A valódi veszteség

2018. augusztus 03. 09:52

Trianon igazságos és jogos büntetése volt a háborúban vesztes Magyarországnak.

2018. augusztus 03. 09:52
Ferincz Jenő
Népszava

„Bármennyire is fájó, Trianon (nemzetközi jogilag) igazságos és jogos büntetése volt a háborúban vesztes Magyarországnak. A jogos önkritika azonban sajnálatos módon sokakból mindmáig hiányzik. Kimaradhattunk volna a háborúból, de a nacionalizmus, az irredentizmus, a tekintélyelvűség és a felsőbbrendűség érvényre juttatásának szándéka az akkori politikai vezetésnek fontosabb volt minden más szempontnál. Még az ország érdekénél is. És mindezzel a maiak közül is sokan azonosulni tudnak és képesek, miközben azt nem hajlandóak belátni, hogy amikor Trianon következtében az ország területét szétszabdalták és elcsatolták az anyaországtól, ez egyben válasz volt az akkori elnyomó nemzetiségi politikára is. 

Az elszakított területek lakosságának kétharmada nem magyar volt, és azok a nemzetiségek, akik többségben éltek az elcsatolt területeken, boldogok voltak, hogy elszakadhattak Magyarországtól. Ez a tragédia. Az akkori magyar politikai vezetés az erő nyelvén beszélt a kisebbségekkel. Soha nem tekintette egyenlőnek őket. Nem úgy bánt velük, hogy az otthonuknak és hazájuknak érezzék Magyarországot, egyenrangú polgárként élhessenek benne.

Kétségtelen tény, hogy a trianoni diktátum pillanatnyi nagyhatalmi érdekek mentén, példátlanul és indokolatlanul szigorúan bánt a magyarokkal. De mindezért nem a döntést meghozók a felelősök, hanem az akkori magyar arisztokrácia, a magyar nacionalista vezetők, a jobboldali politikusok. Akik belevitték az országot abba a háborúba, amelyben sosem lett volna szabad részt vennünk. És akikre – különösen az időnkénti harci retorikájával - kísértetiesen emlékeztet a mai Fidesz.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 168 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
paparex
2018. augusztus 14. 16:31
Ha valaki Benes titkáraként írta volna meg, hát, egy nagyot nyelve tudomásul veszem. De hogy valaki köztünk, velük élve, magyar nyelven teszi közzé gyűlöletét, az megemészthetetlen a számomra. Egyet kell értenem a kritikai cikk szerzőjével: Jó, ha látjuk az ellenséget. Írjon csak bőségesen. Beszélje ki magából gyűlölködésének minden motivációját. S ha engedi, vagy fogékony, vagy táplál magában empátiát, együttérzést, vagy érezni szeretné egy nemzet megbecsülését, akkor adjon lehetőséget saját magának. Még megteheti…
jebuzita
2018. augusztus 05. 23:08
Dodó, mondd neki: ez hülye!
Peter8811
2018. augusztus 05. 20:32
Amerika elvesztette a vietnami háborút akkor most szerinted szét kellett volna darabolni? Csak New York és 300 km körzete maradt volna meg Amerikának. Wasigtont meg meg kapták volna a románok, a többi területet ukránok, yugoszlávok, csehszlovákok. Ma ugye mekkora pöcs vagy és milyen hülye fasz. Gondolkodjál mielőtt hülyeségeket irkálsz pöcsöm öccse.
Apafi
2018. augusztus 05. 05:55
Süsü vasutas.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!