Megkerült szuverenitás

2018. június 11. 07:09

A bíró szerint ugyanis lényegében faktum: a házassághoz két fő kell, nem egy férfi és egy nő. Nem magyarázza, kijelenti. Ez a jövő, a progresszió, az emberi jogok kiteljesedése – olvashatjuk ki az ítéletből.

2018. június 11. 07:09
Kacsoh Dániel
Magyar Hírlap

„Aligha okozott tehát bárkinek is komolyabb meglepetést, hogy az alperesek igazát fogadta el a főtanácsnok, aki a biztonság kedvéért olyan mondatot is papírra vetett, hogy a házastárs fogalma „nemi szempontból semleges”. Kétségtelen, itt egy konkrét pár konkrét jogi igényéről van szó, mégis, egy ilyen megállapítás az uniós hatáskörrel bíró joghatóság részéről minimum irányadónak szánt kitétel. Mintha valamiféle univerzális igaz­ságról lenne szó, amelyre immár hivatkozni is lehet. A bíró szerint ugyanis lényegében faktum: a házassághoz két fő kell, nem egy férfi és egy nő. Nem magyarázza, kijelenti. Ez a jövő, a progresszió, az emberi jogok kiteljesedése – olvashatjuk ki az ítéletből. Nem más ez, mint jogászkodásba bújtatott politikai állásfoglalás. Maga az ítélet.

Nyilván jelképes a konkrét dilemma, hiszen nem adóbeszedésről, cégalapításról, kereskedelmi vámokról vagy haderőszervezésről van szó, »csupán« arról, hogy két ember milyen jogi keretek mentén kötheti össze az állam előtt az életét. Hol van ez a háborúkhoz és a gazdasági válságok kezeléséhez képest? Mégis, valahol a jövőnk múlik rajta. S nem csak azért, mert a magyar parlament által megszavazott Alaptörvénnyel ellentétes rendelkezés ránk erőltetésének lehetősége sejlik fel ezáltal, hanem azért is, mert ilyen módszerrel akár egyéb ügyekben is elvitathatják majd tőlünk nemzetállami jogainkat. Ez bizony kőkemény szuverenitásharc: ki dönthet arról, milyen értékekre építi egy nemzet a közös életét, milyen keretek között képzeli el azt? Az uniós vezérek vagy a tagállamok? Hol a határ? Már csak demográfiai megfontolásból sem mindegy.

Mindenesetre rögzíthetjük: a demokrácia, mint a balliberális véleményvezérek megszokott furkósbotja, megszűnt hivatkozási alap lenni, amióta az emberek nem arra szavaznak, akire »kell«. Legalábbis egyre több országban és egyre többször nem. Így előtérbe kerültek a már említett »európai értékek«, amelyek erőltetése és védelme érdekében senki által meg nem választott hivatalnokok, bürokraták, velük együtt pedig akár Európán kívülről pénzelt nem kormányzati hálózatok is ténykednek. Kis túlzással azt mondhatjuk, ők lettek az új etalon, a voksolás nyomán hatalomba került politikus pedig a populista, akit le kell nyomni.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ellenforradalmár
2018. június 11. 15:43
A házassághoz két nem kell, és két igen.
tatface
2018. június 11. 15:38
Házasodni ma már csak melegek és keresztények akarnak.
KannibálTatárÚr
2018. június 11. 15:06
A családot FÉRJ, FELESÉG és GYEREKEK alkotják. Tehát nem férj és férj, vagy feleség és feleség. Egyértelmű a bíró törvénysértése. Tömöcben a helye!
moloy
2018. június 11. 12:49
Csak gondolatok: A megszülető gyermek nemét, a születés pillanatában az orvos állapítja meg és ez a megállapítás rögzítésre kerül, majd egész életére meghatározó lesz a gyerekre jogi, társadalmi, személyes kapcsolatok tekintetében is, és emiatt alapjaiban korlátozott a nevének választása is. Ugyanakkor, mivel nem kötelező a kórházi, orvosi felügyelet a szülés folyamán, adódhat, hogy ezek nélkül a szülőnek rendelkezésre áll, hogy később, a szülés/születés bejelentésekor nem a biológiai nemét, s nevét adja meg a "nyilvántartás"-nak. A "nyilvántartás" kérhet-e, megkövetelhet-e egy orvosi, v. bármilyen vizsgálatot a bejelentés ellenőrzésére? Az egy másik 'történet', hogy miért kell a személyi számnak tartalmaznia a nemet?! A magyar nyelv eleve úgy alakult (gondolkozás-módunknak megfelelően) és használatos, hogy nincs a nemeket megkülönböztető ragozása sem. Ergo: mindenki (minden élőlény) egyenlően kezelendő, függetlenül attól milyen a test-felépítése, férfi-e, vagy nő. Szerintem a személyi számnak az lenne a legfőbb és EGYETLEN célja, hogy az adott személyt azonosítsa, s így további infót lehessen róla megtudni. A "Személyi Igazolvány"-ban is ennek kellene a legfontosabb adatnak lenni: kiváltva még az igazolvány-számot is(!), mellékessé téve nevét, nemét és egyéb adatait. Persze fontos a név is: szerepe a megszólítás miatt kell. (Az "érvényességi idő" meg értelmezhetetlen egy személyre értve.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!