az érzést, hogy hanyatló társadalom tagja.

A hanyatlás vagy a fellendülés azonban nem végzet, hanem – ahogy Toynbee is mondja – az elit kihívásokra adott válaszaitól függ. Ezt szem előtt tartva a hanyatló Nyugatból úgy tudunk felemelkedő térséget teremteni, ha a rossz válaszokat adó elittől megszabadulunk. A Spengler-mű százéves évfordulója jó alkalmat ad arra, hogy ennek lehetséges módjain elgondolkodjunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
22-es csapdája
2018. augusztus 29. 08:08
"A hanyatló Nyugatból úgy tudunk felemelkedő térséget teremteni, ha a rossz válaszokat adó elittől megszabadulunk" Nem osztom a szerző optimizmusát. Ez az elit nem önmagában rossz, mert nem a saját céljait követi, hanem amit a gazdasági-pénzügyi körök, illetve a kultúrmarxisták előírnak nekik. Őket kellene legyőzni, és befolyásukat csökkentetni, vagy megszüntetni. Ez a helyzet viszont, amiben az diktál, aki a pénzügyeket-kultúrát ellenőrzése alatt tartja - a kapitalizmus lényegéből fakad. Szóval az eliteket mozgató körök hatalmának megtörlése a társadalmi-gazdasági rendszer megváltoztatása, kiigazítása nélkül szerintem illúzió.
rajgy
2018. augusztus 29. 07:55
...............a rossz válaszokat adó elittől megszabadulunk............. Az az "elit" nagyon jól keres a bevándorláson. A lakókonténer ára 800% -ra ugrott a 2015-ös Merkel határnyitás után. De a nyelvtanfolyamokkal, bicikli tanfolyam, vezetői-tanfolyam, és még ki tudja milyen továbbképzéssel is jól keres az "elit" (amire a muszlimok persze 1-2 óra után otthagynak, de az "elitnek" a profit a lényeg)
pemete jakab
2018. augusztus 28. 23:24
"A hanyatló Nyugatból úgy tudunk felemelkedő térséget teremteni, ha a rossz válaszokat adó elittől megszabadulunk." Miben köröztek le a Nyugatot az elmúlt években?
KannibálTatárÚr
2018. augusztus 28. 19:01
Hagyjuk csak a Nyugatot csődbe menni. Vagy 300 évig voltak a világ élvonala. Minden tisztességes kultúra 5 emberöltőig tart. Ők már a kétszeresénél tartanak. Lehetőséget kell adni más kultúráknak is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!