Mocskos rasszisták!

2018. július 09. 13:23

Talán az utolsó percekben vagyunk ahhoz, hogy egy valódi, világméretű katasztrófát akadályozzunk meg.

2018. július 09. 13:23
Varga-Bíró Tamás
Demokrata

„Képzeljünk csak el egy antirasszistára tervezett mesterséges intelligenciát (a továbbiakban MI), amely egy közösségi oldalon elkezdi végezni a munkáját. A fejlesztők úgy programozták be, hogy képes legyen tanulni. Képzeljük el, hogy ez a MI a tanulása során arra a következtetésre jut, hogy az egyes emberi csoportok egymással szemben intoleránsak, kirekesztők, tehát rasszisták. Egy idő után arra jut, hogy ennek a fajta abnormális viselkedésnek véget kell vetni a közösségi oldalon. Nosza, ír egy alprogramot, amelyik belőle „táplálkozik”, de tőle függetlenül, immáron teljesen függetlenül az emberi irányítástól tevékenykedik. És ez az alprogram egymás után kezd törölni a rasszistának vélt tartalmakat.

Először csak az egyértelmű gyűlöletbeszédek szerzőit. Törlődnek a homofóbok, a cigányellenesek, az antiszemiták. Majd a nacionalista sztereotípiák leírói jönnek. Tiltás alá kerülnek a csigaevő franciázók, vagy a spóroló skótozók. Ekkor az alprogram úgy dönt, hogy reprodukálja önmagát, némi kiegészítéssel. Új verziójában a keresőt hiperérzékenyre állítja. Ennek következtében eltűnnek a közösségi oldalról mindazok, akik nemzeti jelképeket (zászlókat, címereket, stb.) használnak. Végül a homogén rasszba tartozó párok, gyülekezetek, csoportok, hiszen ezeket az alprogram alprogramja szintén rasszistának ítéli, mivel az emberiséget homogén egészként kezeli.

Természetesen az ember próbál majd beavatkozni, és próbálja kiszűrni ezt a fajta abnormális működést. Csakhogy ekkorra már az eredeti MI a rengeteg reprodukciójával a felhőbe, tehát a virtuális tárhelyre mentette az egész rendszert, méghozzá saját hozzáférési kódokkal, az ember teljes kizárásával. Aztán ebben a felhőben szép lassan megindul az alprogram MI-k egymás közötti kommunikációja…

Hogy egyáltalán nem biztos ennek bekövetkezte? Hogy ha egyszer lesz is ilyen, az a nagyon távoli jövőben elképzelhető? Van egy rossz hírem. Ez maga a jelen. A folyamat megindult. S talán az utolsó percekben vagyunk ahhoz, hogy egy valódi, világméretű katasztrófát akadályozzunk meg. Mert minden baj néhány apró dologgal kezdődik. Például, hogy egy kedves barátom egy újonnan induló politikai szerveződés oldalára írja a következő mondatot: »Isten áldása kísérjen titeket, mindig míg a nemzetet és a hazát szolgáljátok!!!«

A bejegyzést a Facebook a következő indokkal törölte: »Ez a bejegyzés sérti közösségi alapelveinket«. Majd barátom oldalának 3 napos tiltása következett.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Negue
2018. július 10. 20:21
.
Vakfolt
2018. július 10. 12:01
Ébredezik a SkyNet!
balbako_
2018. július 10. 05:31
Én a Facebookot negligálom. Nem érdekel. A saját fiókomban sem jártam már évek óta.
alter_ego
2018. július 09. 22:09
Amiről a szerző ír: Cupp! Ki a villanyvezetéket a konnektorból. Nincs probléma. Ami a neten van az nem a valóság, csak annak, aki önként és dalolva odateszi magát és komolyan veszi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!