Miért van jelzője a demokráciának? – Egy rektor naplója VIII.

2018. június 01. 09:12

A demokrácia mint rezsim mindig is a nyers erő korlátozására irányult. A demokrácia jelzője viszont mindig is a demokrácia nyerseségét akarja finomítani.

2018. június 01. 09:12
Lánczi András
Lánczi András
Mandiner

Nyilván sok embernek feltűnt az elmúlt szűk évszázadban, hogy a demokrácia elé folyton valamilyen jelzőt biggyesztettek a politikai szereplők és elemzők. Politikai okokból.

Volt itt már polgári, amerikai, procedurális, részvételi (!), népi, liberális, illiberális, látszat, keresztény, s még több száz jelzős szerkezetet ismer az irodalom. Nagyobbik részük intellektuális erőfeszítés eredménye, de vannak politikai – főként ellenséges vagy ellenérdekű – célból születettek is.

Miért kell a demokráciának jelző?

Vagy azért, mert szűkíteni akarjuk, vagy mert bővíteni akarjuk a többségi elven nyugvó politikai rendszerek jelentését és így mozgásterét. Mert a demokrácia önmagában politikaidegen, szembe megy a politikai mozgás belső lényegével, miszerint „mindig is az volt a helyzet, hogy az erősebb uralkodik a gyengébb felett”.

A demokrácia mint rezsim mindig is a nyers erő korlátozására irányult. A demokrácia jelzője viszont mindig is a demokrácia nyerseségét akarja finomítani. Vagy a politikai közösség legjobb részét állítja középpontba („polgári demokrácia”), vagy osztályalapon az elnyomottakat („népi demokrácia”), vagy a többséggel szemben a kisebbségek védelmét („liberális demokrácia”).

Egyedül talán a keresztény demokrácia lép fel univerzalista igénnyel, azaz nem technikai korrekciót akar végrehajtani a demokrácián, hanem kulturálisan is értelmezhető keretet keres az emberek együttélésének. Ennek ellentéte az „ateista demokrácia” lehetne - már ha van valaki, aki komolyan hirdeti, hogy hit nélkül lehetséges demokrácia.

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rasdi
2018. június 02. 16:41
Ha a demokrácia jelzőt kap, az a jelszó lényegében a fosztóképző. Azt mutatja hogy milyen irányba torzított valamiről van szó, milyen irányban tér el egy valódi demokráciától. Ha a demokráciát öntudatos emberek kellő információk alapján tett állásfoglalásának tekintjük, attól minden ettől való eltérés már torzítás. Idetartozik még a tudatosan megtervezett félrevezető, indulatokra ható kampányok alkalmazása is. A "keresztény-demokrata" jelző is egy ilyen üres, érzelmekre ható frázis a közérthető, könnyen elérhető egyértelmű definíció nélkül.
pemete jakab
2018. június 01. 19:33
"a politikai közösség legjobb részét állítja középpontba" És tessék mondani, mi a legjobb része? És miért biztos abban, hogy az a legjobb? És miért önnek kell megmondani, mi a legjobb? Vannak objektív érvei is, vagy csak a politikai ideológiák mocskában fetreng?
Akitlosz
2018. június 01. 19:27
"Miért van jelzője a demokráciának?" Azért mert nem az. Amit ma "demokráciának" mondanak az annyira demokrácia, mint amennyire a hóember ember.
Valodi
2018. június 01. 15:08
"Egyedül talán a keresztény demokrácia lép fel univerzalista igénnyel" - úgy van! Ni, milyen szépen megfogalmazta ezt a Fidesz vezető keresztény értelmisége: "240. Az okosság gyakorlatias erénye kialakulásában sokat segít a sokszínű szellemi háttér, a kritikus és a másikra odafigyelő beszélgetések hatása. Ha ezek a feltételek nem elérhetők, kevesebb az esély kiegyensúlyozott és távlatokban gondolkodó értelmiség felnövekedéséhez, és ez a képviseleti demokráciák működésének fogyatékosságaihoz vezethet." Egyik legkeresztényibb képviselője ennek az odafigyelésnek sokak mellett pl. Bayer Zsolt NERtársunk...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!