Egy jó pásztor halála

2018. április 30. 15:54

El akarták feledtetni a vértanú papot. Nem sikerült.

2018. április 30. 15:54
B. Varga Judit
Látószög

„Tóth Ilona orvostanhallgató, Pálinkás-Pallavicini Antal honvédőrnagy, Mindszenty József kiszabadítója és a Széna tériek közül öten  ̶  a legendás Szabó János bácsi, 59 éves gépkocsivezető, Rusznyák László és Laurinyecz András bányászok, Folly Gábor betanított munkás és a jugoszláv állampolgárságú Ekrem Kemál villanyszerelő  ̶  a statáriális népbíráskodás áldozatai, mind halottak 1957 decemberére. De a legyőzőknek több kellett a forradalom hőseinek életénél: országos megtorlás, általános megfélemlítés. Egy népszerű, derűt és békét sugárzó pap, akinek egyetlen bűne, hogy sokakat vonz a templomba, és akinek brutális meggyilkolása lecsendesíti és szétzavarja a nyájat. Szimbolikus, hatásos gaztett.

Brenner János 32 késszúrással meggyilkolt holttestének boncolási jegyzőkönyvéből tudjuk, hogy a nyelvcsont és a gégeporc többszörösen eltört: a nyakára léptek, megtaposták. A reverendához tartozó fehér papi galléron talajnyomok voltak és egy cipőtalp körvonala is kirajzolódott rajta. A gyilkosság keresztényellenes motivációja világos: nemcsak megölni, hanem meggyalázni is akarták. A legtöbb szúrás az Oltáriszentséget védelmező karját érte. (...)

Brenner Jánosról évtizedekig nem volt szabad nyilvánosan beszélni, fényképét az Állami Egyházügyi Hivatal leszedette a győri papi szeminárium tablójáról. El akarták feledtetni a vértanú papot. Nem sikerült: a harmadik adventi vasárnapra elkészített prédikációja sosem hangzott el, viszont az adventi koszorún az örömvasárnapi rózsaszín gyertya évtizedekig pirosra cserélődött Vas megyében. Vértanúságának helyén, Rábakethely és Zsida határában megépült a Jó Pásztor-kápolna. Máriaújfaluban, ahol utolsó szentmiséjét mutatta be, tábla emlékezik rá. A 2000-ben épült farkasfai templomban üvegablak őrzi alakját.

1999. október 3-án a szombathelyi egyházmegye hivatalosan is megindította Brenner János boldoggá avatási eljárását. »Az Istenszeretőknek minden a javukra válik!« (Róm. 8,28) – szólt az elsőmisés jelmondata. Ugyanez volt olvasható szülővárosában, Szombathelyen a sírhelyén is, a szaléziak Szent Kvirin-temploma kriptájában. Innen vitték át végső nyughelyére, a szombathelyi püspöki székesegyházba, oda, ahol 63 évvel ezelőtt pappá szentelték. A boldoggá avatására kijelölt székesegyház előtti tér a tisztelők többezres regisztrációját követően kicsinek bizonyult, ezért a szertartást az Emlékmű-dombra helyezték át. Tizenötezer embert várnak május 1-jére…”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2018. április 30. 17:32
Igen, emlékeznünk kell az erőszakos halált elszenvedett hős magyar papokra. (Perkátán, ahol végül nem állították fel Horthy Miklós kormányzó szobrát - Pajor Horváth Ferenc plébánost 1956. Mindenszentek napján tartott őszinte és az emberek tájékoztatása érdekében tartott megemlékezése és beszéde (Mindszenty bíboros interjúját követően) miatt tartóztatták le 1957. márciusában, majd kilenc hónapi kistarcsai és tököli internálását , majd szabadulását követően Nagyhörcsökre helyezték, ahol nem tisztázott körülmények között elhunyt, vagy a székesfehérvári kórházban. A faluban többen tudni vélik még az elkövető gyilkos nevét is.) Igen a vaskefét el kell bontani, mert ebben nem lehet semmilyen ki sem mondott konszenzusra hivatkozni, a hőseinkre pedig emlékeznünk, mi több emlékeztetnünk kell!
zakar zoltán béla
2018. április 30. 16:00
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Biszku és Tsai & The Devils...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!